Consilierul premierului arestat alaturi de sotia acestuia

118

Poliţia turcă l-a reţinut sâmbătă pe Birol Erdem, consilier şef al prim-ministrului turc Binali Yildirim şi fost ministru adjunct al justiţiei, pentru presupuse legături cu reţeaua predicatorului turc Fethullah Gülen, exilat în SUA, şi pe care Ankara îl consideră vinovat de tentativa eşuată de lovitură de stat din iulie 2016, informează EFE.

Erdem a fost reţinut sâmbătă dimineaţă în locuinţa sa din Ankara de către o echipă a poliţiei antiteroriste, iar soţia lui a fost arestată în casa surorii ei din acelaşi oraş, potrivit agenţiei Anadolu.

Procuratura din Ankara a decis reţinerea lui Erdem pe motiv că acesta este membru al reţelei lui Gülen, organizaţie semisecretă care până în 2013 a colaborat strâns cu guvernul islamist al Turciei şi îşi implanta oamenii în posturi importante în administraţie, sistemul judiciar şi poliţie, comentează EFE.

 

În 2001, Erdem a făcut parte din Înaltul Consiliu al Puterii Judiciare, a fost ministru adjunct al justiţiei până în 2014 şi de atunci deţinea postul de consilier şef al prim-ministrului, anunță Agerpres.

Potrivit ziarului Sabah, după puciul eşuat de anul trecut, Erdem a fost interogat în calitate de martor, însă acum va fi prezentat în faţa judecătorilor în calitate de acuzat. În timpul anchetei asupra reţelei Gülen, numeroşi martori l-au desemnat pe Erdem ca având legături cu această organizaţie, a mai scris ziarul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ