Documentele prezentate în aceste zile de Antena 3 la emisiunea „Sinteza zilei“ demonstrează că toate dosarele suspectate că ar fi fost instrumentate politic în ultimul deceniu au avut girul Comisiei Europene! Din păcate, absolut toţi miniştrii de Justiţie din perioada 2006-2017 au acceptat fără să crîcnească amestecul Comisiei Europene în soluţionarea acestor dosare, ştiind bine că, în acest fel, era pusă la îndoială chiar independenţa actului de justiţie!

Aceste două documente senzaţionale explică şi de ce Laura Codruţa Kovesi era sigură că are o putere teribilă, pe care nimeni nu i-o putea afecta, atît timp cît însăşi Comisia Europeană nu numai că o susţinea, ci chiar îi cerea astfel de acţiuni împotriva anumitor politicieni nominalizaţi în documente oficiale trimise autorităţilor din România!

Este vorba despre două Scrisori oficiale trimise de Comisia Europeană, documente care formal făceau parte din documentarea în vederea întocmirii Raportului MCV din fiecare an. În realitate, oficiali ai Uniunii Europene cereau date despre anumite dosare aflate în diferite faze ale anchetelor penale sau a judecării, dar nu solicitau doar date statistice, ci chiar elemente concrete: numele inculpaţilor, termenele de judecată, argumentele instanţelor pentru termenele acordate etc., ceea ce încalcă flagrant dreptul persoanelor la un proces echitabil, protejat de orice influenţă din afara instanţelor!

Numai un naiv îşi poate imagina că, atunci cînd ministrul Justiţiei cere instanţelor, în numele Comisiei Europene, date concrete despre anumite dosare, judecătorii nu vor fi influenţaţi, înţelegînd care trebuie să fie sentinţa ce trebuie s-o dea, astfel încît să nu-i supere nici pe ministru, nici Comisia Europeană!

Iată însă cele două două documente prezentate de Mihai Gâdea în emisiunea „Sinteza zilei”:

date-comisia-europeana-1

date-comisia-europeana-2-768x432

Simpla lectură a acestor documente ne face să ne întrebăm dacă procesele respective mai aveau vreun rost să fie judecate de instanţele de judecată, căci, aşa cum sînt formulate cererile Comisiei Europene, sentinţele erau ca şi date, din moment ce erau sub lupa oficialilor europeni chiar şi deciziile de amînare a termenelor de judecată, pentru care se cereau şi explicaţii!

În primul document, se observă că sînt indicate doar anumite dosare, care-i vizau pe Gheorghe Copos (vice prim-ministru), Adrian Năstase (Prim-ministru), Şerban Brădişteanu (medic şi parlamentar PSD), Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş (fost ministru, care a cîştigat procesul la CEDO), Gigi Becali (europarlamentar PRM şi deputat PNL), Cătălin Voicu (parlamentar PSD), Tudor Chiariu (fost ministru al Justiţiei, achitat în 2012). Alta era situaţia dacă în aceste Scrisori Comisia Europeană ar fi cerut date statistice despre termenele de judecată din toate dosarele aflate pe rol pentru a afla ce probleme are Justiţia, dar aşa, cerînd doar date despre anumite dosare, Comisia Europeană n-a făcut altceva decît să sprijine jocul de interese despre care se vorbeşte de ani de zile, mai ales cînd este vorba de DNA.

În toate aceste cazuri de care se interesa Comisia Europeană, persoanele respective şi-au pierdut funcţiile, au fost prezentate opiniei publice ca fiind deja vinovate înainte de pronunţarea sentinţelor, deşi unele au fost chiar achitate sau au cîştigat procesele la CEDO. Pagubele suferite nu le-a mai dat însă nimeni înapoi!

Practic, aşa cum s-a spus deseori în spaţiul public, primul lucru care se urmărea la declanşarea unor astfel de procese era scoaterea din viaţa politică a anumitor persoane incomode!

Din al doilea document, aflăm ce anume cerea Comisia Eurpeană: „Puneţi-ne la dispoziţie fişele detaliate pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire la punctul 48, care au fost trimise în judecată în 2008 sau înainte şi care nu au primit o sentinţă finală. Pentru fiecare caz, enumeraţi etapele evoluţiei la fiecare termen de judecată şi motivul pentru fiecare amînare”. Aşa ceva este inacceptabil! Cum mai putea un judecător aflat sub o asemenea presiune să mai judece liber un dosar, ştiind că de soarta lui se interesează atît ministrul Justiţiei, cît şi Comisia Europeană?

La punctul 48 al documentului, ni se spune care erau funcţiile vizate de Comisia Europeană: membri ai Guvernului sau ai Parlamentului, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari şi directori ai companiilor de stat care au fost trimişi în judecată începînd cu anul 2007!

În emisiunea de la Antena 3, a intervenit telefonic fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu care a încercat să explice faptul că lui i se par absolut legale astfel de cereri pentru că ele ar fi fost necesare întocmirii Raportului MCV, fără să înţeleagă că, în realitate, el n-ar fi putut să trimită Comisiei Europene decît date statistice, nicidecum date concrete din dosarele aflate pe rolul instanţelor! Cu o naivitate demnă de cauze mai bune, Cătălin Predoiu a declarat: „Comisia urmărea să vadă dacă aceste dosare trenează și să înțeleagă de ce”! Dacă ministrul Justiţiei nu înţelege că deciziile din instanţă ţin doar de convingerile judecătorului, de libertatea lui de a lua o măsură sau alta, atunci ce pretenţie să mai avem de la cei din #Rezist, care au impresia că sprijină actul de Justiţie chiar şi atunci cînd susţin abuzurile procurorilor, de pildă? Concluzia lui Adrian Ursu, din emisiune, faţă de poziţia lui Predoiu ni se pare lămuritoare: „Tocmai v-ați descalificat profesional”!

În şedinţa guvernului de azi, Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că a trimis o Scrisoare către Comisia Europeană pentru a cere lămurirea acestei situaţii, în care Comisiile Europene din anii trecuţi s-au implicat în acest fel în actul de Justiţie din România.

Pînă cînd vom afla şi un răspuns de la Bruxelles, trebuie să subliniem că toţi miniştrii de Justiţie au dat curs solicitărilor venite din partea Comisiei Europene, fără ca măcar unul să spună membrilor acesteia că nu pot oferi decît date statistice, nicidecum elemente concrete din dosare sau să ceară judecătorilor să-şi motiveze anumite decizii!

Să revedem lista miniştrilor Justiţiei începînd cu anul 2006 care au ascultat orbeşte ordinele primite din partea Comisiei Europene, fără să-şi dea seama că acestea reprezentau încălcarea statutului de independenţă al magistraţilor:

– Monica MACOVEI: 29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007

– Tudor CHIUARIU: 5 aprilie 2007 – 15 ianuarie 2008

– Teodor MELESCANU: 15 ianuarie 2008 – 29 februarie 2008 (interimar)

– Cătălin Marian PREDOIU: 29 februarie 2008 – 8 mai 2012

– Titus CORLĂȚEAN: 8 mai 2012 – 7 august 2012

– Victor – Viorel PONTA: 7 august 2012 – 23 august 2012 (interimar)

– Mona Maria PIVNICERU 23 august 2012 – 28 martie 2013

– Victor – Viorel PONTA: 28 martie 2013 – 15 aprilie 2013 ( interimar)

– Robert CAZANCIUC: 15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015

– Raluca PRUNĂ: 17 noiembrie 2015 – 05 ianuarie 2017

– Florin IORDACHE: 05 ianuarie 2017 – 10 februarie 2017

– Ana BIRCHALL (10 februarie 2017 – 23 februarie 2017 (interimar)

– Tudorel TOADER (23 februarie 2017 – prezent).

Toţi aceştia trebuie să explice ce documente asemănătoare cu cele prezentate de Antena 3 au primit şi ce au răspuns la solicitările ilegale ale Comisiei Europene. Mai ales după ce şi CSM a solicitat lămurirea acestor cereri venite de la Bruxelles!

Sursa: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.