Plenul Consiliului Judeţean Cluj a aprobat bugetul pe 2016, care în acest an este de 10 milioane de lei, dintre care nouă milioane de lei spitalelor subordonate forului judeţean, iar un alt milion va fi distribuit pentru alte cheltuieli de investiţii în domeniul sănătăţii între celelalte unităţi sanitare din Cluj.

Campionul finanţării/ Spitalul norocos

Din dorinţa de a oferi pacienţilor condiţii de locuire favorabile şi tratament cât mai adecvat, Consiliul Judeţean Cluj a oferit cea mai mare sumă Spitalului de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate sanitară căreia îi revin 4.500.000 de lei. Banii vizează în principal construirea unui nou pavilion cu două etaje, respectiv pentru consultanţă şi asistenţă tehnică.

Potrivit administraţiei, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate în care sunt spitalizate cazurile psihiatrice dificile, are o capacitate de 195 de paturi şi 130 de angajaţi, dintre care şase sunt medici primari.

„Capacitatea spitalului este sub limita necesităţilor, ar fi nevoie de o extindere a acesteia, dar asta presupune cheltuieli în plus, pe care momentan nu le putem suporta. În general, am mai avea nevoie de multe, dar cea mai importantă este necesitatea unei susţineri sociale a pacienţilor”, spunea anul trecut, managerul Ana Jucan.

Tot în 2015, Consiliul Judeţean a mai alocat acestui spital suma de peste 2.600.000 de lei. Din aceste fonduri au fost definitivate lucrările legate de rezistenţa clădirii şi montarea tâmplăriei.

 

RMN şi aparate de anestezie pentru copii

Pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean intenţionează să achiziţioneze mai multe echipamente medicale: criostat cu sterilizare UV; un aparat RMN, un aparat de anestezie compatibil cu acesta, un criostat cu sterilizare, restul sumei fiind alocată pentru întocmirea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Investiţia se ridică la 1.517.500 de lei.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca este una dintre unităţile medicale cu cea mai mare adresabilitate din România, acesta oferind asistenţă medicală pentru 80.000 de copii din judeţul Cluj, precum şi pentru cazurile critice trimise din alte 10 judeţe din zona Transilvaniei. Totodată, în fiecare an, în cadrul Spitalului de Copii se internează nu mai puţin de 30.000 pacienţi, din care aproape 1.000 sunt spitalizaţi în secţia de terapie intensivă.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca reprezintă un spital universitar de prestigiu în medicina românească şi deţine 506 de paturi în cadrul celor 15 secţii clinice în cadrul cărora se desfăşoară o activitate medicală complexă de diagnostic, tratament, supraveghere şi recuperare medicală a copilului între 0 şi 18 ani. Unitatea medicală asigură diagnostic şi îngrijire medicală pentru copii şi adolescenţi din Cluj-Napoca, din localităţile din jur, dar şi din restul Transilvaniei. Totodată, numeroşi studenţi, rezidenţi şi doctoranzi ai UMF Cluj sunt instruiţi şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul spitalului, cadrele universitare ce activează aici fiind implicate susţinut în activitatea didactică şi în numeroase proiecte de cercetare ştiinţifică.

Consiliul Judeţean Cluj a achiziţionat anul trecut pentru spital un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) de ultimă generaţie (1,5 Tesla), investiţie care s-a ridicat la 3.900.000 de lei, urmată să fie achitată eşalonat pe parcursul a trei ani.

 

”Leon Daniello” primeşte bani pentru CT

În acest an, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” va primi de la CJ Cluj suma de 1.320.000 de lei,  iar banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea unui Computer Tomograf (CT) care costă circa un milion de lei, precum şi pentru reabilitarea şi amenajarea unei secţii a instituţiei, precum şi pentru amenajarea unui laborator în vederea expertizării.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre de luptă împotriva tuberculozei şi a bolilor de plămâni din România. Unitatea sanitară asigură prin secţiile clinice şi serviciile din structură asistenţă medico-chirurgicală complexă, curativă, preventivă şi de recuperare a pacienţilor cu afecţiuni respiratorii tuberculoase şi non-tuberculoase (BPOC, astm bronşic, patologie tumorală malignă şi benignă, pleurezii, supuraţii bronho-pulmonare etc) şi constituie în acelaşi timp bază de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală. Spitalul deţine 230 de paturi în regim de spitalizare continuă.

De asemenea, spitalul a mai cerut anul trecut de la Consiliul Judeţean, printr-o adresă din 27 iulie 2015, o sumă de 2.216.700 lei pentru achiziţionarea unui computer tomograf , un turn de chirurgie mini invazivă de, un generator “Ethicon Endosurgery”  şi o trusă de chirurgie toracică.

infectioase

Infecţioasele primesc bani pentru şase proiecte

Pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj au fost alocaţi 1.170.000 de lei, din care peste un milion de lei vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală, iar restul pentru mici modernizări la farmacia spitalului, la blocul alimentar, la spălătorie, la Terapie Intensivă şi pentru cabinetele medicale din ambulatoriu.

În prezent, în cadrul secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca sunt trataţi anual un număr de circa 300 de pacienţi proveniţi din Unităţile de Primire a Urgenţelor şi din secţiile clinice ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca precum şi din judeţele limitrofe.

 

Codaşele pe lista financiară

Pe de altă parte, sume mai mici vor primi Spitalul Clinic de Recuperare – 272.000 de lei şi Institutul Inimii – 250.000 de lei.

Spitalul Clinic de Recuperare este singurul spital din Transilvania cu profil de recuperare multidisciplinară. Personalul unităţii este compus din 747 de angajaţi şi asigură desfăşurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 12.500 de pacienţi spitalizaţi anual pe cele 403 de paturi, şi a circa 35.900 de pacienţi trataţi ambulatoriu. Cu toate acestea, conducerea Spitalului de Recuperare a menţionat faptul că una dintre problemele cu care se confruntă spitalul este cel legat de deficitul de personal calificat, în momentul de faţă fiind mai puţin cu 106 cadre medicale, medici şi asistenţi deopotrivă. În vederea creşterii continue a calităţii serviciilor oferite de Spitalul Clinic de Recuperare, Consiliul Judeţean Cluj a finanţat pe parcursul ultimilor cinci ani o gamă largă de lucrări de investiţie, în valoare totală de 4.845.000 de lei.

Institutul Inimii  ”Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre de tratare a bolilor cardiovasculare din ţară care deserveşte toate judeţele din Transilvania şi nu numai., în fiecare an având peste 25.000 de pacienţi. Bolile cardiovasculare sunt în prezent cauza numărul 1 a decesului la nivel mondial. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în România.

Din dorinţa de a-şi vindeca pacienţii, medicii au luat iniţiativa de a organiza un bal caritabil cu scopul de a dota institutul cu aparatură medicală. Balul caritabil ”Împreună pentru Inima Transilvaniei” a pornit în primăvara anului 2014. Din fondurile adunate din 2014 şi 2015 s-au achiziţionat o parte din necesarul de aparatură pentru secţiile de cardiologie şi chirurgie, de asemenea s-a renovat o sală pentru a facilita operaţiile cardiace pediatrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.