Consiliul Judeţean urmează să stabilească câştigătorul licitaţiei pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj, după ce au fost făcute public ofertele a două consorţii interesate de contract. Potrivit sumelor, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, criteriul după care se atribuie majoritatea licitaţiilor din România, este a asocierii dintre firmele Kranz Eurocenter SRL şi Institutul de Studii şi Proiectare Energetice (ISPE S.A) cu suma de 111.103.998,44. Dacă în prima firmă este implicat Corin Boian, denunţătorul Elenei Udrea din Dosarul Gala Bute, într-a doua societate este implicat Viorel Gafiţa, fost director general adjunct al Romelectro, o firmă de comerţ exterior în perioada comunistă de-a Securităţii, care opera în special în Orientul Mijlociu, Asia şi Nordul Africii.

 

Consiliul Judeţean Cluj se află în faza deliberativă în ceea ce priveşte licitaţia unuia dintre cele mai importante proiecte din judeţ. Este vorba de atribuirea contractului pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj. chiar dacă ofertele firmelor au fost date publicităţii. Preşedintele CJ Cluj, Alin tise, nu a răspuns apelurilor telefonice a reporterilor Gazeta de Cluj pentru a spune când va fi atribuit contractul.

În cadrul acestei licitaţii au făcut  oferte două asocieri de firme, Kranz Eurocenter SRL şi Institutul de Studii şi Proiectare Energetice (ISPE) S.A. cu suma de 111.103.998,44 lei, fără TVA, şi asocierea SC Iasicon SA – SC TCI Contractor General SA – S.C. Socot S.A. cu suma de 122.059.519,30 lei fără TVA.

Trebuie menţionat că acest proiect nu va fi pornit de la zero. La Celula de depozitare şi Platforma Administrativă s-au derulat lucrări de aproximativ 34% din anvergura proiectului iar la Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţia de Sortare lucrările efectuate până acum sunt de aproximativ 69%.

 

Denunţătorul lui Udrea

Practic, dacă se respectă criteriul în urma căruia sunt atribuite majoritatea licitaţiilor din România, preţul cel mai avantajos din punct de vedere economic, câştigătorul ar trebui să fie asocierea făcută din firmele Kranz Eurocenter şi ISPE SA.

Asocierea este interesantă pentru că firma din Piteşti, SC Kranz Eurocenter, este deţinută în proporţie majoritară şi administrată de Corin Boian. Celălalt acţionar minoritar este cetăţeanul german KLOOS GEORG. Această firmă a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 41 de milioane de lei, dar şi datorii acumulate în valoare de 28,8 milioane de lei.

Întâi, trebuie menţionat că omul de afaceri Corin Boian are succes la contractele publice. Spre exemplu, Primăria Lupeni, din judeţul Hunedoara, a atribuit asocierii Termogaz Company – Acomin – Kranz Eurocenter un contract de 152,9 milioane lei fără TVA (37,3 milioane euro) pentru execuţia infrastructurii de agrement a staţiunii turistice Straja Lupeni.

Tot Kranz Eurocenter a câştigat, în urma unei contestaţii, construcţia unei pârtii de schi din judeţul Bistriţa care aproape că nu are înclinaţie. Aici, valoarea contractului este de aproximativ 24 de milioane de lei. De asemenea, Kranz Eurocenter este antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte din România, un proiect de 70 de milioane de euro, realizat in proporţie de 15-20% în Parâng.

Pe de altă parte, Boian este denunţător în dosarul Gala Bute, în cadrul căruia elena Udrea a fost trimisă în judecată. Potrivit propriilor declaraţii de la dosar, Boian a susţinut că ”la data convenită cu Adrian Gărdean, cred că în cursul lunii octombrie 2011, am venit la Bucureşti având asupra mea suma de 600.000 de euro. Banii erau în numerar, în bancnote mari, cred că numai de 500 de euro, pentru a ocupa un volum cât mai mic. M-am întâlnit cu Adrian Gărdean la biroul acestuia, de la Aviaţia Utilitară din Băneasa, iar în prezenţa mea acesta a pus în geantă 300.000 de euro.

De aici, ne-am deplasat împreună, cu maşina mea, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Piaţa Constituţiei, în apropiere de Palatul Parlamentului. Am ajuns aici în prima parte a zilei, dar nu pot preciza ora. Eu am aşteptat în maşină, iar Adrian Gărdean a intrat cu geanta cu bani în clădirea ministerului, din cât îmi amintesc prin intrarea din faţă, dinspre Piaţa Constituţiei. Adrian Gărdean s-a întors după cel mult o oră, fără geantă şi mi-a spus că a dat-o domnului Gheorghe Nastasia, aşa cum planificasem”, arată patronul Kranz Eurocenter în declaraţia de la DNA.

viorel gafita bursa ro

Prietenii lui Ponta

Cealaltă societate din asocierii cu şansele cele mai mari la acest contract este INSTITUTUL DE STUDII ŞI PROIECTĂRI ENERGETICE SA (ISPE), o firmă care anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 22 de milioane de lei, dar a mers pe minus având o pierdere financiară de peste 18 milioane de lei. Firma este administrată de GAFITA VIOREL, RADULESCU VIRGILIU şi GHEORGHIU IOAN DAN. Cel din urmă deţine un pachet minoritar de acţiuni împreună cu acţionarul majoritar, firma Romelectro SA. Această societate este deţinută de următorii acţionari: GAFITA VIOREL , RADULESCU VIRGILIU, , GEORGESCU OCTAVIAN DAN, VASILE DANA CRISTINA, DIMA DAN ION SERBAN, VASILE EMIL, BURLA VIOREL, NITULESCU MARIA RODICA, BAROEAN ELENA şi LUPSE IONEL.

Anul trecut firma a câştigat un singur contract de peste 20 de milioane de lei. Este vorba de Municipiul Constanţa care, potrivit anunţului 156026/17.03.2015 (furnizare energie electrică), a atribuit licitaţia pentru suma de 26.177.173,68 de lei societăţilor Romelectro SA şi Enol Grup SA.

Din această pleiadă se remarcă două personaje: Viorel Gafiţa, fost director la această firmă pe vremea comuniştilor, când firma era consideră o ”falangă” a Securităţii şi opera cu precădere în Orientul Mijlociu, Asia şi Nordul Africii. Celălalt personaj este Dan Ioan Gheorghiu,cunoscut drept ”omul lui Ponta” care în 2012 a fost numit consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. De asemenea, în 2007, jurnalista de investigaţie Emilia Sercan arăta că Romelectro este o companie aflată în „cercul de relaţii DIP (Dan Ioan Popescu)”, potrivit unei note SRI, a fost alimentată cu contracte în valoare de 370 de milioane de euro de la stat, în perioada mandatului său. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor în cabinetul Năstase.

Firma Romelectro a fost anchetată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru obţinerea unui contract pentru un proiect de modernizare a Complexului Energetic Craiova. Aceeaşi firmă s-a aflat în atenţia DNA în dosarul „Energia“ în cazul de cumpărare de energie ieftină de la complexele Rovinari şi Turceni. În momentul demarării licitaţiei, director general al Complexului Energetic Craiova era Corneliu Diţescu, membru în comisia de evaluare a ofertelor. Ulterior, acesta a plecat de la stat pentru a se angaja tocmai la Romelectro.


Proiect tras de păr

Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din judeţ, demarat în 2011, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), este realizat în cea mai mare parte din fonduri europene, de 60 de milioane de euro.

Cele mai mari întârzieri la proiect, după 5 ani, se înregistrează la construirea CMID, unde Consiliul Judeţean Cluj a reziliat în 2014 contractul cu vechiul constructor, asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service. Specialiştii CJ Cluj estimează că acest centru va fi gata în 2017. Întârzierile la finalizarea depozitului ecologic de deşeuri le creează, însă, mari probleme multor primării de oraşe şi comune din judeţ, ce plătesc bani mai mulţi ca să transporte deşeurile menajere în alte judeţe din zonă.

Există şi o veste bună. Acest proiect a fost acceptat de către Autoritatea de Management şi de Comisia Europeană şi poate să fie finanţat în continuare, până la atingerea valorii contractate, din exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu vor fi pierduţi de la nivelul Clujului banii europeni aferenţi proiectului.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.