Pe 24 august 2011, Agenţia Naţională de Integritate a declanşat procedura de evaluare a averii şi a respectării dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictului de interese în cazul lui Coldea Petru, primarul comunei Mănăstireni, în urma sesizării făcute de către Gânscă Dan, Coldea Ilie, Matiş Petru, Honoi Ioan, Galoş Gabriel şi Ilie Traian. Cum primarul nu-i cunoaşte, îi declară anonimi şi atacă în instanţă plângerea în temeiul nelegalităţii.

 

Starea de fapt ce a declanşat ancheta

Coldea Petru este primar al comunei Mănăstireni din 2000 până în prezent, fiind la al patrulea mandat. În prezent fiul primarului este angajat al primăriei comunei Mănăstireni, fiind direct subordonat tatălui său. Fiul primarului a fost angajat în primărie pe postul de referent debutant începând cu 3 martie 2008, dată la care tatăl său era primar.  În noiembrie 2011, Coldea Petrică Horică  a fost avansat ca referent II, urmând mai apoi alte două avansări, una începând din iulie 2009, ca inspector specialitate II şi una pe 1 martie 2013, ca inspector de specialitate II. Fiecare dintre decizii, începând cu cea de angajare, continuând cu cele de avansare, la care se adaugă şi deciziile de acordare de garanţii şi clase de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă au fost semnate de către primar.

 

Conflictul de interese

Din analiza documentelor pentru perioada supusă evaluării, ANI arată că, în cazul lui Coldea Petru, elementele conflictului de interese rezidă din faptul că în perioada în care era primar al comunei Mănăstireni, atât numirea în funcţie, promovarea şi acordarea garanţiilor şi claselor de salarizare corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă au fost semnate de către Coldea Petru. în calitate de primar. În plus, conform fişelor de post, fiul a fost direct subordonat tatălui.  Conform Legii 161/2003, “persoanele care deţin funcţii publice sunt obligate să manifeste o atitudine neutră, imparţială şi obiectivă faţă de interesele lor de orice natură, acestora fiindu-le interzis să abuzeze în orice fel de poziţiile pe care le deţin şi să obţină anumite beneficii pentru ei, soţii, rude sau alte persoane, în considerarea funcţiei lor”.

Conform art. 76 alin. 1 al aceleiaşi legi, “primarii sunt (…)  obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru (…) rudele sale de gradul I.”

În cazul de faţă,  foloasele materiale sunt reprezentate de salariul fiului în perioada în care a deţinut funcţiile din cadru primăriei Mănăstireni.

 

Apărarea primarului

Pe 12 august 2013, Coldea Petru formulează acţiune în contencios administrativ împotriva ANI, pentru anularea raportului de evaluare.

În apărarea sa, Coldea susţine că nu a avut niciun interes patrimonial prin angajarea fiului său în primărie. Coldea arată că fiu său nu a fost favorizat în niciun fel în momentul în care a fost angajat. Postul pe care l-a ocupat a fost scos la concurs, fiind anunţat în ziarul Făclia. Singurul candidat pentru funcţia respectivă a fost Coldea Petrică Horică, care l-a şi ocupat în urma unui concurs. Evaluarea a fost făcută de către o comisie din care primarul nu a făcut parte. Ulterior, Coldea – fiul a fost angajat cu salariul minim pe economie, gradele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă fiind acordate în acelaşi fel tuturor angajaţilor îndreptăţiţi din primărie în perioada respectivă. Din punctul de vedere al primarului, conflict de interese ar fi fost dacă fiul ocupa postul fără concurs sau dacă i s-ar fi acordat bani nejustificaţi sau nedatoraţi în baza unor prevederi legale.

Totodată, Coldea susţine nelegalitatea sesizării ANI, în sensul în care persoanele care au făcut sesizarea nu sunt din comuna Mănăstireni. În opinia sa, gestul este unul de răzbunare politică.

 

Erau anonimi, dar au semnat

În întâmpinarea ANI la contestaţia primarului se arată că susţinerile acestuia sunt nefondate . Întâi, referitor la pretinsa nelegalitate a sesizării, conform art. 12 alin. 1 al legii 176/2010, agenţia va demara acţiunile de evaluare din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice, cu condiţia ca acestea să fie semnate, după cum prevede Ordonanţa Guvernului 27/2002. Inspectorii ANI consideră că sesizarea este  perfect valabilă, fiind trimisă în scris şi semnată, domiciliul reclamanţilor neavând nicio relevanţă.

Referitor la existenţa conflictului de interese, acesta există din pricina faptului că primarul a semnat atât numirea în funcţie cât şi deciziile de promovare şi măririle de salariu ale acestuia. Nu are nicio relevanţă modul în care a fost organizat concursul de ocupare a postului şi nici faptul că şi alţi angajaţi au primit gradele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă. Ceea ce trebuia să facă primarul, era să delege, conform art. 57 alin. 2 din legea nr. 215/2001, o altă persoană cu aceleaşi competenţe din cadrul  primăriei, care să semneze actele fiului. Ca urmare ANI solicită respingerea acţiunii iniţiată de Coldea ca fiind nefondată.

În discuţia pe care a avut-o cu redactorii Gazetei de Cluj, Primarul din Mănăstireni a susţinut aceleaşi poziţii din apărarea sa în faţa instanţei. Din punctul său de vedere, a făcut ceea ce trebuia să facă semnând deciziile cu pricina, la fel cum a făcut pentru toţi angajaţii primăriei. În plus fiul său fost angajat pe baza unui concurs, iar postul pe care îl ocupă nu este unul de  funcţionar public, spune Coldea.

“ Averea mi-a fost verificată şi totul este în ordine.  Hârtiile le-am semnat (deciziile, n. red.), păi cine să le semneze? Şi apoi, el (fiul, n. red.) nu îi funcţionar public. Nu semnează acte, nu semnează nimic“, explică primarul.

 

Denunţătorii nu-s din sat, îs anonimi

Referitor la persoanele care au făcut sesizarea, primarul spune că nu îi cunoaşte, că nu sunt din sat, deci sunt anonimi.

“Io nu ştiu cine îs, nu-i cunosc, nu îs din sat, îs anonimi. Or vrut să facă să nu mai pot candida trei ani de acuma încolo, aşa am citit pe hârtiile de la ANI.  Oricum nu mai candidez, am 67 de ani, îs pensionar. Oamenii buni, care fac un lucru bun, sunt enervaţi de mafioţi”, spune în concluzie Coldea.

 

Crina Crainic

1 COMENTARIU

  1. domnul Coldea a uita ca este un primar penal,a uitat ca a furat din primarie miliarde de lei vechi,prin atribuirea de contracte catre firmele prietenilor lui,a uita ca si-a majorat salariile fara drept si trebuia sa restituie la stat sume astronomice,de care a fost exonerate prin diferite tertituri numai de el stiute, a uitat ca si-a atribuit zeci de ha de padure illegal,a uitat ca si-a construit casa in 2010 fara autorizatie de constructive,a uitat ca detine magazine unde face evaziune fiscala……….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.