Tot mai multe nereguli se strâng în jurul personajului clujean Costică Pocol. Evacuări forţate, cesiuni nelegale de acţiuni în cadrul firmelor la care Pocol are interese, dosare la poliţie şi, constanta afacerilor care l-au consacrat pe Pocol, construcţii ilegale. Spre exemplu, la Vila Eunicia dar şi la alte imobile marca Pocol, afaceristul clujean a făcut o serie de jonglerii la limita legii şi a făcut mai multe cărţi funciare pe imobilele pe care le-a deţinut.

 

Afaceristul Costică Pocol este celebru în Cluj Napoca prin faptul că pe o autorizaţie de construcţie pentru un chioşc, el a construit un hotel în mod cu totul şi cu totul ilegal. Este vorba de Hotel Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. Terenul pe care este construit hotelul aparţine municipalităţii clujene care, chiar dacă are cunoştinţă de starea de nelegalitate al construcţiei respective, prelungeşte contractul de concesiune al terenului până la calendele greceşti.

Un alt lucru interesant vizavi de Pocol este că el a făcut o plângere penală la poliţie în care reclamă că i s-au sustras aproximativ 400.000 de euro (bani, bijuterii şi… jucării electronice pentru copii). Potrivit unor informaţii judiciare, Pocol a depus această plângere la Secţia 1 de Poliţie din Cluj Napoca, însă poliţiştii clujeni au spus că nu este de competenţa lor să rezolve acest caz, astfel că ar fi venit o echipă de la IGPR. Interesant este faptul că Pocol susţine că i s-a sustras această sumă în situaţia în care el este căutat de executorii judecătoreşti care încearcă să recupereze diferite sume de bani de pe urma afacerilor girate de el şi care au intrat în faliment sau se află în insolvenţă.

De asemenea, o altă şmecherie imobiliară marca Pocol constă în ”fragmentarea” cărţilor funciare ale clădirilor pe care le-a deţinut sau pe care le deţine în continuare. Cu concursul funcţionarilor de la Cartea funciară Cluj Napoca, afaceristul a reuşit să obţină numere de CF diferite pentru căile de acces ale clădirilor respective. Cu alte cuvinte, un imobil cum ar fi Vila Eunicia are două cărţi funciare: una pentru clădirea propriu-zisă şi altul pentru căile de acces. Astfel, chiar dacă lichidatorii judiciari au pus poprire pe clădire, Pocol are acces la holurile şi casa scării din imobilul respectiv. Aşa el şi-a putut amenaja, ilegal, un apartament între etaje şi, potrivit ultimelor informaţii, o terasă pe acoperişul Vilei Eunicia.

 

Pocol îşi pune ”locotenenţii” la bătaie

Afaceristul clujean Costică Pocol are o adevărată suveică de firme prin care îşi gestionează businessurile. Însă, pentru că simte cum procurorii încep să îi ia urmele, Pocol a început să îşi pună oamenii la înaintare. Dan Nichita, şoferul lui Pocol, a devenit peste noapte singurul acţionar al firmei Tripstar SRL.

Potrivit modificărilor făcute la jumătatea lunii trecute şi publicate în Monitorul Oficial, ”NICHITA DAN, CNP [***date personale***], cetăţean român, domiciliat în com. Apahida, posesor al CI [***date personale***] eliberată de SPCJEP Cluj la data de 11.08.2014, asociat;

TRIPON TULIA-DORINA, CNP [***date personale***], cetăţean român, posesoare a CI [***date personale***], eliberat în 10.02.14, domiciliată în Municipiul Cluj-Napoca, asociat, am adoptat prezenta hotărâre pentru modificarea actului constitutiv al societăţii prin: cesionarea de către TRIPON TULIA DORINA a unui număr de 5 părţi sociale deţinute în cadrul Societăţii TRIPSTAR – S.R.L., la valoare nominală, către asociatul NICHITA DAN.

Ca urmare a acestei tranzacţii, Tripon Tulia Dorina nu mai deţine nicio parte socială în cadrul Societăţii TRIPSTAR – S.R.L. şi se retrage din societate. În urma acestor modificări, capitalul social total al SOCIETĂŢII TRIPSTAR – S.R.L. este de 470 lei, reprezentând 47 părţi sociale în valoare de 10 lei fiecare, şi revin în întregime asociatului unic NICHITA DAN, care astfel deţine 100% capitalul social”, arată modificările făcute în structura firmei.

Dorina Tripon este avocat clujean şi unul dintre acţionarii constanţi ai lui Costică Pocol. Soţul ei, Teofil Tripon a fost ofiţer de Securitate, apoi procuror militar, iar din 1991 avocat.

piata marasti moloz la etaj 1

Istoric de ilegalităţi sub ochii tuturor

Extinderea Pieţei Mărăşti, o altă afacere ”marca” Pocol, a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permitea lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.


Ilegal non stop la Piaţa Mărăşti

Însă, problema cea mai gravă în care Pocol este implicat constă în lucrările de construcţie ilegale, pe care nimeni nu le sesizează, la Piaţa Mărăşti. Potrivit unor surse, Pocol pregăteşte un întreg etaj din cadrul acelei construcţii ilegale pentru a îl închiria unei firme care vrea să deschidă o sală de fitness. Astfel că el a început să deruleze o serie de lucrări de construcţii fără a deţine absolut nici o autorizaţie. La etajul 3 din Piaţa Mărăşti au început să adune adevăraţi munţi de moloz care pun în pericol clădirea, care şi aşa are o structură cu deficienţe de proiectare.

Povestea Parkingului din Mărăşti începe din toamna 2004 când, şeful Poliţiei Sanitar Veterinare Cluj, Mircea Lucian Chertes, s-a decis să intre în afaceri, demisionând din acest post şi deschizându-şi o firmă. După nici o lună de zile, firma sa a primit fără licitaţie contractul pentru construirea unei parcări în cartierul Mărăşti, pe un teren concesionat de colegul său de alianţă, democratul Emil Boc.

Ulterior, în schemă a intrat Costică Pocol, iar afacerea a ajuns în faliment.


Licenţa Parking Mărăşti

În 2008, Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licenţă intitulată ”Informalitate şi clientelism. Piaţa Mărăşti din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienţii din piaţă, cu vânzătorii şi cu alte diferite persoane.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieţei Mărăşti (pe 49 de ani) către trei acţionari: ”Pocol o avut 40%, Bongdane 19% şi APO 30%”. Primii doi, îmi spune cu o totală nonşalanţă interlocutorul meu ”au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reuşit să fure de acolo atâţia bani, pentru că numai acolo erau legume şi fructe în vremea aceea. Cam ăştia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piaţa, au scos un credit de la Bancoop”. Din acest împrumut însă o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul rotund. Desigur, aceştia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, şi aşa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acţionarilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.