Românii se pregătesc de Sărbotorile Pascale, dar veştile nu sunt deloc încurajatoare cu două săptămâni înaintea Paştelui. Se anunţă scumpiri mari la unul dintre cele mai căutate produse. Carnea de porc România se scumpeşte cu până la 20%. Este avertismentul producătorilor de carne de porc, la care autorităţile nu au până acum un răspuns. Producătorii spun că scumpirile vin pe fondul creşterii preţurilor materiei prime pe pieţele internaţionale. Jumătate din carnea de porc din România vine din import.

Citeşte şi: Imaginile pe care Adrian Năstase le vrea ŞTERSE: Ce ‘ascunde’ fostul premier / FOTO

„În ultimul an, dacă luăm în aprilie-mai anul trecut, carnea în carcasă era la nivel de 4,5 lei. Astăzi eu vând carnea de porc cu 8,3 lei pe kilogram. Până săptămâna aceasta a fost 7,9-8 lei, de săptămâna viitoare este la nivel de 8,3-8,4”, spune Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, conform Digi 24.

Creşterea accelerată a preţurilor la producător se va vedea în curând şi în magazine. Astfel, cel mai mult se va scumpi carnea proaspătă, cu aproximativ 20 la sută, în vreme ce preţul preparatelor din carne se va majora cu până la 12 la sută. Producătorii spun că scumpirile sunt cauzate de cererea ridicată de pe pieţele internaţionale, în special cele din Asia. „Este cel mai mare preţ din ultimii cinci ani pe piaţa bursei cărnii de porc, iar motivul ţine de tăierile masive care au fost anul trecut. Numai astăzi (ieri n.r.) bursa germană, la porc, a crescut cu 7 eurocenţi. Probabil că unii vor migra în zona cărnii de pui. Puiul nu are modificări de preţ. La carnea de vită deja au fost nişte modificări în sus”, spune Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.