Ordinea şi moralitate în Consiliul Judeţean nu mai există de mai bine de câteva luni. Nimeni nu îşi asumă responsabilităţi pentru eşecurile din ultima perioadă. Astfel s-au născut bisericuţe deloc politice dar care conţin consilieri judeţeni ce iau cuvântul la fiecare şedinţă pentru a ataca alţi colegi din legislativul judeţean.În ciuda numeroaselor decizii proaste pe care reprezentanţii judeţului le-au făcut raportat la anul 2015, acum au adus în trend joaca de-a leapşa cu vina pe angajaţii funcţionari ai instituţiei.

80% din proiectele ce se discută în şedinţe aparţin lui Istvan Vacar, fostul vicepreşedinte CJC ce acum a primit atribuţii de preşedinte în locul lui Horea Uioreanu. Principalele subiecte ce s-au vehiculat în presă cu privire la această instituţie ce ar trebui să sprijine un judeţ întreg fac referire la pierderea proiectelor pe fonduri europene, precum Intermodalul şi Tetarom VI. De asemenea, subiectul cu groapa de gunoi a devenit un serial pentru cititori, cetăţeni şi în prim-plan pentru consilierii judeţeni.

Acuzat că nu a fost în stare să semneze un document pentru asocierea CJC-Aeroportul Internaţional Avram Iancu, Ioan Oleleu a luat cuvântul la ultima şedinţă pentru a le cere colegilor săi să se trezească din amorţeala cu care votează toate proiectele şi să se liniştească din agitaţia cu care acuză alte persoane că nu sunt capabile să performeze pe posturile ocupate.

„În şedinţa de azi (30 aprilie, n.r.) se acreditează ideea că cineva din CJC nu îşi face treaba şi blochează proiecte. Lucru total fals şi totodată aspect ce nu ne aduce nimic bun nici nouă şi nici specialiştilor din Consiliul Judeţean Cluj. Propun ca în cursul lunii mai să facem o analiză pertinentă a ceea ce trebuie să punem în plus pentru a fi mai performanţi. Au fost prea multe proiecte prin care ne-am bazat pe munca altora. Nu e cazul să cerem sancţiuni şi să le cauzăm probleme colegilor funcţionari. Trebuie o analiză a proiectelor şi o îmbunătăţire a organigramei. De asemenea, trebuie să colaborăm mai strâns cu regiile subordonate nouă. Nu are rost să tot privim în urmă. E adevărat, am pierdut două proiecte importante, dar azi avem mult mai multe proiecte europene ce trebuie sa le analizam pe axa 2014-2020”, declară vicepreşedintele CJC, Ioan Oleleu.

 

Mere, pere, silă, scârbă – cuvintele folosite de consilierii judeţeni ce au răbufnit

 

După intervenţia lui Oleleu s-a dat startul la discuţii. Un alt consilier judeţean ce a dorit să îşi exprime nemulţumirea faţă de modul de lucru al instituţiei în care lucrează este Mihai Seplecan.

„Nu aş putea să contrazic iniţiativa domnului Oleleu. Pot însă să vorbesc despre cum sunt trataţi consilierii judeţeni când vor lămuriri la faptele executivului. Eu pun întrebări şi mi se răspunde altceva. Dacă eu sunt pus în această postură gândiţi-vă ce pot să mai înţeleagă cetăţenii. Mai aveţi cinci zile să îmi răspundeţi în scris la cererea despre cum s-a negociat amiabil situaţia cu platforma Aviatrans şi cine au fost cei ce au negociat, dar mai ales cine a desemnat acei negociatori. Să îmi răspundeţi în scris că nu mai merge ca eu să vă întreb de mere şi voi răspundeţi de pere”, declară consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan.

Deşi în general nu este un consilier judeţean care să se angajeze la conversaţii gratuite în timpul şedinţelor, Emil Bogdan a răbufnit pentru a ţine o lecţie de morală.

„Mi-e atât de silă de discuţiile politice contradictorii şi populiste ce se desfăşoară în şedinţe. Am fost aleşi de partid să facem administraţie, nu politică. M-am săturat de toate certurile şi declaraţiile tipice politicienilor. M-am săturat de aceste avize de principii ce sunt haine de ploaie pentru cei ce sunt vinovaţi. Nu avem responsabilitate şi am uitat ce înseamnă aceasta. Dorel Canta, Mihai Seplecan, Dorel Secară, Alexandru Coroian şi ceilalţi ce tot aruncă vina în stânga şi în dreapta nu fac altceva decât varză în lături”, afirmă pe un ton mustrător Emil Bogdan.

Imediat după intervenţia acestuia, colegul său, consilierul judeţean PMP Rareş Rusu a întrebat-o pe directorul executiv Mariana Raţiu dacă în opinia dânsei are destui oameni în echipă sau mai are nevoie să angajeze pentru ca aceasta să poată să ajungă la performanţa din fişa postului.

„Mă tot întreb şi am zis să vă întreb şi pe dumneavoastră. Câţi sunteţi în aparatul de specialitate în prezent vă descurcaţi cu sarcinile primite sau mai aveţi nevoie de oameni?”, se adresează Rareş Rusu.

„Aş dori să răspund eu în locul doamnei Raţiu şi să vă spun că lucrurile nu stau aşa cum vă imaginaţi. Nu există în momentul de faţă o echipă ce să meargă pe teren şi să lucreze pe proiecte. Ei au sarcini împărţite dar nu sunt organizaţi”, afirmă Oleleu.

După insistenţele lui Rareş Rusu de a repeta întrebarea, Mariana Raţiu i-a răspuns în plenul şedinţei că există suficienţi oameni pentru sarcini şi că nu ar fi nevoie de angajări.

 

Deşi au fost criticaţi de presa locală, nu există încă semne de redresare comportamentală a celor ce reprezintă cetăţenii judeţului Cluj. Ba mai mult, 2015 se arată a fi cel mai prost an al CJC, cu atât mai mult cu cât la începutul anului mai mulţi primari din judeţ au venit în plenul şedinţei pentru a le face scandal .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.