Deputaţii au legalizat conflictul de interese prin introducerea unui amendament, prin procedură de urgenţă, la legea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. De acum înainte, deputaţii şi senatorii vor putea să angajeze în cadrul cabinetelor parlamentare persoane cu care au avut şi înainte relaţii contractuale, ceea ce până acum era pedepsit de legea penală ca fiind conflict de interese. În doar câteva zile, proiectul a fost votat, promulgat de Preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial, în situaţia în care alte proiecte legislative, mult mai importante, aşteaptă luni sau ani de zile în diferite comisii legislative.

 

În data de 8 martie, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului s-a votat, prin intermediul unei proceduri de urgenţă, o modificare legislativă care face referire la statutul deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit unei expuneri de motive extrem de sărăcăcioase, ”ţinând cont de semnalarea unor neclarităţi cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaţilor, în sensul existenţei unui potenţial conflict de interese din perspectiva art 301 cod penal, a fost iniţiată prezenta propunere legislativă. Propunerea legislativă este în acord cu prevederile Legii 24/2000 privind tehnica legislativă care ne impune instituirea de reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă”, arată iniţiatorii acestei ”gargare” politice, Ion Ciolacu (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Attila Korodi (UDMR), Constantin Avram (ALDE) şi Eugen Tomac (PMP).

În articolul de lege care a intrat în vigoare nu se stipulează nimic de reangajarea personalului dintr-un cabinet de parlamentar.

”Prin derogare de la art 301 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, nu se constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani”, arată textul legislativ care a fost promulgat prin Decretul nr. 324/2017 şi a devenit Legea nr. 30/2017.

Să presupunem că un afacerist îşi creşte pe lângă casă un ipochiment de politician şi îl angajează să îi respingă apelurile telefonice făcute de cei care îi cer bani, la rândul lui, ipochimenul, devenit senator sau deputat, l-ar putea angaja pe afacerist într-un post de consilier.

 

Ţara are nevoie de specialişti

Pe de altă parte, deputatul clujean USR, Adrian Dohotaru, spune că situaţia este mai nuanţată deoarece se vede chiar el pus în această situaţie. ”Există mulţi specialişti buni cu care am lucrat până acum în cadrul diferitelor ONG-uri sau organizaţii şi cu care mi-ar plăcea să lucrez şi din postura de deputat”, este de părere deputatul clujean.

Potrivit Ghidului privind incompatibilităţile şi conflictul de interese al ANI, ”Conflictul de interese actual apare în momentul în care oficialul este pus în situaţia de a lua o decizie care l-ar avantaja sau care ar avantaja un apropiat de-al său sau un partener de afaceri”.

În trecut, deputaţii au încercat să legifereze şi angajarea rudelor în cadrul cabinetelor parlamentare. Anul trecut, în iunie, Parlamentul a adoptat o lege prin care sublinia că prevederea că „membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar” se aplică doar pentru cazurile de după 21 august 2013, adică practic că legea nu se aplică retroactiv, principiu implicit de funcţionare a legii. Astfel, legea arăta că pentru actele încheiate de parlamentari cu rudele lor, înainte de această dată, prevederea nu se aplică.

Fără să dezincrimineze conflictul de interese pentru parlamentari, lucru imposibil atât timp cât această faptă este prevăzută atât în Codul Penal, cât şi în legea 161/2003 privind prevenirea corupţiei, această lege le-ar fi servit parlamentarilor care au deja procese pe rol pentru această faptă, de a-şi angaja rude la birourile parlamentare, să scape de proces, iar celor care au fost deja condamnaţi să îşi poată revizui sentinţa.

Însă, Judecătorii CCR au decis că Legea de interpretare a articolului 38, alineatul 11, din Statutul deputaţilor şi senatorilor, este neconstituţională.

 

Bai mare! Politicienii riscau să rămână fără consilieri

Attila Korodi, a declarat că este nevoie de completarea legii, întrucât în acest moment există o „situaţie anormală” şi o „interpretare ciudată” şi incorectă a legii, potrivit căreia nu pot fi angajaţi foştii consilieri care au lucrat la birourile parlamentare.

„La ora actuală, Secretariatul General nu semnează contractele de muncă pentru birourile de circumscripţii electorale pentru angajaţii care au mai fost angajaţi la birouri, pentru că este această interpretare foarte ciudată şi incorectă a legii pe conflict de interese. Din cauza aceasta a fost scrisă şi o scrisoare, înaintată din partea Biroului Permanent către procurorul general, procurorul general precizând că dacă există reglementare în acest sens a instituţiei, cum este Camera Deputaţilor, care are nivel de lege, atunci aceea este luată în calcul” a spus Attila Korodi pentru Agerpres.

Deputatul UDMR a explicat că, la foarte multe instituţii, reangajarea unui consilier poate fi considerată conflict de interese şi se poate ajunge chiar la condamnări penale.

„Este o anormalitate în România, acum probabil rezolvăm o problemă legată de Camera Deputaţilor, dar la foarte multe instituţii unde sunt consilieri a reangaja un consilier vechi poate să ajungă, într-o abordare răuvoitoare, să fie cineva acuzat de conflict de interese şi chiar condamnat”, a precizat Korodi.

Acesta a adăugat că proiectul de lege a fost semnat de liderii de grup din Camera Deputaţilor, mai puţin de Raluca Turcan şi Nicuşor Dan.

 

Codul penal incrimina, cinci deputaţi au dezincriminat

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 

Cu batista pe ţambal, nimeni nu a votat împotrivă

  • Potrivit stenogramei şedinţei din data la care această lege a fost votată, amendamentul a fost adoptat cu 275 de voturi.
  • ”Dacă doreşte cineva să ia cuvântul la dezbateri generale? Nu.
  • Atunci comisia propune adoptarea propunerii legislative, în forma prezentată de iniţiator, fără modificări.
  • Supun votului dumneavoastră propunerea legislativă.
  • Cine este pentru?
  • Vă mulţumesc.
  • Voturi împotrivă? Nu sunt.
  • Abţineri? 22 de abţineri.
  • Propunerea a fost adoptată cu 275 de voturi.
  • Vă mulţumesc”, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.