Deşi România se află în plină epidemie de rujeolă, distribuitorii de medicamente vor să ia 4.000 de doze de vaccin şi să le distribuie în străinătate. Potrivit acestor aspecte, premierul Sorin Grindeanu a declarat că vaccinarea devine o urgenţă şi că este hotărât să rezolve această problemă. La Cluj, se aşteaptă următoarea tranşă de doze de vaccin, care este în curs de achiziţie.

 

Situaţia vaccinurilor, la Cluj         

Reporterul Gazetei de Cluj l-a contacta telefonic pe directorul executiv adjunct de sănătate publică, Mihai Moisescu-Goia. Acesta a vorbit despre cazurile de rujeolă sesizate la Cluj şi situaţia actuală a vaccinurilor.

Mihai Moisescu Goia

,,Noi am avut la Cluj până în 22 iulie 2016, 22 de cazuri de rujeolă. Până săptămâna trecută, nu am înregistrat nici un caz nou, iar la ora actuală, avem mai multe cazuri de rujeolă: în comuna Feleac au fost două cazuri care s-au infirmat, iar din Câmpia Turzii, Frata, Poieni, Apahida, Huiedin şi Cluj avem nouă cazuri de rujeolă confirmate. Persoanele din cele două cazuri în care rujeola a fost infirmată au fost vaccinate. Pe lângă acestea mai avem 5 suspiciuni care sunt în lucru. Mai avem o persoană de 22 de anisuspectă, dar care susţinecă a fostvaccinată.

Dozele de vaccin nu suntsuficiente. Pentru un contingent de populaţiesuntnecesare 650 de dozepelună, iarnoiavem 76. Aşteptămtranşa care conformcomunicatuluiIMS este încursde achiziţie. Aşteptămacest vaccin.

Înacest moment deţinem 289 de doze de vaccin penruHepatita B, destinatecopiilornăscuţidinmamepozitive, din BCG avemcantităţisuficientepânăînlunaoctombrie, dinHexavalent care au fost 5200 de dozeamdistribuitşi mai avem 1953 de doze, iardinvaccinul ROR mai avem 76 de doze. Aşteptămsăsoseascănouatranşă, conformcomunicatuului IMS. Acesteasuntcantităţile de care dispunemînurmastoculuifăcutîn 24 aprilie.” adeclaratdomnulMoisescu.

Întrebat de situaţiadozelor de vaccin care urmeazăsă fie exportate, acesta a răspunsurmătoarele :

,,Acestsubiect nu este de domeniulsănătăţiipublice. Noi nu ne ocupăm de comerţulcuvaccinuri.”

 

Premierul Sorin Grindeanu doreşte rezolvarea problemei vaccinurilor

În cadrul întâlnirii cu producătorii de vaccinuri de pe piaţă care a avut loc luni, 24 aprilie, premierul Sorin Grindeanu a declarat că vaccinarea devine o urgenţă şi a venit cu următoarele măsuri: instituirea unui sistem eficient de management al vaccinului, modificarea legislaţiei în privinţa modului de achiziţie în cazul vaccinurilor, realizarea unui plan multianual al necesarului de vaccinuri şi realizarea unui stoc naţional de vaccinuri pentru situaţii speciale.

”Cred căsituaţiavaccinăriichiardevine o urgenţă. Suntextem de hotărâtsărezolvămîmpreunăaceastăproblemă. Măaştept ca MinisterulSănătăţii, împreună cu dumneavoastră, mariiproducători de vaccinuri, săvenim cu soluţiiextrem de clareşipredictibile, încâtsă nu maiavemproblemeaniiviitori”, a declaratpremierulSorinGrindeanu.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă până pe 14 aprilie era de 4.793, din care 22 de decese, arată datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Recent, un bebeluş de câteva luni internat cu rujeolă a murit la Spitalul de Copii  din Timişoara. Acesta este cel de-al 22-lea caz de deces înregistrat în România din cauza rujeolei.

Circa 3.900 de vaccinuri îm­po­triva rujeolei, oreionului şi ru­beolei (ROR), comercializate pe piaţa locală sub brandul Priorix al producătorului Glaxo­SmithKline (GSK), vor lua calea ex­portului paralel, arată 13  notificări de li­vrări intracomunitare depuse de distri­buitori la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dis­po­zitivelor Mediale (ANMDM) în ultimele trei săptămâni.  Distribuitorii au obligaţia de-a notifica ANMDM cu zece zile înainte de a trimite la export paralel un medica­ment.

 

Ministrul Sănătăţii doreşte conceperea unui sistem fluid de aprovizionare cu vaccinuri

Proiectul Legii vaccinării se află în continuare în dezbatere publică şi este deschis tuturor propunerilor, astfel încât să rezulte un cadru legal care să asigure un sistem fluid de aprovizionare cu vaccinuri, conform ministrului Sănătăţii Florian Bodog.

În contextul Săptămânii Europene a Imunizării 2017, şeful Executivului Sorin Grindeanu şi ministrul Sănătăţii Florian Bodog, s-au înâlnit cu reprezentanţii Pfizer, MSD România, GSK România şi Sanofi. Peste două săptămâni va mai avea loc o întâlnire sub aceeaşi formulă şi are ca scopprezentarea primelor soluţii, şeful Guvernului urmând să se întâlnească şi cu asociaţii ale medicilor, manageri de spitale, organizaţii nonguvernamentale şi alţi reprezentanţi ai sistemului de sănătate din ţara noastră.

La finalul întâlnirii pe care ministrul Sănătăţii Florian Bodog a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din România la Palatul Victoria, acesta a declarat că are asigurări în ceea ce priveşte faptul că dozele de vaccin pentru rujeolă vor fi în ţară săptămâna viitoare.

„Deja sunt intrate la Direcţia de Sănătate Publică cantităţile de vaccin hexavalent şi cele de tetravalent, iar în ceea ce priveşte vaccinurile pentru rujeolă, săptămâna viitoare am asigurări că vor fi în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

„Am discutat şi despre Legeavaccinării. Aceasta este încă în transparenţă decizională şi urmează să intre în citire, într-o şedinţă de Guvern”, a mai spus acesta.

La început de aprilie, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, declara în presă că zece judeţe din ţară nu mai aveau stocuri de vac­cin ROR şi că a semnat procedura de achi­zi­ţionare urgentă a 115.000 vaccinuri îm­potriva rujeolei. Bodog a semnat un ordin prin care obliga deţinătorii de autorizaţie de pu­nere pe piaţă să asigure un stoc minim egal cu rulajul mediu lunar pentru fiecare me­di­cament pentru care deţin autorizaţie, în încercarea de a se asigura că pacienţii ro­mâni nu rămân fără necesarul de medica­mente. Tot mai mulţi copii sunt imunizaţi cu întâr­ziere, schema de vaccinare se dă peste cap, ceea ce duce la apariţia mai multor cazuri de îmbolnăviri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.