Concert de jazz cu Lucian Ban și saxofonistul Abraham Burton la Teatrul Maghiar Cluj

52

Pianistul Lucian Ban concertează, marți, 29 mai, ora 20.30, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, alături de saxofonistul Abraham Burton.

Un duet unic, intitulat Blacksalt, care amestecă jazz-ul si improvizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize, într-un concept și sound cu totul originale. Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: „Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.”

„Cei doi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă noul jazz în forma sa cea mai spectaculoasă” se scria în Jazz Inside Magazine.

La rândul său, Lucian Ban consideră că: „Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

Abraham Burton este considerat unul dintre marii saxofoniști ai jazz-ului ultimelor decenii. A colaborat în cariera sa de până acum cu legende ale genului precum Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, sau Winton Marsalis. A explodat pe scena jazz-ului la începutul anilor 90, cu o serie de albume care i-au adus rapid elogiile presei de jazz și nu numai (New York Times, Jazz Times, DownBeat, etc) și o carieră concertistică la toate festivalurile de prestigiu din lume din Europa, în America de Sud, din Japonia până în Alaska.

LĂSAȚI UN MESAJ