Clujul dă în gropi. Drumurile, ca după bombardament

194

Conducătorii auto care circulă pe unele drumuri judeţene sunt nevoiţi să meargă periodic la service din cauza gropilor formate în asfalt. Este vorba despre Drumurile Judeţene (DJ) 161D şi 109A. Şoferii care circulă pe aceste tronsoane sunt exasperaţi din cauza faptului că îşi ”rup” maşinile în gropile formate în carosabil. Aceştia susţin că sunt nevoiţi să meargă lunar la service pentru a-şi repara autoturismele, iar sutele de sesizări ale cetăţenilor au ajuns pe masa consilierilor judeţeni.


Liderul PSD Cluj, Horia Nasra: „DJ 161 D şi DJ 109 A, lăsate în paragină de Alin Tişe!”

Social democraţii clujeni au cerut conducerii Consiliului Judeţean Cluj să acorde aceeaşi atenţie tuturor drumurilor judeţene, precizând că anumite comune au fost discriminate din considerente politice.

”Drumurile judeţene trebuie să fie priorităţi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor locuitorilor judeţului Cluj, finanţarea modernizării şi reabilitării acestora fiind atributul Consiliului Judeţean Cluj cât şi a Guvernului României. Îi solicit preşedintelui Consiliul Judeţean Cluj să fie cinstit în privinţa finanţării modernizării şi reabilitării drumurilor judeţene, pentru că după un prim an de mandat este cât se poate de evident că a discriminat mai multe comune din Cluj din considerente politice, cele mai recente exemple fiind drumurile judeţene ce afectează viaţa locuitorilor din comunele Mica şi Chinteni, respectiv DJ 161 D şi DJ 109 A.
În aceeaşi speţă nu ocolesc rolul reprezentanţilor PSD Cluj de a susţine interesele judeţului la nivel guvernamental şi asigur clujenii că în perioada următoare drumurile judeţene vor beneficia de sprijinul Guvernului în cel mai corect mod’’, arată şeful PSD Cluj, Horia Nasra.

 

Primarul din comuna Mica vrea asfaltare

Edilul comunei Mica, Tiberiu Zelencz a redactat o nouă adresă către Consiliul Judeţean Cluj pentru asfaltarea DJ 161D, care leagă municipiul Dej de localitatea Nireş.

Prin intermediul adresei înregistrate în 12 iunie 2017, Tiberiu Zelencz cere conducerii Consiliului Judeţean Cluj aprobarea de fonduri pentru executarea unor lucrări de asfaltare a DJ 161D, pe porţiunea Dej – Nireş.

Pe lângă această adresă, primarul comunei Mica a depus la sediul Consiliului Judeţean Cluj şi peste 100 de reclamaţii formulate de mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi ai localităţii Nireş, către Primăria Comunei Mica, referitoare la starea jalnică în care se află DJ 161D.

”În calitate de primar al comunei Mica, mă văd din nou pus în situaţia de a apela la bunăvoinţa dumneavoastră, referitor la DJ 161 D, drum judeţean care se află în administrarea Consiliului Judeţean pentru care s-au făcut nenumărate adrese deoarece starea jalnică în care se află creează nemulţumiri în rândul cetăţenilor din localitatea Nireş şi nu numai.

gropi 3

Peste 100 de sesizări sunt depuse la Primăria comunei Mica, în care sunt exprimate nemulţumirile cetăţenilor care au ajuns la limita răbdării, pe motiv că DJ 161 D, de la o zi la alta, devine tot mai greu practicabil din cauza gropilor, unele dintre ele având 20 de cm adâncime.

Este inadmisibil ca DJ 161 D care, repet, se află în administrarea Consiliului Judeţean Cluj să fie lăsat de izbelişte, iar lucrările care s-au efectuat, tot ca urmare a sesizărilor făcute, au creat mai multe probleme decât să aducă un plus de confort cetăţenilor, lucrări care din păcate s-au deteriorat în foarte scurt timp. În ultimele luni, tot mai mulţi posesori de autoturisme au fost nevoiţi să-şi ducă tot mai des maşinile într-un service auto, pe motiv că maşinile pur şi simplu au cedat din cauza gropilor ori s-au ales cu parbrizele maşinilor sparte din cauza tratamentelor bituminoase care s-au efectuat.

Dincolo de acest disconfort, DJ 161 D reprezintă un pericol şi pentru copiii care merg la şcoală sau grădiniţă (180 copii), deoarece gropile poziţionate pe întreg carosabilul determină şoferii să facă ”slalom” cu maşinile printre ele, riscând în orice moment accidentarea unui copil sau adult. Comitetul de părinţi de la Şcoala Gimnazială din Nireş este hotărât să îşi exprime nemulţumirea chiar într-una dintre şedinţele Consiliului Judeţean (…).

Oamenii sunt extrem de revoltaţi pe această situaţie, în special pe cei care au puterea decizională şi nu iau măsurile necesare pentru ca DJ 161 D să fie asfaltat, deşi nenumăratele sesizări pe care eu personal le-am adus la dumneavoastră puteau să vă sensibilizeze măcar puţin şi să ţineţi cont de doleanţele cetăţenilor pe a căror vot aţi contat şi le-aţi făcut promisiuni în campaniile electorale.

Vreau să fac referire la faptul că în localitatea vecină, Unguraş, s-au efectuat lucrări de asfaltare pe kilometri întregi de drum, însă din păcate pentru cei care vor să ajungă în localitatea Unguraş trebuie să tranziteze mai întâi localitate Nireş. Nu ştim ce anume a stat la baza deciziei de a asfalta drumul din Unguraş, însă vrem să credem că nu suntem trataţi diferenţiaţi, pe criterii politice.

gropi 4

Nu ne dorim ca în fiecare an să ni se scoată ochii cu alocarea unor sume de bani doar pentru ”cârpeli”, care la prima ploaie încep să se strice, ajungând în scurt timp adevărate cratere. Dorim asfaltarea DJ 161 D. Este dreptul nostru ca şi contribuabili să ne dorim normalitate, o normalitate de bun simţ pentru secolul XXI.

Nu pot să nu aduc din nou în discuţie din nou podul de pe DJ 161 D, cunoscut de localnici ca Podul ”Ciureanului”, care se află într-o stare jalnică, a cărui stabilitate poate oricând să pună vieţile oamenilor în pericol.

Este momentul să vă ţineţi de cuvânt, să vă onoraţi promisiunile şi să vă îndreptaţi puţin atenţia şi spre cetăţenii comunei Mica, din localitatea Nireş, în acest caz. Este în puterea dumneavoastră să luaţi decizii şi să alocaţi banii pentru aceste lucrări care se află în îndatorirea dumneavoastră.

gropi

Îmi doresc să avem înţelegere din partea dumneavoastră şi să luaţi măsuri urgente în ceea ce priveşte DJ 161 D, deoarece cred că nimeni nu îşi doreşte ca locuitorii zonei să recurgă la blocarea drumului care face legătura cu alte localităţi sau alte forme de protest.

Sper ca măcar acum să avem înţelegere şi să alocaţi fonduri pentru asfaltarea DJ 161 D. Nu cerem imposibilul. Ne dorim normalitate şi siguranţă în locul în care trăim”, sesizează primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Vă reamintim că în toamna anului 2015 au fost demarate lucrări de întreţinere pe DJ 161D, între localităţile Nireş, Unguraş şi Batin, mai puţin drumul de pe raza localităţii Unguraş, unde s-au executat în primăvara aceluiaşi an, pe o distanţă de 4,5 km, lucrări de aşternere de covor asfaltic. Lucrările de întreţinere au constat în plombări prin stropiri succesive (full-jet) cu mixtură asfaltică BA 16. Chiar şi aşa, în primăvara următoare, pe DJ 161D, pe porţiunea plombată au apărut noi cratere.

protest chinteni 1

Protest în comuna Chinteni din cauza drumurilor deplorabile

Oamenii din comuna Chinteni sunt şi ei nemulţumiţi de nepăsarea autorităţilor judeţene care au tot promis că vor repara acest tronson de drum, însă nu au făcut nimic în acest sens. În semn de protest, peste 100 de maşini au blocat la sfârşitul lunii mai.

Primarul Lucia Suciu a fost alături de locuitori şi a sprijinit acest demers:

”Îmi susţin locuitorii comunei Chinteni. Din păcate, oamenii nu mai cred în ceea ce le spun. Le-am arătat de-a lungul timpului atât de multe documente din partea CJ Cluj, încât acum, orice le-aş fi spus, nu mai au încredere.”

Oamenii au solicitat să se prezinte la faţa locului reprezentanţi ai Prefecturii, ai CJ Cluj pentru a discuta despre această problemă atât de importantă pentru ei. Practic, acest drum judeţean este impracticabil, iar oamenii îşi strică maşinile ori de câte ori sunt nevoiţi să meargă prin această zonă.

„Aproape săptămânal fie mi se aruncă în curte sau în faţa primăriei tot felul de piese de maşini, fie unii locuitori atunci trec pe lângă mine mă înjură din cauza acestui tronson de drum. Sunt 17 ani de când eu încerc încontinuu să port un dialog cu toate autorităţile de la nivelul judeţului. Sunt total dezinteresaţi”, adaugă Lucia Suciu.

LĂSAȚI UN MESAJ