Consilierul lui Trump a demisionat după ce a vorbit ”prostii” cu ambasadorul lui Putin

82

Potrivit AFP, Michael Flynn, consilier pentru securitatea națională a președintelui Donald Trump, este acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia și a demisionat aseară, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.

În scrisoarea de demisie, Michael Flynn a recunoscut că „a înșelat din neatenție pe vicepreședintele ales (Mike Pence) și pe alte persoane cu informații incomplete despre discuțiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei”. Generalul în rezervă Joseph Kellogg va asigura interimatul acestui post strategic cu mai puțin de o lună după sosirea la putere a lui Trump.

„Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, din nebăgare de seamă, am informat incomplet pe vicepreședintele ales și alte persoane despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul Rusiei”, a declarat Michael Flynn în scrisoarea sa de demisie publicată de Casa Albă, conform DPA.

Concret, chiar în moment în care administrația Obama ordona la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut sancțiuni împotriva Rusiei pentru presupusa ei ingerință în alegerile americane, Michal Flynn îl asigura pe ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, că președintele ales Donald Trump va fi mult mai puțin sever.

Potrivit Washington Post și New York Times, aflate la originea acestor dezvăluiri făcute vineri, astfel de discuții erau potențial ilegale.

În timpul acestor discuții telefonice cu ambasadorul Rusiei, Michael Flynn era deja la vremea respectivă în acest post central în elaborarea politicii externe și de securitate pe lângă viitorul președinte american. Dar echipa Trump era încă în plină perioadă de tranziție, cu trei săptămâni înainte de a prelua oficial puterea.

Factor agravant, Michael Flynn indusese în eroare propria sa tabără, în special pe Mike Pence, viitorul vicepreședinte. El declarase de fapt la începutul lunii ianuarie că discuția cu ambasadorul nu se referise la sancțiuni, afirmație reluată public de Mike Pence.

Solicitat să precizeze dacă președintele Trump era la curent că Flynn disctase despre sancțiuni cu ambasadorul rus, purtătorul de cuvânt Sean Spicer a răspuns categoric luni:”Nu, absolut deloc”.

LĂSAȚI UN MESAJ