Primăria dejeană a atribuit o licitaţie de aproape 2 milioane de euro firmei patronate de Vasile Florin Tecar, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ioan Tecar, unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ. De remarcat este că, una la mână, ”Tecarii” din Dej fac parte din grupul de cunoştinţe al primarului Morar Costan, iar atribuirea licitaţiei şi publicarea câştigătorului au fost făcute în aceeaşi, fără a se mai aştepta eventualele contestaţii; poate şi pentru că firma care a câştigat contractul a fost singura care a fost calificată pentru participarea la licitaţie.

 

În data de 7 septembrie, Primăria Municipiului Dej a publicat şi atribuit un contract de modernizare a 21 de străzi din Dej în valoare de 7.492.692 de lei, fără TVA. Preţul estimat de municipalitatea dejeană a fost de aproximativ 8,7 milioane de lei. Firma care a câştigat licitaţia se numeşte TEC CO BETON & PAVAJE S.R.L, şi este patronată şi administrată de TECAR VASILE FLORIN (acţionar majoritar) şi CICEOVEAN VASILE IOAN. Societatea a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, iar anul trecut a declarat că are sase angajaţi, o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei şi datorii în valoare de 700.000 de lei. Însă aceste aspecte tehnice nu contează prea mult pentru că Vasile Florin Tecar este asociat cu Ioan Tecar, unul dintre milionarii dejeni, în cadrul firmei EXPO AUTOTEC. Pentru a creiona o idee despre afacerile gestionate de Ioan Tecar poate fi menţionată vânzarea afacerii Pehar Tec unui fond de investiţii, Abris Capital, pentru suma de aproximativ 100 de milioane de euro.

Anul trecut, municipalitatea dejeană a organizat o altă licitaţie pentru reabilitarea a 23 de străzi din municipiul Dej iar contractul a fost câştigat de Smaus Construcţii, firmă patronată de familia Tecar. Dacă, iniţial, contractul de anul trecut a fost estimat la valoarea de 16,7 milioane de euro, Tecar a câştigat licitaţia pentru 13 milioane de euro. Termenul final al acestui contract este în decembrie 2015.

Primarul municipiului Dej, Morar Costan a declarat că ”licitaţia organizată de Primăria Municipiului Dej, pentru proiectul „ Modernizare 21 străzi în municipiul Dej”, licitația s-a desfășurat conform legii, au participat 3 firme și nu una aşa cum ați specificat în articol. Procedura de achiziţie în cadrul proiectului „ Modernizare străzi în municipiul Dej”, s-a desfăşurat prin Sistemul  Electronic de Achiziţii Publice, în conformitate cu prevederile legii , respectiv Ordonanţa Guvernului nr.34/2006 și HG 925/ 2006 cu modificările și completările ulterioare. La procedură au participat 3 ofertanți, respectiv S.C. Colosseum Print S.R.L. , S.C. Frasinul S.R.L. și S.C. TEC CO BETON& PAVAJE S.R.L. Precizăm că toate cele 3 firme au prezentat documente de eligibilitate, admisibile, nefiind eliminată din competiție nici o firmă. Criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic iar ca și câștigătoare a fost stabilită  firma S.C. TEC CO BETON& PAVAJE S.R.L.  Contractul de lucrări cu firma câștigătoare s-a încheiat după termenul în care firmele participante puteau depune contestații în termenul legal, de altfel nu a fost depusa nici o contestație”, a declarat primarul Dejului.

 

Cine-i şef la Dej?

Ioan Tecar controlează firma Samus Constructii SA şi Metalic Plas Impex. El mai detine şi Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii dar şi Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.

De fapt, Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajaţi şi care locuieşte în Dej. Tecar şi-a clădit grupul de 13 firme cu activităţi de producţie prin achiziţii succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petreşti, tranzacţie finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (serveţele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) şi care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.

Potrivit informaţiilor fiscale aferente anului 2014, MG-Tec Grup a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 42,7 milioane de euro, mai mică cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

De ani buni, în municipiul Dej finanţatorii PSD-ului au exclusivitate pe afacerile de orice fel. Conform unor informaţii, majoritatea business-urilor sunt împărţite între grupurile conduse de Ioan Tecar şi fraţii Itu. Între aceştia gravitează oamenii de afaceri Mihai Petric, Traian Marius Hossu, Emil Săvan, precum şi politicieni cum sunt primarul oraşului, Morar Costan.

 

asfalt gherla

Adio şerveţele!

În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat faptul că dejeanul Ioan Tecar a renunţat la afacerile cu hârtie gestionate prin intermediul companiei Pehar Tec şi a vândut compania unui fond de investiţii, Abris Capital. Însă, până acum această tranzacţie nu s-a concretizat, semnarea cesiunilor urmând să aibă loc după avizul dat de Consiliul concurenţei. Anul trecut, cei din cadrul fondului de investiţii au cumpărat Urgent Curier, companie care a fuzionat cu Cargus, care se afla deja în portofoliul celor de la Abris.

Acest fond de investiţii are o istorie interesantă în România. În 2008, compania era controlată în proporţie de 99% de SC Copernicus Partners Limited (reprezentată de Octavian Vidu) şi britanicul Stephen John Richmond. Cei doi au hotărât schimbarea numelui firmei în SC ABRIS CAPITAL PARTENERS.

Vidu este originar din Cluj Napoca, însă este cunoscut ca fiind reprezentantul unui alt consorţiu, CEE Equity Partners, controlat de statul chinez printr-o participare uriaşă, de 500 de milioane de dolari. De asemenea, este cunoscut faptul că prin intermediul CEE, chinezii au investit masiv în Polonia. Astfel, conform unor surse din cadrul acestei tranzacţii, practic, chinezii au cumpărat afacerea dejeanului Tecar. În momentul de faţă, compania românească ABRIS CAPITAL PARTNERS SRL este deţinută de off-shore-ul cipriot ABRIS CEE HOLDINGS LTD.

 

Asfaltări pe bani europeni

Proiectul pentru finanţarea reabilitării străzilor din Dej a fost depus în februarie 2009, iar în luna iulie a aceluiaşi an a fost declarat eligibil. Nu a mai fost finanţat deoarece fondurile pe axă prioritara 2, au fost epuizate. Proiectul a rămas însă în aşteptare, dar fără finanţare. Conform primarului, când toată lumea credea că nu mai există şanse că acesta să fie finanţat, s-au făcut din nou demersuri pentru a aduce Dejul în prim planul Ministerului Dezvoltării. În luna mai a anului 2013, ministrul dezvoltării a relocat spre proiectul Dejului, sumele nefolosite la celelalte linii de finanţare.

“În urma acestor realocări am continuat procesul de evaluare simplificată.  Am actualizat proiectul tehnic prin vizite în teren împreună cu proiectantul pentru a nu omite nici un detaliu:  carosabil, rigole, canalizare apă pluvială, trotuare. Am răspuns tuturor clarificărilor solicitate de minister. Aceste răspunsuri au fost acceptate, reevaluarea simplificată a proiectului fiind  aprobată de minister”, declara în presa locală primarul Dejului, Morar Costan.

2 COMENTARII

  1. A fi fost proiectantul pe teren, dar au intrat cu lucrarile pe proprietati particulare ale riveranilorin pe unele portiuni , fara acceptul acestora. Au inaltat cota drumului de au lasat imobile fara accese in curti. Si multe ale lipsuri. Dar e frumooos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.