Bistrițenii protestează împotriva modului în care firma de arhitectură din Cluj Napoca Planwerk a trasat proiectul de modernizare a zonei centrale din Bistrița. Omenii sunt nemulțumiți de faptul că cei de la Planwerk vor să taie toți castanii din zona respectivă. Firma respectivă s-a ocupat de modernizarea a două zone centrale din Cluj Napoca, Piața Unirii și Piața Lucia Blaga, planurile incluzând tăierea de arbori.

 

”Deci NU! NU veți tăia castanii din jurul Bisericii Evanghelice, vă garantez. Toată Bistrița va ieși în stradă pentru ei, știu sigur. Puteți să vă ștergeți la fund cu proiectul făcut de Planwerk SRL Cluj-Napoca, o firmă de proiectare de tot c…, care, mare inginerie și arhitectură urbană, a propus tăierea tuturor arborilor din piațetă și eliminarea rondourilor de flori pentru a pune în loc betoane unde să te bată soarele în cap. NU, mă, NU! Am trecut aseară pe acolo, miroseau florile de castan de te îmbătau de cap și noi să acceptăm în loc miros de asfalt încins?! Nunuuuu! Ați aruncat 150.000 euro pe geam, vă zic eu! Nu banii fac tot în viața asta și cel mai „ieftin” proiect nu e cel mai bun, se vede încă o dată”, scrie o bistrițeancă  pe Facebook.
Pe de altă parte, Eugen Pănescu, arhitectul fondator al Planwerk a declarat pentru ziuadecluj.ro că bistrițenii confundă proiectele. ”Castanii rămân pe poziție, așa este prevăzut un proiect. Petițiile arată un alt proiect, nu al nostru. Nici mie nu mi-ar plăcea acel proiect. Dezbaterea este binevenită”, a declarat Eugen Pănescu.
Totul a plecat de la o conferință de presă a Partidului Verde Bistrița, care a anunțat că peste 100 de arbori urmează să fie tăiați. Planwerk crede însă că ”eliminarea unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului”.
Iată cum este prezentat proiectul, pe website-ul socității de arhitectură:
”Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strâns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sunt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile.

Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.