Banca Transilvania este pe ultima sută de metri în procedura de preluare a Bancpost, o intenţie afirmată încă de la începutul acestui an. În cazul în care această tranzacţie se va concretiza, Cluj Napoca va avea cea mai mare bancă din România. În urmă cu aproximativ doi ani, BT a preluat Volksbank România, una dintre băncile care au trecut prin criza financiară extrem de şifonate. Acţionarul majoritar al Bancpost este grupul grecesc Eurobank Ergasias SA, o instituţie bancară cu active totale de 65,7 miliarde de euro şi capital privat majoritar. În această afacere s-a implicat şi celebrul grup financiar Rothschild pentru a împiedicat BT să efectueze această tranzacţie.

 

De la începutul acestui an, Banca Transilvania şi-a anunţat intenţia de a negocia pentru preluarea Banc Post. Până acum, oficialii BT au negociat preluarea în concurenţă cu două fonduri de investiţii din america, Varde şi J.C. Flowers. Potrivit unor surse din domeniul bancar, acţionarul majoritar al Bancpost, Eurobank, ar fi semnat un acord de exclusivitate cu reprezentanţii BT pentru negocierile de preluare. Dacă această tranzacţie s-ar perfecta, Banca Transilvania şi-ar mări considerabil cota de piaţă şi ar deveni cea mai puternică instituţie bancară din România, surclasând BCR, care ocupă acum prima poziţie în acest top.

În derularea acestor negocieri, s-a implicat şi celebra bancă Rothschild, una dintre cele mai cunoscute bănci din istoria finanţelor lumii. Cei de la Rothschild au băgat beţe în roate Băncii Transilvania, ei fiind consultanţii celor de la Varde, un fond de investiţii apărut ca de nicăieri în România.

Însă, grupul Rothschild se află şi în spatele Erste şi ai CEO-ului Andreas Treichl, bancherii Rothschild fiind în spatele Erste atunci când a fost făcută achiziţia BCR în 2005.

Băncile din Europa de Est sunt supuse la presiuni pentru a-şi consolida operaţiunile în condiţiile în care unele bănci trebuie să facă faţă unor norme mai stricte de capital introduse după criză, iar altele trebuie să îşi reajusteze operaţiunile.

Bancpost este cea mai importantă bancă scoasă la vânzare pe piaţa românească, fiind în top 10 cu active de 11,6 mld. lei (2,5 miliarde euro), reprezentând o cotă de 2,96% la finalul anului 2016. Dacă ar reuşi să cumpere Bancpost, Banca Transilvania, care are deja o cotă de 13,15%, ar cumula o cotă de 16,1% şi s-ar bate cu BCR (cotă de piaţă de 16,28%, la finalul lui 2016) pentru prima poziţie bancară din România.

 

Datele BT la sfârşitul anului trecut

În urmă cu doi ani, Banca Transilvania a preluat Volksbank, iar la achiziţionarea, integrarea şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie.

Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentând restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente.

Potrivit bilanţului de la sfârşitul lui 2016, profitul net al Băncii Transilvania a fost de 1.233 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.282 milioane lei. Ritmul de creştere al veniturilor din comisioane operaţionale: 11,4%, iar eficienţa operaţională BT confirmă trendul înregistrat în anul 2016, raportul cost/venit fiind de 41%. Banca Transilvania a acordat clienţilor IMM aproape 18.000 credite noi în cursul anului 2016. La sfârşitul anului, Banca Transilvania avea un portofoliu de 2,82 milioane carduri, care a generat tranzacţii cu aproape 25% mai mari faţă de perioada similară a anului2015. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 329.000 de carduri de credit.

BT a înregistrat la 31 decembrie 2016 cheltuieli nete cu ajustări de depreciere şi provizioane de 654,2 milioane lei (incluzând impactul scoaterii în afara bilanţului a 1.995 milioane lei); cea mai mare parte a provizioanelor înregistrate ca şi cheltuială pe parcursul anului 2016 sunt preponderent aferente operaţiunii de creştere a calităţii activelor şi continuă abordarea prudentă a băncii în ceea ce priveşte gestionarea riscului de credit.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 4,62% din totalul portofoliului de credite al BT, o îmbunătăţire semnificativă faţă de 9,75%, la sfârşitul anului 2015, iar NPE conform EBA este de 9,84% la decembrie 2016.


Evelyn De Rothschild

Familia Rothschild

Mayer Amschel Rothschild (1744 – 1812), este fondatorul imperiului bancar Rothschild, cea mai de succes familie din istorie. Acesta şi mai apoi fii săi au creat acest imperiu cu întindere europeană determinând explozia revoluţiei industriale pe continent, au influenţat dezvoltarea economică a să pe direcţia deja cunoscută a folosirii combustibililor fosili, inclusiv dezvoltarea transporturilor, au modernizat şi stăpânit sistemul bursier, bancar, financiar, au influenţat direct politicul, au finanţat mereu ambele tabere ale unui război, au pus la punct un sistem continental de informaţii rapide, etc. La sfârşitul secolului 19 controlau peste jumătate din întreagă bogăţie a planetei. Desigur, ei au fost vârful unui iceberg, partea vizibilă a unui sistem piramidal în care au fost ajutaţi de prieteni mai puţin vizibili opiniei publice. În SUA i-au finanţat pe coloşii Rockefeller (petrol), Andrew Carnegie (oţel), Harriman (căi ferate), J. P. Morgan şi pe bancherii ce au pus bazele Federal Reserve.

Printre interesele familiei Rothschild în România ultimilor ani, pot fi amintite pătrunderea pe piaţă a ABN AMRO Rothschild, achiziţilei sau implicările în privatizări strategice sau importante : BCR– Erste Bank , Banca Ion Ţiriac – HVB Bank , Romportmet – Mittal Steel , Petrom , Alro , Azomures , Arctic  Arcelik , Luxten , Terapia  Advent , Enel – pentru Distrigaz Sud şi Nord , ultimele filiale Electrică , Trigranit , Esplanadă City Center , dezvoltatorul Planorama , Asiban , etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.