Decontările ilegale făcute de conducerea Filarmonica de Stat Transilvania ies la iveală, cu toate că au fost semnalate în multiplele rapoarte de audit financiar. Însă, nimeni nu este tras la răspundere pentru banii dați din bugetul Consiliului Județean și aruncați pe fereastră de directorul Marius Tabacu.

Într-un răspuns al Consiliului Județean, instituție a căreia Filarmonica de Stat Transilvania este subordonată, descoperim că directorul Marius Tabacu și-a păstrat funcția, chiar dacă reiese clar că a efectuat un management defectuos și ilegal, cel puțin din punct de vedere financiar.

 

Drepturi de autor acordate fără ”drept”

În urmă cu câțiva ani, într-un audit public intern erau semnalate modalitățile ilegale prin care cei din conducerea Filarmonicii de Stat Transilvania acordau drepturi de autor.

„În raportul de audit public intern, se regăsesc aspecte legate de modul defectuos de acordare a drepturilor de autor. S-a constatat faptul că au fost acordate necuvenit drepturi de autor în suma de 39.730 de lei”, se arată în răspunsul celor de la Consiliul Județean Cluj.

Cu toate acestea, în instituția județeană toată lumea dă din umeri atunci când sunt întrebați de Filarmonica. Să fie oare motivul că se dau pe banda rulantă bilete gratuite la evenimentele culturale organizate sau că se știe clar că, conducerea Filarmonicii este protejată de UDMR, iar această formațiune politică a făcut alianță cu PNL-ul, atât la bine cât și la greu?

 

Găinării de pe urma artistului Oliver Diaz

Aparent, în 2012 când Oliver Diaz a fost chemat pentru a concerta într-un spectacol al Filarmonicii de Stat Transilvania, artistul și-a plătit transportul fără a le cere organizatorilor bani.

Cu toate acestea conducerea a profitat și a încercat să deconteze acel transport, desigur nu cu intenția de a-i înapoia lui Diaz banii cheltuiți. Motivul pentru care Diaz nu putea primi acei bani era că nu figura ca angajat al instituției, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe director să forțeze nota pentru interes propriu.

„În raportul de audit public intern se regăsesc aspecte legate de modul defectuos de decontare a cheltuielilor de transport, în sumă de 78.887,73 lei (a fost verificat și decontul transportului domnului Oliver Diaz). În ceea ce privește cheltuielile suportate și de către acesta, menționăm faptul că nefiind angajat al Filarmonicii de Stat Transilvania, acesta nu poate face obiectul verificării”, se justifică cei de la CJ Cluj.

 

Blatul cu directoarea adjunctă/jurista instituției

La Filarmonica de Stat Transilvania persistă un caz grav de conflict de interese. Protagonista speței este nimeni alta decât directoarea adjunctă, cunoscută după caracterul ei temperamental, Eva Peter. Lăsând la o parte că aceasta este protejata directorului Marius Tabacu, observăm că a reușit performanța să țepuiască bugetul Filarmonicii chiar sub nasul celor din Consiliul Județean Cluj.

Marius tabacu

Își semna dublu prelungirile de contract

În urmă cu câțiva ani, la recomandarea și aprobarea directorului Marius Tabacu, Eva Peter intra în Filarmonica de Stat Transilvania, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, pe funcția de director adjunct. Contractul îl avea pe perioadă determinată, însă de fiecare dată aceasta obținea prelungirea pe funcție. De profesie jurist, Eva Peter a hotărât că deși are un contract cu normă întreagă (8h/zi) ar merita la studiile ei să fie angajată și pe postul de consilieri juridic, tot cu normă întreagă și tot în cadrul aceleiași instituții.

Dacă primul ei contract de muncă avea semnătura ei doar în calitate de salariat, a lui Marius Tabacu în calitate de director și a unui jurist (Raluca Elena Fluieraș), pentru cel de-al doilea contract de muncă, ea semnează și în calitate de salariat, dar și vizează contractul ca jurist, deși nu era intrată pe funcție.

Iar de aici încolo, toate prelungirile de contract, atât pentru funcția de director adjunct cât și de consilier juridic s-au făcut de aceeași manieră: dublă calitate de semnatar.

 

Două salarii, două funcții, 16 ore lucrătoare pe zi

Din nefericire pentru Eva Peter, un audit efectuat de Curtea de Conturi, îi strică apele și îl pune pe Marius Tabacu să îi emită o decizie de încetare a contractului de muncă din funcția de consilier juridic.

Motivele invocate de Curtea de Conturi sunt destul de evidente: Eva Peter, conform celor două contracte de angajare lucra 16 ore pe zi, 80 de ore pe săptămână, lucru interzis prin lege.

”Atât pentru funcția de director adjunct cât și pentru cea de consilier juridic s-a stabilit salariul prevăzut de reglementările legale pentru funcțiile respective. Camera de Conturi Cluj, urmare a misiunii ”Auditul financiar asupra controalelor anuale de execuție bugetară întocmite la 31.12.2013”, efectuată în perioada 02.07-29.07.2014, reține în procesul verbal de constatare înregistrat la entitatea audiată sub nr.1701/29.072014 că în anul 2013 au fost angajate și plătite nelegal drepturi de personal în suma totală de 13.470 lei, prin stabilirea eronată a salariului în vederea exercitării unei alte funcții decât cea de bază, pentru doamna Peter Eva, care a exercitat două funcții în cadrul instituției: cea de director adjunct și cea de consilier juridic. (…) art. 10 din Legea 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă. Art. 114 și art. 115 din legea 53/2003, Codul Muncii, respectiv depășirea duratei zilnice a timpului de muncă care nu poate depăși 48 de ore pe săptămână”, se arată în raport.

Astfel că în iulie, Marius Tabacu a fost nevoit să emită Evei, decizia de încetare a contractului de muncă pentru funcția de consilier juridic. Invitând-o pe aceasta, în scris, să se adreseze instanței pentru contestații.

 

ANI, uite un caz de competența ta (cel puțin)

De altfel, abuzul în serviciu și conflictul de interese sunt de competența celor de la Agenția Națională de Integritate (ANI). Reamintim că Eva Peter își viza singură prelungirile de contract de muncă și modificările salariale, iar după nevoie pe unele documente semna în calitate de director adjunct, iar pe altele în calitate de consilier juridic.

Pe site-ul oficial al instituției, în dreptul Evei Peter nu găsim nicio fotografie, cu atât mai puțin date de contact ale acesteia, ci doar numele și funcția de director adjunct.

Pentru a publica și un punct de vedere al Evei, s-a apelat numărul de fix al instituției și s-a cerut legătura cu aceasta, însă în replică ni s-a comunicat că nu era la muncă și că numărul ei de mobil nu este public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.