DRDP Cluj a atribuit o licitaţie pentru reabilitarea unui drum societăţii comerciale din Baia Mare patronată de Ioan Baltă, un afacerist local care a fost ridicat de poliţişti într-un dosar de evaziune fiscală de un milion de euro. Contractul acordat de DRDP Cluj este în valoare de peste 1,5 milioane de lei şi vizează “Consolidare sistem rutier DN 18 km 3+522-15+000”. Baltă, potrivit surselor judiciare, ar fi făcut parte dintr-o reţea, apropiată clanului Cămătaru din Capitală. Cei acuzaţi înregistrau societăţi comerciale pe numele unor oameni ai străzii şi acumulau datorii prin intermediul acestor firme. În momentul de faţă, patronul a ieşit din arest preventiv şi are interdicţia de a nu părăsi ţara.

DRDP Cluj a desemnat câştigătorii pentru licitaţia “Consolidare sistem rutier DN 18 km 3+522-15+000”, în valoare de 1.521.253 de lei. Este de vorba de asocierea firmelor S.C. XS SUD COMPANI S.R.L. & S.C. DELTA ACM 93 S.R.L., iar lider de asociere  este S.C. XS SUD COMPANI S.R.L., o societate care îi aparţine maramureşeanului Ioan Baltă, acuzat anul trecut că face parte dintr-un grup infracţional. Cealaltă firmă, Delta ACM 93 este patronată de unul dintre regii asfaltului din România, Florea Diaconu, împreună cu soţia lui, Elena. Printre cele mai valoroase contracte câştigate de această firmă este şi cel pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) în judeţele Tulcea şi Galaţi. Valoarea acestor lucrări se ridică la 355,4 milioane lei fără TVA. În momentul de faţă,societatea are în derulare lucrări pentru construcţia unei autostrăzi în Irak, în valoare de aproximativ 47,8 milioane de euro, precum şi un contract în Republica Moldova pentru realizarea unor drumuri în Chişinău cu o valoare de circa 6 milioane de euro.

 

De ce este acuzat Baltă

În urmă cu un an de zile, omul de afaceri maramureşean Ioan Baltă (poreclit Oniza, n.red.) a fost ridicat de poliţişti şi arestat preventiv. În august 2013, magistraţii Tribunalului Bucureşti au înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a interdicţiei de a nu părăsi ţara. El este acuzat de constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat. Concret, Baltă este acuzat că, împreună cu ceilalţi acuzaţi, racolau oameni săraci pe numele cărora preluau fictiv societăţi comerciale care, anterior, avuseseră activitate economico-financiară. De asemenea, grupul din care face parte patronul XS SUD COMPANI avea relaţii cu clanul Cămătaru din Bucureşti, de la care ar fi împrumutat bani. Grupul lui Baltă este acuzat că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro

“În perioada 2012-2013, după preluarea societăţilor pe numele intermediarilor, membrii grupului cumpărau mărfuri în cantităţi mari, pe care le achitau folosind instrumente de plată fără acoperire. Poliţiştii bucureşteni au date conform cărora, prin acest mod de operare, grupul infracţional ar fi înşelat mai multe societăţi comerciale cu suma de peste 750.000 de euro. După comiterea înşelăciunilor, membrii grupului infracţional transportau în diferite localităţi mărfurile cumpărate şi le revindeau fără documente justificative, astfel că cercetările au fost extinse şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat a fi fost produs prin săvârşirea evaziunii fiscale este de peste 250.000 de euro”, arată sursele judiciare din cadrul IGPR.

 

Acuzat şi de furt de utilaje

Conform aceloraşi date, “persoanele suspectate în acest dosar sunt apropiate ale clanului Cămătarilor. Fraţii Ion şi Vasile Balint, cunoscuţi ca Nuţu şi Sile Cămătaru, ar fi sprijinit grupul infracţional atât cu bani, cât şi cu autoturisme. Oameni de condiţie modestă erau trimişi de membrii grupării să joace rolul unor oameni de afaceri în faţa reprezentanţilor societăţilor înşelate, aceştia purtând costume scumpe şi mergând cu maşini de lux. Ioan Baltă a intrat în atenţia procurorilor DIICOT şi DNA la începutul lui 2010, într-un caz privind furtul de utilaje din străinătate”. În 25 februarie 2010 Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş a anunţat că au fost depistate două utilaje de mare tonaj, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, aparţinând societăţii XS Sud Company, proprietatea lui Ioan Baltă. În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Maramureş, pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai multe firme privind utilaje industriale precum concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare.

 

Şeful şi şefuţa

Pe contract, semnatarii DRDP Cluj şi CNADNR sunt directorul general, clujeanul Eugen Cecan, şi directorul economic, Aneta Vişan. Pentru realizarea acestei licitaţii a fost emisă o hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi lucrărilor de  intervenţii pe vremea guvernului Boc.

Eugen_Cecan__2_.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.