În urma ședinței din 8 mai, Consiliul Județean a împărțit fondurile pentru culte activităților de tineret și sportului. Pentru acesta din urmă, din suma totală de 1.200.000 de lei,  suma de 110.000 de lei a ajuns la Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Clubul Sportiv U-BT Cluj Napoca a încasat 130.000 de lei. Olimpia Univeristatea Cluj Napoca a obținut 90.000 de lei. CS Politehnica Cluj Napoca a primit 75.000 de lei. CS Clujul Pedalează a luat 15.000 de lei. Asociatia Tenis de Masă a luat de asemeena 15.000 de lei. Clubul Sportiv Voința 20.000 de lei. Zeci de alte cluburi și asociații din județul Cluj au împărțit sume care variază între 2000 și 10.000 de lei. Clubul Sportiv Municipal va primi doar 8000 de lei, lucru care l-a nemulțumit pe directorul acestui Club, Ioan Mănăștureanu.

Directorul CSM, stupefiat de fondurile alocate Clubului

9955_0000081055

Ca urmare a acestui fapt, directorul Clubului Sportiv Municipal, Ioan Mănăștureanu i-a cerut președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, să publice criteriile în baza cărorar a alocat fondurile pentru activitățile sportive, pentru anul 2017 declarându-se stupefiat de faptul că dintr-un buget de 1,2 milioane de lei, Clubul pe care-l conduce a primit doar 8.000 de lei, deși a înregistrat performanțe deosebite (8 medalii internaționale la Campionate Mondiale și Europene, la Sporturi olimpice, și 266 medalii naționale).

,,Indiscutabil, sportul clujean trebuie susținut, iar această susținere trebuie să se regăsească pe toate palierele. Însă, totuși, precum la fondurile alocate de primărie de exemplu, consider că trebuie realizată o ierarhizare, trebuie să se țină cont de anumite criterii. De performanță, de valoare, de reprezentativitate, de competiții organizate sau la care se participă, de număr de sportivi implicați în acțiuni. Nu discut care club sau sociație sportivă cât a primit, dar fără îndoială în jumătatea superioară a listei respective, funcție de valoarea sumei primite, am întâlnit entități care mie, om de sport de peste 40 de ani, îmi sunt necunoscute. Totuși, nu este posibil să pui la egalitate cluburi sportive cu peste 10 secții și sute de medalii naționale, zeci de medalii internaționale și prezențe la jocurile olimpice sau chiar medalii, cu asociații sportive sau clubul copiilor. Până la urmă, CSM Cluj are un număr de 26 de angajați, din care 21 la cele 14 secții sportive, unde activează peste 300 de sportivi.” a susținut Ioan Mănăștureanu.

Alin Tișe: ,,Eu nu știu să vă spun criteriile pe de rost”

Contactat de reporterul Gazetei de Cluj, Președintele Consiliului Jdețean, Alin Tișe a declarat cu privire la această situație următoarele:

,,Colegii mei de la biroul de presa vor da un comunicat și vor explica care au fost criteriile. Se va trimite regulamentul și punctajele pentru a se vedea de unde a decis comisia sumele acelea. Comisia formată din consilieri a stabilit sumele în final, dar vreau să se trimită și regulamentul pentru a se vedea de ce s-au stabilit sumele acelea. Eu nu știu să vă spun criteriile pe de rost. A fost un regulament care pe site-ul nostru a stat vreo două luni. Criteriile vor rezulta de acolo.” a susținut Alin Tișe.

Comunicatul de presă nu a întârziat să apară, iar informațiile transmise sunt următoarele:

,,În ceea ce privește acordarea de către forul administrativ județean a finanțărilor nerambursabile pentru entitățile non-profit în anul 2017, Consiliul Județean Cluj formulează următoarele precizări:

Selectarea proiectelor câștigătoare și stabilirea sumelor acordate fiecărei entități sportive s-a făcut, potrivit legii, de comisia special constituită și formată exclusiv din consilieri județeni și din care președintele Consiliului Județean nu a făcut parte.

 Întreaga procedură de acordare a fondurilor s-a desfășurat în baza unor criterii obiective stabilite prin regulamente care au fost supuse dezbaterii publice începând din luna noiembrie 2016 și până în luna februarie 2017, acestea fiind disponibile spre consultare (inclusiv în prezent) pe pagina de web a Consiliului Județean Cluj împreună cu invitația adresată tuturor celor interesați de a formula orice propuneri și sugestii de îmbunătățire pe care le consideră necesare. Din păcate, în tot acest interval nu s-a primit din partea structurilor sportive din județ nicio propunere de modificare sau îmbunătățire în orice fel a acestora.

În același timp, nu trebuie uitat faptul că obligația Consiliului Județean este aceea ca, în limita posibilităților, să sprijine entitățile sportive din întreg județul, nu doar din municipiul Cluj-Napoca.” potrivit comunicatului venit din partea Biroului de Presă.

Amintim că CSM Cluj în clasamentul general internațional, pe cluburi departamentale, ocupă un excelent loc 19, din 388 cluburi (inclusiv Steaua, Dinamo, Farul, CSS Bistrița, CSU Știința București, Olimpia București, Sportul Studențesc, etc), cu 14 medalii. Situația stă cu totul altfel la probele olimpice, unde CSM Cluj este pe un teribil loc 3, din cele 133 cluburi care au punctat. În 2015, CSM a obținut la probele olimpice 11 medalii (2 de aur, șase de argint și 3 de bronz), clubul clujean condus de Ioan Mănăștureanu fiind devansat de Steaua și Dinamo doar. Mai departe, în clasamentul cluburilor din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, CSM Cluj se află pe locul 6 la general din 43 de cluburi (clasamentul fiind condus, în ordine, de CS Farul Constanța, Olimpia București, CS Chimia Râmnicu Vâlcea, CS Botoșani și CSM Iași). Și, normal, pe primul loc la probele olimpice, urmat de CSM Bistrița, CS Botoșani, CS Farul Constanța și Olimpia București.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.