În acest an școlar se derulează, la Colegiul Național Emil Racovita din Cluj-Napoca, a unsprezecea ediție a jocului inter-clase Liga de mediu.

Liga de mediu este parte a programului de activități educative, a proiectului Comenius Multilateral SOS-Water – finanțat cu sprijinul Comisiei Europene -și a concursului Patrula de Reciclare. Obiectivul principal al organizării Ligii de mediu este acela de a dezvolta comportamentul eco-conștient în rândul elevilor din ciclul primar din școală.

Implicarea elevilor din clasele primare în Liga de mediu este esențială, având în vedere faptul că Colegiul Național „Emil Racoviță“ Cluj-Napoca crede şi este implicat în protecția mediului, că protecția mediului este responsabilitatea fiecărui membru al comunității școlii și a comunității în general și că este bine ca formarea comportamentului eco-conștient să înceapă cât mai devreme posibil. Comportamentul eco-conștient trebuie să fie recompensat, iar organizatorii jocului cred mai degrabă în recompensarea comportamentului eco-conștient decât în aplicarea de pedepse pentru comportament non-ecologic.

În cadrul ediției din acest an școlar, sunt monitotizate atent colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), modul în care elevii separă deșeurile (hârtie și carton, metal și plastic, sticlă) în clasă dar și aspecte legate de reducerea consumului de apă (anunțarea deranjamentelor la administrator) și energie (lumina este aprinsă în sala de clasă doar atunci când este nevoie, iar geamurile, pe timpul iernii, sunt deschise doar atât timp cât este necesar pentru aerisire).

În fiecare clasă, agenții Juniori ai Patrulei de Reciclare explică colegilor, părinților, bunicilor etc. că este foarte important să colecteze selectiv deșeurile și să se debaraseze de deșeuri într-un mod civilizat și responsabil, astfel încât să respecte natura și legea. Ei colectează DEEE de mici dimensiuni (baterii și becuri uzate) și le aduc la containerele din școală și le spun celor mari să sune la TelVerde 0800.444.800 ca să scape de DEEE-urile mari (de exemplu: televizoare, frigidere, mașini de spălat, aparate de aer condiționat etc.).

În fiecare lună, profesorii din echipa de monitorizare a Ligii de mediu vizitează clasele, punctează performanța elevilor pe fiecare criteriu al concursului și premiază clasa cu cel mai mare punctaj. Pe baza punctajelor lunare, la începutul lunii iunie, se va realiza clasamentul final al claselor și va fi premiată clasa câștigătoare.

În 22 aprilie iubitorii naturii sărbătoresc Ziua Pământului. Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca sărbătorește Ziua Pământului în fiecare zi, formând elevilor un comportament eco-conștient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.