De ani de zile, clujenii au solicitat reprezentanţilor primăriei posibilităţi mai generoase de construire. Mai precis, noi case în zone verzi sau aflate în extravilan. Presiunile pentru noi proiecte imobiliare, cererile de introducere în intravilan sau de revizuire a regulilor pentru spaţii prevăzute ca zone verzi în Planul Urbanistic General (PUG) au constituit cele mai multe solicitări adresate de cetăţenii din Cluj către primăria municipiului şi echipa de urbanişti care au lucrat la noul PUG. Însă, cu toate că noul PUG a adus anumite reglementări în acest sens, unii clujeni nu se conformează legii şi construiesc după bunul plan, fără să ţină cont de lege.

 

Înainte ca noul PUG să intre în vigoare, cetăţenii au depus solicitări de introducere în intravilan pentru locuinţe individuale, solicitări pentru a urbaniza şi a face case în păduri şi livezi, de a construi case pe terenuri agricole, în intravilan, pe dealuri. De asemenea, au depus cereri de a reveni asupra unor reglementări din PUG în vigoare, care să transforme spaţiile verzi în parcele construibile.

Însă, în timp ce unii clujeni se zbat pentru o autorizaţie de construire şi pentru a face un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), alţii o iau pe calea mai scurtă, aleg să se feresc de birocraţie şi construiesc în ciuda legii. Faptul că unii nu consideră necesar a avea o autorizaţie de construire, le dă bătăi de cap şi celor care vor să construiască respectând normele legale. Cu o astfel de problemă se confruntă un clujean care doreşte să-şi construiască o casă, însă nu-şi poate face PUZ deoarece pe unele Unităţi Teritoriale de Referinţă (UTR) sunt multe case construite ilegal şi astfel acesta nu ar putea intra în legalitate.

”Sunt o mulţime de case construite în diferite cartiere din Cluj în extravilan sau în intravilan fără PUZ sau autorizaţie de construire. Cel mai interesant este faptul că niciunul dintre ei nu a fost sancţionat de Inspectoratul de Stat în Construcţii sau de Primăria Cluj-Napoca. În zona Dâmbul Rotund Vii / Colonia Breaza s-a făcut un întreg cartier fără autorizaţie.
Tot în această zonă, datorită permisivităţii organelor locale, terenul extravilan a ajuns să se vândă la 80-100euro/mp pentru că oamenii consideră că pot construi în acele zone, fiind deja multe case existente.
Multă lume zice că, chiar cei de la Primărie îţi propun să construieşti fără autorizaţie, că în cel mai rău caz plăteşti câteva mii de euro amendă şi sunt obligaţi să te pună în legalitate.
Am întâmpinat problema ca în multe zone de urbanizare, dacă cumpăr un teren şi doresc să fac PUZ pe un UTR sau pe o subdiviziune, nu pot face PUZ-ul pentru că pe acel UTR sunt mai multe case construite ilegal şi nu pot intra în legalitate, în consecinţă blochează şi persoanele care doresc să cumpere un teren şi să respecte prevederile din PUG”, afirmă Paul Vagrin.

Clujeanul cere administraţiei locale să ia măsuri de sancţionare sau să demoleze astfel de construcţii şi face apel la organele responsabile să-şi exercite datoria.
Clujenii vor să construiască în livezi, păduri şi să nu-şi urbanizeze parcelele

Sute de plângeri prealabile au înregistrat clujenii municipalităţii prin care solicită permisiunea de a construi în livezi sau în pădurea Făget sau de a edifica locuinţe fără procedură de urbanizare şi documentaţie PUZ.

Mai mulţi proprietari privaţi care au terenuri în zona Făget sau în Dâmbul Rotund au cerut în repetate rânduri ca suprafeţele extravilane să devină zone de agrement public-privat. Proiectanţii PUG au considerat inoportună solicitarea, considerând că zona Făget e lângă pădure şi nu probează interesul public sau cel de dezvoltare a oraşului.

O familie care are o proprietate în zona Făget care acum e zonă verde – pădure în intravilan, a solicitat să poată construi locuinţe cu regim redus de înălţime de mică densitate sau chiar să li se accepte UTR de urbanizare. „Considerăm că nevoile de dezvoltare ale municipiului nu justifică urbanizarea terenurilor ocupate în prezent de poieni, păduri sau fânaţe”, arată Direcţia de Urbanism, recomandând respingerea plângerii.

Un alt proprietar privat, Ilieşiu Răzvan Dan, care are o parcelă în Făget încadrată ca zonă verde – pădure în intravilan, vrea să i se permite să amplaseze aici o construcţie cu caracter turistic. Direcţia de Urbanism oferă acelaşi răspuns ca în cazul precedent şi recomandă respingerea solicitării.

Sunt sute de astfel de cereri şi plângeri înregistrate la Primăria Cluj-Napoca, însă cele mai multe dintre ele au fost respinse. Astfel, clujenii aleg să construiască în afara legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.