Costică Pocol a zburat cu forța din Vila Eunicia

1792

Omul din spatele afacerii ilegale – Piața Mărăști, Costică Pocol a adunat de-a lungul anilor numeroase plângeri penale pe numele său. Una dintre ele a fost înaintată de Solvendi S.P.R.L la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Actualii proprietari ai vilei Eunicia, printre care Marius Grecu în calitate de lichidator judiciar l-a acuzat pe Pocol că a schimbat yala imobilului după ce l-a vândut și că s-a mutat în coridorul de acces din clădire. A venit însă timpul ca Pocol să zboare din Vila Eunicia.

 

 

Costică Pocol, evacuat din Vila Eunicia

Ieri, 9 martie, Costică Pocol a fost evacuat din Vila Eunicia de către executorul judecătoresc Cîmpian Mihai Radu. La fața locului au intervenit și jandarmi și angajați de la Scutul Negru. Potrivit surselor, în urmă cu o săptămână când s-a mai încercat evacuarea lui Pocol, acesta s-a opus intervenției și l-a boxat pe lichidatorul judiciar Marius Grecu care a fost prezent la fața locului.

În plus, știm deja că Pocol este cunoscut pentru afacerile sale ilegale, iar metoda cu care joacă acesta e simplă: orice se construieşte cu mâna lui, nu are niciun fel de aviz şi autorizaţie necesară. Potrivit acestui principiu, Costică s-a hotărât să-și construiască și o terasă deasupra Vilei Eunicia, unde era instalat oricum ilegal.

 

Pocol și-a făcut cuibușor în imobilul falimentat

Potrivit celor de la Solvendi, Costică Pocol ar fi comis mai multe fapte penale. Firma Eunicia are în patrimoniul societății imobilul de pe strada Emile Zola din Cluj-Napoca, adică Vila Eunicia. Pocol a vândut imobilul din cauza datoriilor și a faptului că firma sa a intrat în insolvență, iar după tranzacție s-a instalat în interiorul acestuia pe segmentul de acces în clădire (casa scării).

Pocol locuieşte, împreună cu soţia lui, Simona Ionescu, într-un apartament construit în cadrul Vilei Eunicia, din centrul oraşului, de pe strada Emile Zola. Se pare că locuinţa ar fi construită ”artizanal” între etaje, pe holul hostelului menţionat anterior.

După ce a predat Vila Eunicia, Costică Pocol s-a cuibărit în imobil și continuă să intre de câte ori poftește acolo. Ba mai mult a schimbat yala clădirii și s-a înstalat pe coridorul de la intrare.

 

Istoric de ilegalități sub ochii tuturor

Extinderea Pieţei Mărăşti, o altă afacere ”marca” Pocol, a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permitea lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de autorităţi. Tot în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

Amenzi, procese, toate au fost în van

Problemele construcţiei Pieţei Mărăşti au început cu ani mulţi în urmă. Lucrările au început pe baza unei autorizaţii obţinute de investitor de la comisiile de specialitate din Primăria Cluj-Napoca. Cu toate acestea, construcţiile şi amenajările au depăşit cu mult ceea ce era prevăzut în autorizaţie, așa cum am precizat mai sus. De acolo au început scandalurile, amenzile şi procesele. În 2007, Primăria a amendat SC Center Star, unul din proprietarii imobilului, cu suma de 7.000 de lei pentru că acesta a obstrucţionat un control şi nu a prezentat unele documente solicitate de primărie. La un alt control, făcut în luna ianuarie 2008, s-a constatat că proprietarul imobilului execută lucrări de construcţie necuprinse în autorizaţie, pe laturile de sud şi de est. Amenda dată în acel moment a fost de 10.000 de lei, cu menţiunea că se cere sistarea lucrărilor şi demolarea extinderii realizate, necuprinsă în autorizaţie. Pentru că proprietarul nu a făcut acest lucru, primăria a depus o plângere penală.

Primăria a pierdut procesul

Costică Pocol, proprietarul, investitorul şi beneficiarul clădirii, a avut câştig de cauză în instanţă, pe motiv că autorizaţia este valabilă pentru tot ceea ce era construit. În perioada următoare, Serviciul Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii a întocmit, de asemenea, o plângere penală împotriva SC Center Star SRL, reprezentată de Pocol, pentru faptul că nu a demolat ceea ce s-a construit în afara autorizaţiei şi a şi amendat proprietarul cu 10.000 de lei. O altă amendă, de 100.000 de lei de această dată,  a fost aplicată pentru construirea unei terasei Toskana, fără autorizaţie. Toate amenzile acordate sunt pe rolul instanţelor de judecată, deoarece acestea au fost rând pe rând contestate de Pocol.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ