În continuarea există pacienți ce nu găsesc tratamentele necesare. Tesiuni pe piața producătorilor

205

Piaţa medicamentelor este tensionată la acest început de an de ameninţările producătorilor şi importatorilor la adresa măsurii guvernului de a diminua preţul la decontare al medicamentelor generice cu 35% faţă de preţul medicamentelor originale, arata cei de la zf.ro.

Situaţia începe să devină gravă, fiind grupuri de pacienţi care nu mai găsesc tratamentul necesar. 

Piaţa medicamentelor este specială. Este de aşa natură reglementată încât de cele mai multe ori succesul companiilor la vânzări se bazează pe decizii guvernamentale, ale Ministerului Sănătăţii sau ale Casei de Sănătate.

Aşa-numitele „molecule” stau la rând ani de zile ca să intre pe lista medicamentelor compensate, iar presiunile făcute de marii jucători, cu afaceri de sute de milioane de euro numai în România, iar la nivel internaţional de zeci de miliarde de euro, sunt uriaşe.

Acum se vede de la mare distanţă cum nu numai prin proprii reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, dar şi prin organizaţii ale pacienţilor despre credibilitatea cărora există de mult timp semne de întrebare sunt date semnale cu privire la o criză a medicamentelor pentru că, nu e aşa, pro­ducă­torii pierd dacă preţul lor este micşorat în mod administrativ cu 35%.

La fel clamau şi atunci când a fost în sfârşit introdusă plafonarea preţurilor la nivelul cel mai mic din UE, conform cu salariile din România, aflate pe penultimul loc în UE.

Nu spune nimeni însă că statul român cumpără – prin decontare –  medicamente de la aceşti importatori (mai mult) şi producători locali (mai puţin) în valoare de 2 MILIARDE DE EURO pe an.

Companii mari care afirmă astăzi că este neprofitabil să mai aducă pe piaţă un medicament generic cu 35% mai ieftin decât un medicament original decontează de la statul român sute de milioane de euro pe an pentru alte medicamente originale.

De ani de zile, multinaţionalele profită de haosul de la vârful Ministerului Sănătăţii, unde se schimbă miniştrii odată la şase luni şi aproape toate hârtiile care circulă sunt spre folosul unei companii sau al alteia, precum şi de opacitatea unei instituţii precum Casa Naţională de Sănătate –  care are pe mână 6-7 mld. euro în fiecare an.

Casa de Sănătate va avea un buget în 2017 de 28,8 mld, lei, cu 10% mai mult decât în 2016.

Din acestea, pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală se alocă 5 mld. lei, iar pentru medicamente pentru boli cronice, decontate 100%, se alocă 3,3 mld. lei în creştere cu 20% faţă de anul anterior.

Cheltuielile pentru produce farmaceutice, material sanitar şi dispozitive medicale vor fi în 2017 de 9 mld. lei, cu 5% mai mari decât în 2016.