Doua puncte de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) de saptamana trecuta au iscat o cearta care a durat mai bine de o ora. Pe de o parte, consilierii USL i-au acuzat pe cei PDL ca nu aproba un proiect de interes public din cauza orgoliilor politice. De cealalta parte, democrat-liberalii au subliniat ca nici grupul majoritar nu susţine prioritatea 0 din campania electorala, şi anume Spitalul Regional de Urgenţa, care a fost introdus dupa multe insistenţe cu greutate pe ordinea de zi.

Consilierii au fost invitaţi sa voteze proiectul de hotarare privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, proprietatea publica a judeţului Cluj, aflate in administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa Cluj-Napoca şi a Universitaţii de Medicina şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, precum şi cel privind trecerea unor parţi de imobile aflate in domeniul public al judeţului, din administrarea unor spitale, in administraţia UMF.
Pentru ca proiectul sa treaca ar fi fost nevoie de 25 de voturi, fiind vorba de o decizie legata de patrimoniu, astfel ca era necesar acordul a doua treimi din aleşii judeţeni. Dat fiind ca nu toţi consilierii judeţeni erau prezenţi, proiectul a fost respins, fiind inregistrate doar 24 de voturi şi 11 abţineri, exprimate de consilierii PDL.

„Parasiţi şedinţa!”

USL-iştii au fost extrem de nemulţumiţi de acest deznodamant. „PD-ul, nu ştiu de ce sunteţi aici daca nu inţelegeţi ca proiectele in interes public trebuie aprobate”, a afirmat Danuţ Canta. In replica, Alexandru Coroian a declarat ca nu accepta sfaturi de la USL-işti, mai ales ca şi proiectul Spitalului Regional de Urgenţa este unul de interes public, iar acestora nici nu le pasa de el.
Potrivit consilierilor judeţeni social-liberali, terenurile şi amfiteatrele urmau sa intre in administrarea UMF pentru modernizarea cladirilor, dat fiind ca universitatea dispune de fondurile necesare pentru amenajarea şi modernizarea acestora. Consilierii PDL, in schimb, au fost sceptici in legatura cu graba cu care s-a incercat trecerea acestora in proprietatea unitaţii de invaţamant. „Noi nu ştim ce au nevoie sa lucreze firmele USl-iste la toamna, dar trebuie sa studiem aceste proiecte inainte sa le votam”, a declarat liderul grupului consilierilor PDL din CJ.
Jigniţi de asemenea afirmaţii, membrii PDL i-au invitat pe colegii lor sa paraseasca şedinţa. Atat Remus Lapuşan, şeful PSD Cluj, cat şi preşedintele CJ Horea Uioreanu le-au cerut consilierilor PDL sa plece.
Un reprezentant al universitaţii a cerut cuvantul, pentru a clarifica cererea venita din partea acesteia. El a declarat ca rectoratul UMF a primit fonduri europene pe care le poate cheltui pentru modernizarea amfiteatrelor, dar are nevoie de un cadru legislativ clar pentru a face acest lucru. De asemenea, acesta a precizat ca lista pe baza careia şi-a dat acordul comisia juridica din CJ nu este actualizata şi ca este vorba de fapt de 11 amfiteatre. Catedra de Fiziologie, cea de Anatomie, şi chiar rectoratul işi desfaşoara de ani buni activitatea in aceste cladiri, care nu au nicio legatura cu activitatea Spitalului Clinic Judeţean, astfel ca schimbarea proprietarului nu are nici un efect asupra acesteia.

„Ce mai construiesc firmele USL”

Remus Lapuşan a declarat ca aceasta era o ocazie pentru Consiliul judeţean sa ajute UMF. „Acolo o sa se faca nişte investiţii. Nu vad ce nu e in regula cu acest proiect”, a declarat Lapuşan. Alexandru Coroian a declarat ca nu aceasta e problema, dar ca investiţiile se pot face şi fara a renunţa la proprietatea publica a judeţului, de exemplu printr-un parteneriat public-public, in cadrul caruia sa fie trecute doar in administrare acele amfiteatre catre UMF. Horea Uioreanu a declarat ca, oricum, se va organiza o şedinţa extraordinara la care toţi membrii grupului USL, alaturi de cei din UDMR şi PPD sa poata lua parte, astfel incat proiectul sa treaca, dat fiind ca impreuna au doua treimi din numarul de consilieri judeţeni.
Liderul consilierilor judeţeni, Alexandru Coroian, a declarat pentru cotidianul Ziua de Cluj de ce PDL a refuzat sa aprobe un proiectul referitor la trecerea amfiteatrelor Universitaţii de Medicina şi Farmacie in proprietatea acesteia. „Nu suntem impotriva reabilitarii acelor amfiteatre. Am venit şi cu soluţii alternative, parteneriat public-public intre Consiliul Judeţean şi UMF Cluj, pentru ca universitatea sa aiba cadru legal, sau sa dam cladirile in administrare şi sa avem grija cu proprietatea. E uşor sa impraştii patrimoniul, dar e greu sa aduni”, explica liderul consilierilor judeţeni ai PDL.
„Mi se pare chiar suspecta graba şi atitudinea extrem de vehementa cu privire la aprobarea acestor proiecte de HCJ in condiţiile in care discutam de reabilitarea unor spaţii ce se poate face şi de CJ, daca alocam bani din buget. Ridica o gramada de semne de intrebare aceste presiuni extrem de mari. Pot merge cu gandul chiar la consumarea unor resurse materiale pentru campania USL. Pe cine deranjeaza ca CJ sa facem o licitaţie transparenta, respectand condiţiile legii, şi atunci nu avem niciun fel de problema?”, a adaugat acesta pentru sursa citata.
Preşedintele CJ susţine in continuare ca gestul consilierilor PDL este unul de rea-credinţa. „Am asistat astazi cu consternare la un nou episod al razboiului pe care Partidul Democrat il poarta de mai mult timp cu cetaţenii judeţului şi cu lumea academica clujeana, sfidand cu rea credinţa interesul general al comunitaţii. Astfel, in mod absolut inexplicabil, consilierii judeţeni ai PDL au respins, pentru a treia oara consecutiv, in mod total nejustificat, proiectul de hotarare a Consiliului Judeţean Cluj care prevedea trecerea unor parţi de imobile aflate in domeniul public al Judeţului Cluj din administrarea unor spitale in administrarea Universitaţii de Medicina şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca".

Spitalul Regional de Urgenţa, pe tuşa

Mai mult, avand in vedere motivaţia şi finalitatea proiectului, respectiv creşterea gradului de confort al studenţilor şi imbunataţirea actului educativ, spitalele in cauza şi-au exprimat acordul pentru iniţierea acestor demersuri. In acest context, consider de neinţeles vehemenţa cu care reprezentanţii PDL se opun acestui proiect şi apreciez ca refuzul de a-l vota reprezinta o dovada clara a ipocriziei de care dau dovada in mod constant, a diferenţei intre discursul public pe care il promoveaza şi faptele concrete, contrare intereselor clujenilor”, susţine Uioreanu.
Spre sfarşitul şedinţei, consilierii USL au avut ocazia de a le plati cu aceeaşi moneda colegilor lor democrat-liberali. Proiectul de hotarare privind mandatarea preşedintelui CJ pentru a finaliza procedura de preluare a terenului dedicat obiectivului de investiţii „Spitalul Regional de Urgenţa” şi iniţierea procedurilor de actualizare a PUZ-ului aferent acestuia a fost respins, deşi a avut 22 de voturi pentru. Horea Uioreanu a declarat ca proiectul e respins, deşi Alexandru Coroian a considerat ca nu este nevoie de 25 de voturi, fiind vorba de o mandatare şi nu de un proiect legat de patrimoniu. Secretara judeţului Simona Gaci a declarat ca e vorba de demersuri pentru intrarea unui teren in patrimoniu, deci legea de doua treimi se aplica şi aici. „Oricum voi face aceste demersuri, nu trebuie sa-mi ordonaţi voi”, a declarat Uioreanu.
Nici proiectul pentru iniţierea procedurilor de achiziţie publica pentru actualizarea studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic pentru Spitalul Regional de Urgenţa nu a trecut, de data aceasta pentru ca nu a avut majoritatea voturilor celor prezenţi. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi dupa ce consilierii PDL au parasit şedinţa de mai multe ori din cauza refuzului celorlalţi aleşi judeţeni de a-l discuta intr-o şedinţa publica.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.