Criminalii ruşi din Muntenegru au pregătit în 2014 un grup subversiv în R. Moldova

468

Ruşii care au acţionat în toamna anului 2016 în Muntenegru spre a răsturna Guvernul de la Podgorica, planificând, inclusiv, asasinarea premierului Milo Djukanovic, nu erau la prima ispravă de acest fel: s-a dovedit că, în anul 2014, au pus la cale diversiuni şi pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Cei în cauză pregăteau destabilizarea situaţiei în Muntenegru, la fel cum au pregătit acţiuni subversive în Republica Moldova către 27 iunie 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Printre diversionişti sunt cetăţenii Federaţiei Ruse Eduard Şirokov şi Vladimir Popov, daţi la finele anului trecut în căutare internaţională de către autorităţile din Muntenegru. Potrivit autorităţilor muntenegrene, Şirokov şi Popov au făcut parte din celula GRU (Serviciului de Informaţii Militare al Federaţiei Ruse) de la Belgrad, Serbia, care a pregătit complotul, antrenând în acest scop gruparea extremistă „Lupii sârbi”, condusă de naţionalistul Aleksandar Sindjelic. Procuratura din Muntenegru a demonstrat că Sindjelic îi cunoştea pe ofiţerii ruşi din estul Ucrainei, unde a luptat de partea separatiştilor pro-ruşi.

Obiectivul GRU şi al „lupilor sârbi” a fost să nu admită, după alegerile din octombrie 2016, instalare în Muntenegru a unei guvernări pro-occidentale, care opta pentru aderarea la NATO. În viziunea Kremlinului, acest fapt ar fi dus la slăbirea ofensivei Rusiei în Balcani şi, respectiv, la consolidarea platformelor anti-ruse.

Şi în Republica Moldova s-a încercat a fi puse în aplicare planuri asemănătoare. În 2014, pentru a compromite semnarea Acordului Republica Moldova – UE, Moscova a conceput diverse scenarii: de la instrumentarea unor acţiuni de nesupunere civică, în UTA Găgăuzia, până la coruperea deputaţilor din Parlamentul moldovean, care ar fi urmat, docili, să blocheze ratificarea Acordului.

În acea perioadă, în R. Moldova a venit nimeni altul decât diversionistul Vladimir Popov, care a făcut naveta Chişinău – Tiraspol – Comrat. El a intrat în R. Moldova la 30 mai, ora 12:53, şi a plecat de la Chişinău la 5 iunie, ora 12:08, pe calea aerului, cu o cursă a companiei S7.

Întâmplător sau nu, dar anume la 5 iunie – în ultima zi de aflare a lui Popov pe teritoriul Republicii Moldova – la Bălţi a avut loc o reuniune secretă a mai multor persoane publice, care se opuneau semnării asocierii Republicii Moldova la UE. La această întâlnire secretă, care a suscitat interesul Serviciului de Informaţii şi Securitate, au participat Mihail Garbuz (liderul partidului „Patrioţii Moldovei”), bakcanul de atunci, Mihail Formuzal, episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, Veaceslav Perju, şeful mai multor organizaţii moldoveniste.

Deschide.MD a scris atunci că grupul diversioniştilor a elaborat un plan detaliat de destabilizare a situaţiei, care urma să se materializeze printr-o rebeliune armată contra puterii şi să culmineze cu proclamarea unei Federaţii Moldoveneşti cu patru subiecţi: Chişinău, Bălţi, Comrat şi Tiraspol.

Scenariile însă au eşuat. La începutul lunii iunie 2014, s-a reuşit dejucarea măsurilor active ale GRU pe teritoriul statului. Agenţii GRU, în complicitate cu exponenţii puterii de la Comrat – başcanul Mihail Formuzal şi şeful Direcţiei tineret şi sport a Găgăuziei, Anatoli Cara -, au ţintit crearea unor detaşamente paramilitare în sudul republicii şi declanşarea unor „operaţiuni” similare celor din estul Ucrainei. La acel moment au fost arestate sau date în căutare mai multe persoane care au urmat pregătirea ca diversionişti pe teritoriul unei baze militare din apropierea oraşului Aksai, Rostov-pe-Don, din Federaţia Rusă. Acele „cursuri” erau susţinute de instructori bine pregătiţi şi includeau lecţii de medicină militară, pregătire fizică, pregătire şi desfăşurare a operaţiunilor diversioniste, asalt al clădirilor protejate, lupte în condiţii de oraş şi câmp, etc. Totodată, persoanele în cauză au fost învăţate să construiască baricade, să opună rezistenţă poliţiei, efectueze trageri la ţintă din pistolul automat şi din pistol, să arunce grenade şi „cocteiluri Molotov”. Curios este că din celula responsabilă de pregătirea „diversioniştilor găgăuzi” în 2014 făceau parte aceleaşi persoane ce „răspundeau”, în toamna 2016, de zona Muntenegru. Apropo, The Guardian a scris că secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, şi-a cerut scuze pentru tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. MAE rus a negat această informaţie.

Reţinuţii din vara anului 2014 sunt Mavrodi Vasile, Kuzneţov Dimitrii şi Urum Veaceslav, toţi originari din Comrat. Mavrodi şi Kuzneţov au fost reţinuţi pe data de 26 iunie, în cadrul unei acţiuni comune a Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Procuraturii Generale. Urum, la 28 iunie, la frontiera de stat cu Ucraina, în punctul de trecere din raionul Basarabeasca. În luna august, procuratura a anunţat că doi dintre deţinuţi au fost condamnaţi la câte cinci ani cu suspendare.

Printre persoanele care au fost acuzate de organizarea formaţiunii militare în vara anului 2014 figurează şi actualul deputat din fracţiunea PSRM, Fiodor Gagauz. Sursele consultate de redacţia deschide.md au declarant că Gagauz a fost în vara anului 2014 la Moscova, imediat după ce, la sfârşitul lunii iunie, au fost arestaţi primii diversionişti, de unde s-a întors cu o sumă importantă de bani, necesară angajării unor avocaţi şi pregătirii apărării celor 3 reţinuţi.

interpol popov shirokov

Pe 4 august 2014, presa a publicat înregistrarea audio a unei discuţii între Anatoli Cara şi anumite persoane din anturajul başkanului Mihail Formuzal. Discuţia îi viza pe tinerii găgăuzi reţinuţi de SIS şi PG pentru acţiuni subversive şi care au fost condamnaţi, la 1 august, la câte 5 ani de închisoare, cu suspendare.

În lunile mai-iunie 2014, Vladimir Popov s-a aflat clandestin pe teritoriul Republicii Moldova, fiind văzut la Tiraspol şi Comrat. Prezenţa lui a avut ca scop cercetarea şi evaluarea situaţiei pentru pregătirea măsurilor speciale în vederea blocării semnării Acordului RM – UE. În contextul evoluţiilor din acea perioadă din Ucraina, dar şi al măsurilor realizate de organele de drept din Republica Moldova, scenariile descrise mai sus au fost abandonate.

www.deschide.md – Vadim Vasiliu

LĂSAȚI UN MESAJ