Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, locul unde se desfăşoară cele mai importante şi profitabile evenimente din Cluj a fost în pierdere şi în 2017. Una dintre cele mai moderne săli din ţară se loveşte de un management defectuos de la înfiinţare pana la momentul actual, iar managerului Ionuţ Rusu, care ar trebui sa vină cu planuri noi pentru a scoate la liman situaţia, se gândeşte cum ar putea să vândă alcool în timpul competiţiilor sportive. Să fie aceasta soluţia pentru impasul în care se află Sala Polivalentă?

 

Ionuţ Rusu speră la profit în 2018

Sala Polivalentă a mers pe minus încă din 2014 de la înfiinţare, însă Ionuţ Rusu speră ca de anul acesta să se remedieze situaţia şi minusul în care se afla în momentul de faţă sala polivalentă sa fie acoperit, iar de anul acesta, Sala Polivalentă să aducă şi profit, nu doar pierderi. În urma unei analize a activităţilor desfăşurate de Sala Polivalentă, veniturile realizate şi cheltuielile de funcţionare, de la punerea în funcţiune până în prezent, chiar dacă minusurile sunt mari, se pune în continuare încrederea că situaţia financiară se va echilibra.

Se estimează că în 2018 se vor obţine venituri din organizarea de evenimente cultural-artistice şi târguri, din închirierea spaţiilor pentru sportive, din chiria spaţiilor comerciale, din chiria spaţiilor publicitare, sălii de conferinţă, a lojei şi a spaţiilor VIP, iar venitul cel mai considerabil pe care se bazează Sala Polivalentă este contractul de naming perfectat cu Banca Transilvania.

 

 

Acuzaţii şi controverse

Bugetul local pentru anul 2018 al Sălii Polivalente a iscat controverse la şedinţa consiliul local unde s-a dezbătut acest subiect, iar atacurile pentru Ionuţ Rusu au fost nelipsite. Nepregătit, ca de obicei, Rusu s-a prezentat la şedinţă fără a putea explica cum va gestiona veniturile societăţii.

”În plenul Consiliului Local am asistat din nou la o dezbatere contabilă din partea directorului Rusu Ionuţ, acesta reuşind să prezinte doar care sunt veniturile şi cheltuielile, fără un calendar de evenimente, fără minima justificare a sumelor trecute în buget. Conducerea Sălii Polivalente îşi asumă o creştere a veniturilor faţă de anul trecut cu peste 1,3 milion de lei fără să ştim de unde vor veni aceste sume, şi un profit de 243.000 de lei – nişte cifre total nerealiste din punctul meu de vedere. ” afirmă Dan Morar, liderul coaliţiei PSD-ALDE din deliberativul local.

Însă apar şi reacţiile lui Ionuţ Rusu, încrezător că anul acest lucrurile se vor schimba, mai ales că au reuşit să dea un nume sponsorizat Sălii Polivalente, prin atragerea Băncii Transilvania. Speră că în două luni sala să aibă un nou nume B.T Arena, sens în care a fost încheiat un contract de circa 600 de mii de euro plus T.V.A., pe următorii cinci ani.

”2018, faţă de 2017, este un an complet, pentru că sala a fost închisă pentru lucrările de extindere în vederea organizării Campionatului European de Baschet, astfel că, în primele şase luni din 2017, sala a fost închisă sau a funcţionat la capacitate redusă, iar diferenţa de venituri, în 2018, survine din faptul că sala va funcţiona la capacitate maximă mai multe luni ”, susţine director general al Societăţii Sala Polivalentă.

Dan Morar nu se da bătut şi afirmă că atunci când a fost votată componenţa consiliului de administraţie, în anexa contractului de management era cuprinsă o pierdere, pentru anul acesta, de 500 de mii de lei – „asta s-a întâmplat în ianuarie; acum ori nu colaboraţi dumneavoastră cu consiliul de administraţie ori vă asumaţi alte cifre decât dânşii”. Îl întreabă pe Ionuţ Rusu pe ce bază îşi asumă profitul de 243 de mii de lei, precum şi „de unde vine estimarea aceasta de 700 de mii de lei, încasări fără cheltuieli, cum ar veni, ca să vă poată da profit”.

Ionuţ Rusu răspunde că indicatorii de performanţă sunt stabiliţi de autoritatea tutelară şi reprezintă, practic, „un minim pe care trebuie să-l îndeplinească consiliul de administraţie”, iar bugetul societăţii reprezintă altceva; arată că, în fundamentarea proiectului de buget, este prevăzut un număr de 18 evenimente majore şi zece evenimente mai mici; „acum eu am venit în faţa dumneavoastră cu un buget care, repet, am fost temperaţi şi moderaţi…”.

 

 

Planul de a vinde alcoolul în timpul competiţiilor sportive

În şedinţa Consiliului Local, Rusu a mai fost tras la răspundere de către Dan Morar şi în legătură cu vânzarea băuturilor alcoolice. „Mai am o întrebare: spunea domnul Rusu, referitor la viitoarea activitate a Sălii Polivalente, cum că va susţine demararea vânzărilor de băuturi alcoolice în incinta sălii – dacă ştia domnul primar de această intenţie – şi alimente – în sensul că să se poată merge la meciuri, să se poată consuma bere şi alte băuturi alcoolice în incinta sălii, şi vreau să vă întreb: aţi consultat cumva şi jandarmeria sau alte instituţii ale statului sau doar vă asumaţi dumneavoastră această vânzare, cumva, printr-o forţare, considerându-le bunuri alimentare sau alimente?”

La această nelămurire, Ionuţ Rusu reacţionează susţinând că şi-ar dori să poată vinde băuturi alcoolice la meciurile sportive precum în  ţările civilizate din Europa. „Nu, m-aţi înţeles total greşit, de la o emisiune de la T.V.R., de la domnul Lespuc. Susţinem şi ne-am dori modificarea legislaţiei, astfel încât să ne permită vânzarea de băuturi alcoolice, şi aici mă refer la bere şi la vin. În orice sală civilizată din Europa se vinde bere şi se vinde vin în sălile polivalente. Nu văd de ce nu s-ar putea face acest lucru şi în România, mai ales, cred eu, că am depăşit demult momentul în care lumea mergea la stadion să-şi dea în cap şi cred că suntem o ţară civilizată, cu oameni civilizaţi, pentru care merită să facem acest pas”.

Viceprimarul Dan Tarcea pare să fie şi el de acord cu introducerea băuturilor alcoolice. Acesta arată că, în 2006, a fost în Elveţia la un meci de fotbal România-Olanda, unde se vindeau băuturi alcoolice, respectiv bere, în incinta stadionului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.