Modificările interioare neautorizate în apartamente şi construcţia de şarpante au luat o amploare deosebită. O mare parte a acestor lucrări sunt executate fără avizul autorităţilor cu abilităţi în domeniu. În ciuda faptului că sunt la curent cu aceste probleme, din raţiuni de ordin social sau electoral, factorii de decizie ezită să aplice amenzi usturătoare celor care se fac vinovaţi de periclitarea siguranţei concetăţenilor lor. Inspectorii din construcţii atrag atenţia că la o primă dezlănţuire a stihiilor naturii, jumătate dintre şarpante vor fi smulse. De asemenea, un cutremur de intensitate medie ar transforma în ruine mare parte dintre blocurile din Oradea.

În repetate rânduri, cu prilejul întâlnirilor cu edilii urbei, inspectorii Inspectoratului Teritorial pentru Construcţii Bihor (ITC) au atras atenţia asupra degringoladei legată de disciplina în construcţii. Aspectele semnalate rămân fără ecou. Şarpantele executate de neprofesioniști, fără respectarea normelor tehnice în vigoare, devin pericole publice. „Din start trebuie precizat că nu sunt autorizate acoperişurile din plăci de azbociment. Motivele sunt multiple. Aş zice că, în primul rând, aceste plăci se comportă ca un factor cancerigen de maximă periculozitate. Pe de altă parte, plăcile de azbociment nu permit prinderea lor optimă în structura acoperişului şi au o rezistenţă minimă la sarcină”, susţine arhitectul Andrei Luncan, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primărie Oradea. În prezent, conform informării arhitectului, în jur de 15% dintre şarpantele executate sunt din azbociment. În ciuda acestui fapt, din raţiuni de ordin social, inspectorii Direcţiei de Urbanism nu au aplicat amenzi şi nu au dispus demontarea nici unui acoperiş din azbociment. O altă problemă pe care inspectorii se declară decişi să o sancţioneze este cea a burlanelor. Din punct de vedere al normelor de urbanism, acestea trebuie să fie construite de la acoperiş până la nivelul solului, fiind obligatorie şi racordarea lor la reţeau de scurgere pluvială a oraşului. În ciuda numeroaselor reglementări, sancţiunile aplicate nu sunt de natura să descurajeze construcţiile neautorizate. Inspectorii în construcţii susţin că asociaţiile de proprietari preferă să contracteze executarea lucrărilor la şarpantă cu persoane fizice neautorizate, mici meseriaşi, din motive financiare. În realitate, consecinţele nefericite ale unei execuţii neprofesioniste, fără garanţii, sunt mult mai costisitoare. Un alt aspect semnalat este nerespectarea condiţiilor de autorizre cuprinse în proiectul de execuţie-construcţie. Pentru a diminua costurile, pe măsura avansării construcţiei, meseriaşii renunţă la o serie de elemente de siguranţă, cuprinse în proiectul supus aprobării arhitecţilor.

Bucătării în cădere liberă

Un alt aspect semnalat de arhitecţi este pericolul reprezentat de moda transformării balcoanelor în bucătării. În acest mod, prin încărcarea cu suprasarcină, pericolul prăbuşirii acestor balcoane creşte considerabil. Până în prezent, nici un proprietar nu a fost amendat pentru acest aspect. „Acest obicei este cel mai des întâlnit în cazul blocurilor tip PB. O mulţime dintre proprietari au mărit suprafaţa bucătăriei prin închiderea balconului. Trebuie subliniat faptul că balconul este o suprafaţă anexată structurii blocului, prin sudare. În aceste condiţii, adăugarea unei sarcini suplimentare, de câteva sute de kilograme, poate fi fatală. Un congelator plasat în balcon, plus un mic mobilier şi greutatea de câteva sute de kilograme a oamenilor pot produce prăbuşirea acestuia. Consecinţele le puteţi intui…”, ne explică directorul Luncan. Inspectorii subliniază faptul că în cazul blocurilor tip PB se admite mutarea uşii de acces spre balcon din sufragerie în balcon, dar numai pe bază de autorizaţie. Este interzisă cu desăvârşirea supraîncărcarea cu sarcină a balcoanelor închise, fie că sunt transformate în bucătării, fie că sunt spaţii pentru depozitarea unor obiecte grele. Ceea ce inspectorii nu pot explica este lipsa sancţiunilor la acest capitol.

Facilităţi pentru renunţarea la ilegalitate

Pentru a stimula executarea unor lucrări autorizate, Consiliul Local Oradea a aprobat acordarea unor serii de facilităţi fiscale. De asemenea, până la un anumit barem, cheltuielile implicate de lucrările efectuate pentru sporirea confortului termic sunt deductibile la impozitul pe venit. Astfel, preşedinţii de asociaţii, în baza documentaţiei complete, pot solicita Direcţiei Finanţelor Locale (DFL) deducerea la plata impozitului pentru fiecare locatar al imobilului afectat de lucrare. Tănase Miculescu, directorul DFL, a subliniat faptul că solicitarea se va face doar în baza documentaţiei complete, ceea ce presupune prezentarea autorizaţiilor de construcţie, a avizelor şi a facturilor pentru achiziţionarea materialului. De asemenea, lucrarea trebuie executată de un agent economic autorizat. Tot pentru încurajarea intrării în legalitate a acestor operaţiuni, Consiliul Local Oradea a aprobat scutirea de la plata taxei de autorizare a asociaţiilor care doresc obţinerea acestor acte. De asemenea, în virtutea unui protocol încheiat cu Proiect Bihor se execută proiecte cu o reduce de 30% din valoarea taxei pentru construcţia de şarpante. „Dacă ţinem cont că taxa de autorizare merge undeva între 5 şi 8 milioane de lei iar reducerea oferită de proiectanţi poate fi evaluată cam tot la această valoare, vom obţine o reducere cu circa 12 milioane de lei a costurilor de execuţie”, punctează Luncan.

Clemenţa inspectorilor favorizează construcţiile ilegale

În decursul ultimilor doi ani, prin intermediul Direcţiei de Urbanism a Primăriei Oradea, beneficiind şi de concursul inspectorilor  ITC, au fost aplicate doar trei amenzi maxime. Cazurile prezentau o gravitate deosebită, fiind vorba despre lucrări care afectau în mod deosebit structura de rezistenţa a imobilelor. „Au fost două situaţii în care proprietarii de apartamente au demolat diafragma dintre două locuinţe, pentru a obţine astfel un living imens. Fiind vorba despre structura de rezistenţă a imobilului, riscul era foarte mare şi, în consecinţă, am fost obligaţi să aplicăm amenda cea mai mare, respectiv 100 de milioane de lei. Al treilea caz, sancţionat anul trecut, se referă la un proprietar care micşorase diametrul unui stâlp de susţinere, din interiorul apartamentului său. Probabil că omul avea nevoie de câţiva centimetrii în plus şi a considerat că aceasta este soluţia pentru a-i obţine”, ne explică arh. Andrei Luncan. În toate cele trei cazuri prezentate, vinovaţii au fost obligaţi să suporte şi cheltuielile pentru refacerea structurii. Legat de modificările în interiorul apartamentelor, directorul Luncan susţine că multe dintre reclamaţiile vecinilor sunt pur şi simplu răutăţi. Trebuie precizat că nu toate lucrările efectuate în interiorul apartamentului sau a imobilului au nevoie de autorizare. „Nu este nevoie de autorizaţie în cazul în care sunt demolaţi pereţii de BCA. De asemenea, nu trebuie nici un act pentru schimbarea gresiei sau a faianţei, pentru modificarea uşilor sau demolarea cămărilor din interiorul casei”, ne explică arh. Luncan. În cazurile în care se modifică golurile structurale, respectiv suprafeţele geamurilor sau ale ferestrelor, este obligatorie autorizarea din partea Primăriei. De asemenea, o problemă deosebită o ridică modificarea coloanelor de alimentare cu apă sau a ghenelor de reţea sau pentru ventilaţie. În aceste cazuri, de regulă, lucrările sunt executate fără autorizaţie, după bunul plac şi inspiraţia proprietarilor. Problemele care se nasc din această practică sunt extrem de neplăcute. În fine, arhitecţii recomandă ca indiferent de simplitatea aparentă a lucrărilor care urmează să fie executate, autorii acestora să se consulte cu inginerii specialişti. În acest mod, cu o cheltuială minimă, sunt evitate neplăceri majore şi amenzile usturătoare pe care autorităţile sunt decise să le aplice în cazurile argumentate de lege.
Sorin Şandor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.