Constructia Salii Polivalente, blocata

O sentinta a Tribunalului Cluj de saptamana trecuta da castig de cauza societatii ACI, care a contestat rezultatul licitatiei pentru ridicarea Salii Polivalente. Insa, in urma unei sentinte irevocabile contrare pronuntata anul trecut, Primaria a semnat contractul cu societatea CON-A, care a inceput lucrarile deja de un an. Constructia, finalizata in proportie de 50%, va fi sistata pana la solutionarea acestei situatii.

Lucrarile la Sala Polivalenta, ridicata in proportie de aproape 50%, vor fi sistate, dupa ce sentinta Tribunalului Cluj in cazul contestatiei ACI Cluj a fost favorabila celei din urma. Conform instantei, s-a dispus anularea rezultatului licitatiei din noiembrie 2010, iar oferta castigatorului a fost declarata neconforma. Primaria Cluj-Napoca este obligata sa reanalizeze si sa reevalueze ofertele depuse la licitatie, iar consortiul care a castigat licitatia este obligat, in solidar cu Primaria Cluj-Napoca, in calitate de autoritate contractanta, la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecata, catre reclamant. Sentinta este atacabila cu recurs la Curtea de Apel Cluj in termen de cinci zile.

Pretul cel mai mic

Primaria municipiului Cluj-Napoca a desemnat in luna noiembrie 2010 castigatorul contractului de proiectare si executie pentru obiectivul de investitii “Sala Multifunctionala de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca”. Societatea desemnata castigatoare este CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei fara TVA si 36 luni calendaristice termen de executie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, pretul cel mai scazut.  „Va reamintim ca licitatia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achizitii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON – A  – 50.926.063,83 lei fara TVA – 36 luni calendaristice; DAFORA – 88.273.678,21 lei fara TVA – 36 luni calendaristice; ACI – 91.874.820 lei fara TVA – 36 luni calendaristice”, arata reprezentantii primariei clujene intr-un comunicat de presa care lamureste istoria litigiului cu ACI.
Acestia arata ca societatea ACI a depus o plangere in instanta solicitand anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsa de catre Tribunalul Cluj ca inadmisibila. „In urma sentintei de fond, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achizitiile publice si ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP (Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, n.r.) privind dreptul autoritatii contractante de a incheia contractul de achizitie publica, municipalitatea a semnat contractul de executie si proiectare cu compania desemnata castigatoare la licitatie, Con A”, adauga biroul mass-media al institutiei.  

Contestatie dupa inceperea lucrarilor

Chiar daca lucrarile au inceput imediat dupa semnarea contractului, compania ACI a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Cluj si in cursul anului 2011, Curtea de Apel a dispus casarea si rejudecarea pe fond a contestatiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost inregistrata astfel din nou, contestatia initiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond, iar solutia pronuntata in noul dosar este cea pronuntata in 22 martie 2012. 
Aceasta chiar daca primaria a obtinut deja din partea Curtii de Apel Cluj o sentinta care confirma legalitatea incheierii contractului cu CON-A. „Mai precizam ca pe rolul instantelor judecatoresti a mai existat un dosar care a avut ca obiect suspendarea executarii contractului de proiectare si executie a Salii Polivalente cat si constatare a nulitatii aceluiasi contract, proces care a fost castigat in mod irevocabil de catre municipiul Cluj-Napoca, atat in fond cat si in recurs in februarie 2012, Curtea de Apel constatand legalitatea incheierii contractului de proiectare si executie a salii polivalente”, subliniaza comunicatul de presa al Primariei.  
Astfel, Primaria municipiului Cluj-Napoca va ataca sentinta Tribunalului Cluj, avand in vedere faptul ca instanta s-a pronuntat pe chestiuni care nu fac obiectul procesului intentat de catre ACI,  „va solicita lamurirea dispozitivului, deoarece considera ca decizia comisiei de evaluare a fost cea corecta si urmareste utilizarea eficienta a fondurilor publice, principiul prevazut la art. 2 din OUG 34/2006, privind achizitiile publice”.
Sentinta Tribunalului Cluj vine la un an dupa deschiderea santierului si blocheaza lucrarile tocmai intr-o perioada in care acestea s-ar putea desfasura in conditii meteorologice optime, amanand astfel finalizarea constructiei. Consortiul format din companiile ACI, SC Grup 4 Instalatii, Trustul de Instalatii Montaj Constructii, Bogart Construct si Das Engineering au reusit astfel sa faulteze lucrarile colegilor de la CON-A, Plan 3 I Ro, Intersport, Nisal si Dico & Tiganas si sa iroseasca banii Primariei Cluj-Napoca.

Recurs sau reanalizarea ofertelor

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat pentru Gazeta de Cluj ca inca nu s-a luat o hotarare in legatura cu pasii urmatori ai administratiei locale in aceasta privinta. „Deocamdata am luat la cunostinta faptul ca Tribunalul Cluj s-a pronuntat in favoarea firmei care a depus contestatia. Am vazut numai minuta sedintei pana acum. Noi avem termen cinci zile pentru a face recurs. Exista si optiunea sa reevaluam oferta. Insa pana luni nu va pot zice mare lucru, nu vreau sa ma pronunt in aceasta clipa, orice masura ulterioara depinde de decizia de a face recurs sau de a reevalua oferta”, a declarat viceprimarul UDMR.
„E cert ca vom sista lucrarile”, a declarat Laszlo la postul de radio Realitatea FM. „Nu prea vad rostul unei demolari, ar fi inutil”, a mai specificat acesta, intrebat daca exista si aceasta posibilitate. „Vom face recurs la procesul pentru Sala Polivalenta. In momentul de fata exista doua hotarari judecatoresti cu continut contrar”, a declarat primarul interimar Radu Moisin. Acesta a aratat ca Primaria Cluj a mai fost implicata intr-un proces privind legalitatea contractului de executie pentru Sala Polivalenta, pierdut in prima instanta, dar castigat in final.
„Primaria trebuie sa reanalizeze ofertele, vizavi de ce au dispus instanta si expertii. In urma expertizei s-a stabilit ca firma care a castigat licitatia avea o oferta alternativa, conform caietului de sarcini. Noi am reclamat pretul foarte scazut pe care l-a oferit. Daca s-ar fi respectat caietul de sarcini, era clar ca au venit cu o oferta alternativa. Pretul corect e in zona in care noi l-am evaluat. Potrivit studiului de fezabilitate, pretul lucrarilor era evaluat undeva la suma de 120 de milioane de lei. Sentinta Tribunalului Cluj este executorie, deci primaria trebuie sa o puna in aplicare, sa suspende lucrarile. Totodata, poate sa o atace cu recurs”, a declarat directorul general al ACI, Ioan Aschilean, pentru cotidianul Ziua de Cluj.

Sala multifunctionala de 7000 de locuri

Sala Polivalenta a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, desi nu a obtinut finantarea dorita de la Compania Nationala de Investitii, a initiat proiectul si spera ca obiectivul sa fie inaugurat in plin an electoral, in aceasta toamna. Aceasta a fost ridicata de CON-A, liderul consortiului din care mai fac parte firma de arhitectura care a proiectat si coordonat proiectul, reprezentata de arhitectul Serban Tiganas, societatea Intersport, specializata in dotari sportive, Nistal, firma care se va ocupa de instalatii si Plan 31, specialisti in structuri de rezistenta. Consortiul a castigat licitatia pentru realizarea noii sali de sport cu o oferta de 50.926.000 de lei.
Sala Polivalenta va avea un subsol si doua etaje, o capacitate de 7.109 de locuri, un parking pe doua etaje, anexe si zone speciale pentru sportivi, precum si o zona tehnica pe trei niveluri. Sala a fost gandita cu gradene retractabile care sa permita marirea suprafetei de joc. Cladirea va avea trei zone relationate cu sala principala, respectiv o zona VIP, o zona a publicului si o zona a sportivilor. Accesul publicului se va realiza de pe partea dinspre Somes, media, sportivii si VIP avand cai de acces separate.

Diana Gabor

Minuta solutiei pronuntate joi, 22 martie, de judecatorul Anca Maria Budisan de la Tribunalul Cluj:

„Admite contestatia formulata de reclamanta SC ACI Cluj, in calitate de lider al asocierii formate din SC ACI Cluj, SC Grup 4 Instalatii, SC Trustul de Instalatii Montaj Constructii SA, Bogart Construct SRL, Das Engineering Grup, in contradictie cu paratele Municipiul Cluj Napoca, in calitate de autoritate contractanta, si SC CON A, in calitate de lider al asocierii SC CON A SRL, Plan 3 I Ro SRL, Intersport SRL, NISAL SRL, Dico Tiganas SRL, in calitate de ofertant castigator, si in consecinta dispune anularea adresei cu nr 289376/445/29.11.2010, emisa de autoritatea contractanta, respectiv anularea rezultatului procedurii de achizitie publica comunicat cu adresa cu nr de mai sus, cu efectul desfiintarii masurii de atribuire a contractului de achizitie publica de lucrari denumit Sala multifunctionala de sport, Aleea Stadionului FN, Municipiul Cluj Napoca, catre asocierea CON A si desfiintarii masurii de respingere ca neconforma a ofertei reclamantei. Obliga autoritatea contractanta sa procedeze la reanalizarea si reevaluarea ofertelor depuse in procedura de achizitie publica sus mentionata cu respectarea considerentelor care au stat la baza prezentei decizii. Obliga paratele in solidar la plata 181.788 lei, cheltuieli de judecata in favoarea reclamantei, reprezentand onorariu avocati, onorariu experti, taxa de timbru. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.