Clujenii nu mai pleaca la munca în strainatate. Din ultimele date ale AJOFM Cluj rezulta faptul ca oamenii prefera un serviciu în tara, spre deosebire de anii trecuti când valul de migratie spre alte tari era foarte mare.
Sute de copii vor reîntorc la scolile din tata dupa ce au fost plecati cu parintii lor în strainatate.

Clujenii si-au pierdut, în ultima perioada, interesul pentru locurile de munca din strainatate. Desi piata locurilor de munca în strainatate a devenit tot mai accesibila dupa integrarea în Uniunea Europeana, clujenii nu mai vor sa paraseasca tara în cautarea unui serviciu mai bine platit sau ale carui conditii sa fie mai bune decât cele din România. Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don a declarat pentru Gazeta de Cluj ca ofertele de munca în strainatate nu mai reprezinta un interes pentru clujeni. Acesta a mai spus ca si ofertele de munca în alte tari sunt în continua scadere: “Nu stiu daca programele pentru studenti sunt înca valabile. Dar ofertele de munca în SUA pe perioada vacantelor de vara au scazut foarte mult. Din datele pe care noi le detinem rezulta ca migratia este mult mai mica fata de alti ani. Asta pentru ca locurile de munca din strainatate sunt si ele în scadere. Nu mai exista locuri de munca în Spania, în Italia”, a declarat Daniel Don. Totusi, exista tari care au restrictionat accesul românilor la locurile de munca. “Germania are restrictii foarte mari, Marea Britanie la fel. De asemenea se pune problema conoasterii limbii tarii respective“,a continuat acesta.

Se reînscriu la scoala copiii “capsunarilor”

Începând cu luna iulie a anului curent aproximativ 300 de elevi plecati în strainatate s-au întors în România, fiind înscrisi la scolile din judetul Cluj. Mare parte din acesti copii, desi au fost plecati din tara cu ambii parinti, nu s-au putut adapta la scolile de acolo. Zonele din care provin acestia sunt Turda, Câmpia Turzii si Dej. “Din luna iulie si pâna în momentul de fata au fost înscrisi în jur de 300 de copii la scolile din judet. La sfârsitul lunii august si începutul lunii septembrie a fost un val foarte mare de cereri. De fapt, zilnic avem cereri. Cei mai multi dintre acesti copii provin din mediul rural sau din fostele zone industrializate care acum sunt saracacite”, a declarat Anca Radu, purtator de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj. Cei mai multi dintre copii au fost plecati în Italia si Spania, dar sunt si cazuri de elevi care si-au urmat parintii în SUA, Australia, Austria, Costa Rica, Peru sau Suedia. Potrivit Ancai Radu, copiii se întorc acasa, fie cu întreaga familie, fie cu câte unul dintre parinti. Pentru a se putea reînscrie la o scoala din România, elevii au nevoie de echivalarea studiilor. Procedura nu este una deloc usoara, tinând cont de faptul ca pentru acest lucru este nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai mult, toate documentele aduse din strainatate necesita apostilare de la Prefectura, operatiune destul de scumpa. Lucrurile se complica si mai mult în momentul în care la revenire este necesara reevaluatrea elevului înainte de a fi reintegrate în scoala.

Românii care muncesc legal în statele membre UE si cetatenii comunitari cu loc de munca în România îsi achita contributiile sociale în tara unde lucreaza. “Este simplu – dubla impozitare a veniturilor. Clujenii plecati în strainatate vor veni cu sarcina de cotizare din statele membre ale Uniunii Europene si se considera ca au platit taxele în România. Prin legea dublei impozitari, acolo unde au muncit au si platit impozitele”, a afirmat Daniel Don.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.