Drumarii clujeni de la SC Diferit şi SC Cridov au mare succes la oficialii CNADNR. Pentru prima societate, cei de la CNADNR au pregătit un ”coş de sărbători” cu un contract în valoare de peste 1,2 milioane de lei, pentru deszăpezirile din judeţul Sibiu, iar pentru a doua societate, SC Cridov, cei de la Companie au fost mai generoşi, contractul atribuit fiind de peste 10 milioane de lei. Cele două companii sunt ”abonate” la contractele de reparaţii, construcţie şi întreţinere de drumuri.

 

În urmă cu câteva zile, CNADNR a ”băgat” textul cu ”situaţii de urgenţă” şi a atribuit două licitaţii pentru deszăpezire, chiar dacă de zăpadă au dat doar.. cei de la Antidrog, în ultima razie prin cluburile de noapte.

Pe 19 noiembrie erau aproximativ 15 grade, dar oficialii CNADNR au invocat ”situaţia de urgenţă” şi au organizat o licitaţie, fără anunţ de participare, iar atribuirea contractului a fost făcută prin negociere directă. Pentru serviciile de deszăpezire de pe raza judeţului Sibiu, contractul fusese estimat la aproximativ 1,279 milioane de lei, plus TVA, iar negocierea a fost făcută cu o singură societate, firma clujeană Diferit. Negocierea s-a concretizat printr-o diferenţa minusculă de preţ, contractul fiind semnat pentru suma de 1,278 de milioane de lei, plus TVA! Firma diferit este deţinută de soţii Denisa şi Nicolaie Petrini, iar administrator este Grigore Vădean.

În următoarea zi tot nu venise iarna, însă cei de la CNADNR au fost prevăzători pentru că au atribuit şi contractul de deszăpezire pentru drumurile din administrarea DRDP Cluj. De data aceasta s-a organizat o licitaţie în cadrul căreia au fost depuse trei oferte. Cum două au fost declarate neconforme, 10.362.693,50 de lei, fără TVA, au fost ”dedicaţi” firmei Cridov, în situaţia în care valuarea estimată a contractului fusese de 12.618.497,02 de lei, fără TVA. Societatea este deţinută şi administrată de Mureşan Cristian şi Pop Daniel Gheorghe.

 

Suplimentări într-o veselie

În 2011, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa- Huedin a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului „Execuţie lucrări de construcţie eferent proiect integrat privind: Îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local din Comunele Mănăstireni, Râşca, Călăţele precum şi Alimentarea cu apă şi Canalizare menajeră inclusiv staţie de epurare în comuna Călăţele”. Preţul pentru care contractul a fost atribuit firmei Diferit a fost de 18.906.278 de lei (fără TVA), urmând ca lucrările să nu poată fi subcontractate. În mare, a fost vorba de lucrări de construcţii de drumuri, staţii de epurare, renovări de poduri, instalaţii de apă, canalizare şi de conducte de evacuare.

Însă, după aproape patru ani de la atribuirea contractului, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Microregiunea Vlădeasa –  Huedin a considerat că trebuie suplimentate lucrările cu peste 1,5 milioane de lei. Chiar dacă, iniţial, lucrările nu puteau fi subcontractate la această licitaţie, atribuită în cursul acestei luni tot firmei Diferit, s-a alipit şi o altă firmă din Cluj- Napoca. Este vorba de SC BOCCARDO ENTREPRISE, deţinută de Lucian Hurducaş, care controlează mai mult de jumătate din firmă, şi de Ioan Cristian Luca, care este şi administratorul societăţii. Anul trecut societatea a avut o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de lei, iar principalul obiect de activitate este ”lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide”. Firma a fost înfiinţată de un fost director din cadrul RAJAC Cluj şi acum le aparţine celor doi clujeni. De asemenea, Lucian Hurducaş este menţionat în cadrul unei tranzacţii imobiliare care reprezintă ”cheia” uneia dintre spăgile vehiculate în Dosarul Uioreanu.

 

Contractele de deszăpezire rămân neschimbate la Diferit

În 2014, firma Diferit a avut o cifră de afaceri de peste 200 milioane de lei, un profit de 15 milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi.

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucrari este SC Diferit. Firma a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj- Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele-Apahida. Societatea a mai cîştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro! De asemenea, în Gazeta de Cluj a fost prezentat modul în care, după o serie de contestaţii, cei de la SC Diferit ajung să câştige licitaţiile. În februarie 2014, cei de la Diferit au contestat rezultatul procedurii de atribuire aferent lot Cj2 SDN Cluj; lot Cj3 SDN Bistriţa; lot Cj6 SDN Satu Mare; Lot Cj7 SDN Baia Mare; lot Cj8 SDN Zalău, dintr-o licitaţie organizată de COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE S.A. După o lună şi jumătate, CNSC admite contestaţia firmei Diferit împotriva verdictului dat de CNADNR. “Dispune continuarea procedurii de atribuire cu reevaluarea ofertei prezentată de contestator, pentru loturile susmenţionate. Admite cererea de intervenţie accesorie în apărarea autorităţii contractante, depusă de S.C. DIFERIT S.R.L. Obligatorie”, arată CNSC.

Tot în februarie 2014, SC Diferit face o contestaţie împotriva raportului procedurii şi a actelor subsecvente, emise de către CJ Maramureş, în cadrul procedurii de atribuire, prin cerere de oferte cu etapă finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Execuţie lucrări de construcţii în cadrul proiectului « Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord ». După câteva zile, Consiliul admite contestaţia celor de la Diferit, iar CNSC-ul “obligă judeţul Maramureş (Consiliul Judeţean Maramueş) ca, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire”.

 

 

Cridov îi arată drumul lui Boc

În iunie 2015, la sediul Consiliului Judeţean a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor, cunoscut ca şi ”drumul lui Boc”. Oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică având ca obiect rest de execuţie lucrări pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor“ a fost cea depusă de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu suma de 13.324.190,24 lei, fără TVA. De acest drum se leagă şi o anchetă a DNA Cluj. Gazeta de Cluj a publicat o serie de informaţii conform cărora DNA face vâlvă din nou în administraţia clujeană. Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean, amână să emită ordinul de începere a lucrărilor la drumul Răchiţele-Ic Ponor din cauza unor cercetări pe care procurorii anticorupţie le-ar fi întreprins în cazul acestui proiect.

”A fost o decizie a mea ca 10-15 zile, în funcţie de cum vor termina cei de la DNA expertiza, să amânăm începerea lucrărilor, să nu încurcăm ancheta. Vinovaţii, dacă se vor găsi vinovaţi, să fie traşi la răspundere, noi ne vom ocupa ca această lucrare să fie finalizată. Nu dorim să pierdem bani, dar nici nu pot să îmi permit ca, preşedinte al CJ, să obstrucţionez, să acopăr ceva şi să fiu părtaş la anumite lucruri pentru care nu răspund eu. Noi, instituţiile, colaborăm, aşteptăm ca în cel mai scurt timp cei de la DNA să termine expertiza ca să pot da ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat şeful CJ Cluj.

De asemenea, cei de la Cridov au obţinut şi contractul, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, finanţat din bugetul comunei Floreşti, pentru asfaltarea a 19 străzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.