Concurs pentru proiecte de infrumusetare a orasului Cluj-Napoca

188

Un proiect de înfrumusețare a orașului Cluj-Napoca va fi demarat luna aceasta de o asociație, care încearcă astfel să-i mobilizeze pe locuitori să își aranjeze ferestrele, casele și balcoanele cu ajutorul florilor. Mișcarea Clujul cu Flori va dura timp de două luni și presupune, pentru cei care locuiesc în centru, înfrumusețarea fațadelor locuințelor, iar pentru cei din cartiere a spațiilor verzi dintre blocuri.

Potrivit unui comunicat transmis luni Agerpres, inițiativa aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, înființată la Cluj în acest an. ‘Deși în ultimii ani Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca și instituțiile aflate în subordinea acestora au întreprins multe acțiuni care să contureze o imagine pozitivă a orașului din punct de vedere estetic, Clujul se află, totuși, în urma altor orașe europene de dimensiuni și cu importanță similare. În multe alte orașe europene, de primăvara până toamna, ferestrele și pervazurile locuitorilor din centru se îmbracă în flori. Când ne plimbăm prin orașe din Austria, Germania, Olanda, Elveția sau Ungaria, vedem că fațadele, ferestrele, terasele, balcoanele sunt pline de plante, de flori colorate’, consideră organizatorii acestei inițiative.

Proiectul Clujul cu Flori a fost inițiat de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care și-a găsit în scurt timp susținători. ‘Ne-ar plăcea ca, învățând unii de la alții, urmând unii exemplul celorlalți, am face din Cluj un oraș mai frumos, mai plăcut, mai locuibil, și am direcționa atenția asupra uneia din posibilele noi identități ale Clujului, cea de oraș cu flori’, a subliniat Szenkovics Dezső, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Cei care doresc să participe la acest proiect, persoane fizice sau juridice (organizații, companii), se pot înscrie pe websiteul www.orasulfrumos.ro, unde sunt rugați să încarce fie o fotografie, fie o serie de cinci fotografii cu pervazurile sau fațadele lor cu flori. Cei care se înscriu sunt, de asemenea, rugați să indice adresa exactă a imobilului. Tot de pe websiteul menționat se pot afla mai multe informații despre proiect și despre Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului.

Pentru a putea evalua succesul proiectului Clujul cu Flori, inițiatorii vor realiza o serie de fotografii cu clădirile din Cluj înainte de startul proiectului, respectiv pe parcursul lunilor următoare. Organizatorii speră ca aceste fotografii, precum și cele încărcate de clujeni pe website, să constituie o dovadă clară că atât centrul istoric al Clujului, cât și cartierele orașului vor fi devenit mai plăcute și mai vesele într-un mod evident. La mijlocul lunii septembrie, pe baza tuturor fotografiilor, un juriu desemnat de membrii asociației va decide care este cea mai frumoasă fereastră cu flori, cel mai frumos balcon cu flori, respectiv cea mai frumoasă fațadă cu flori. Rezultatele vor fi anunțate și câștigătorii vor fi premiați în cadrul unui eveniment public.

Inițiatorii proiectului speră ca, încă din primul an, zeci de familii, organizații și companii să se alăture mișcării Clujul cu Flori și ca acest proiect să devină o tradiție.

LĂSAȚI UN MESAJ