Controversata marionetă a Partidului Social Democrat ajunge ministru pe scaunul lăsat gol de Adrian Ţuţuianu. Gazeta de Cluj a publicat în urmă cu câteva săptămâni un rezumat de carieră al ceea ce era prezentat în această vară ca ministru al Economiei. Vorbim de nimeni altul decât Mihai Fifor.

 

Aflat într-o vizită la Abrud, Mihai Fifor se dezicea în această vară de comisia al cărui preşedinte era până ce a fost transferat după eliminarea lui Grindeanu de la fruntea Guvernului: Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Atunci, întrebat de noi cum îşi explică refuzurile lui Cătălin Cherecheş şi a Laurei Codruţa Koveşi de a veni în Parlament pentru a da explicaţii, Fifor susţinea că refuză să comenteze aceste aspecte şi că probabil edilul bărimărenilor va fi citat din nou.

„Nu mai am de-a face cu comisia respectivă. Nu mai sunt preşedintele ei”. Astfel că a fost nevoie de o insistenţă pe marginea acestui subiect, pentru că declaraţia dânsului nu este în totalitate adevărată. Dar despre asta veţi vedea mai multe în cele ce urmează. Într-un final, Fifor a revenit asupra declaraţiei promiţând că edilul băimărenilor va fi citat din nou pentru audieri.

„Eu cred că atunci când persoanele sunt solicitate pentru astfel de audieri trebuie să se prezinte. Desigur dacă primarul din Baia Mare, Cătalin Cherecheş a considerat ca nu are de ce să vină, va fi rechemat…Dacă mai sunt alte întrebări” a mai adăugat atunci Fifor.

În continuarea conferinţei de presă, acesta le-a dat asigurări celor de la Cupru Min Abrud SA că Ministerul Economiei va oferi sprijinul necesar pentru contracte cu fabricile de armament de la Cugir.

Dar, se pare că nu rămâne în funcţie pentru a-şi duce la îndeplinire promisunile. Surse din Guvern ne-au precizat că ţinta lui Fifor era de mult stabilită: scaunul lui Ţuţuianu de la Ministerul Apărării Nationale. Iar acest lucru se realizează în aceste momente.

Este greu de conceput că un ministru precum Ţuţuianu putea fi dat jos printr-un joc murdar de tipul dosarelor penale. Astfel că cei de la Partidul Social Democrat au recurs la metode mai subtile.

 

Scenariul pueril prin care a demisionat

Motivul prezentat public de către Ţuţuianu care ar fi stat la baza demisionării sale din MAN este că pe site-ul oficial al Ministerului s-ar fi publicat o informare eronată cum că nu ar exista suficienţi bani pentru plata către militari a unor salarii restante aferente semestrului III de plată. În concret erau bani pentru semestrul IV dar aceştia nu puteau fi mutaţi pentru plăţi pe perioadă anterioară. Ce a urmat după sfidează imaginabilul. Liderul PSD, Liviu Dragnea i-a cerut acestuia demisia. Ca şi în cazul lui Sorin Grindeanu, opinia publică nu a fost lămurită clar despre aceste schimbări.

Însă, Ţuţuianu a acceptat să vorbească deschis despre modul în care a fost forţat să plece de la MApN: „Am avut mai multe discuţii cu ministerul de Finanţe, trei discuţii le-am avut personal cu ministrul Mişa. Nu era vorba că nu sunt bani, banii erau în trimestrul patru, dar problema a fost că nu puteam sa-i aduc în trimestrul trei. De ce nu au fost banii suficient de bine planificaţi? Eu nu am fost ministru când s-a făcut bugetul. A doua parte, au fost făcute mai multe acte normative. Dragnea a avut o întâlnire cu soldaţii, unde s-a constatat că există anumite probleme şi s-a acordat o creştere bugetară. S-a ajuns în situaţia în care aveam nevoie de sume mai mari pentru a acoperi cheltuielile”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Cu toate acestea e necesar de menţionat faptul că înainte să ajungă ministrul al MApN, la fel ca Mihai Fifor, de pe funcţia din Parlamentul României, Adrian Ţuţuianu era preşedintele unei comisii de anchetă. Şi cum Fifor ancheta alegerile din 2009, Ţuţuianu conducea Comisia parlamentară de control a SRI. Comsie din care face parte şi deputatul clujean PSD, Horia Nasra. Astfel că am încercat să aflăm de la acesta cum a fost colaborarea cu Ţuţuianu.

„Eu am avut o colaborare bună cu domnul Ţuţuianu. Pot spune despre el că era un bun coleg, integru, şi din punctul meu de vedere era un om corect. În legătură cu demisia lui nu pot să comentez mai mult decât a comentat el şi mai mult decât s-a precizat public pe marginea acestui subiect.

Ce e de referinţă pentru activitatea parlamentară e că la început de sesiune se fac modificări. Acesta a fost şi cazul lui Ţuţuianu când a plecat la MApN. Ca şi colegi nu pot decât să regret că din cauza unor neglijenţe făcute de cei din aparatul de comunicare al MApN un om competent a trebuit să îşi dea demisia.

În altă ordine de idei, lui Mihai Fifor i se potriveşte această funcţie, această poziţie de onoare. I se potriveşte la portofoliu. Dar în special pentru că el e o persoana ordonată, un bun  manager şi acţionează cu calm şi performanţă.

Revenind la Ţuţuianu, în opinia mea, greşeala unor consilieri e exact asta: greşeala unor consilieri. Dacă el a ales să demisioneze, după discuţia  purtată cu Liviu Dragnea, nu avem ce comenta. Şi-a făcut treaba în cele şase luni cât a fost în Comisia de controla a SRI, a comunicat în permanenţă cu membrii şi de foarte multe ori aducea în discuţie aspecte noi ce ajutau la buna desfăşurare a activităţii noastre” a precizat pentru Gazeta de Cluj, Horia Nasra.

Pe cât de ciudată este declaraţia deputatului clujean, din cele relatate de acesta reiese că mutările PSD în cazurile lui Fifor şi Ţuţuianu au fost lipsite de substrat.

Însă, să nu uităm că deşi Ţuţuianu este caracterizat pozitiv de către colegii de partid şi nu numai, este totodată cel care ar fi avizat şi semnat acel comunicat înainte de a fi publicat. Totodată este greu de crezut că în calitate de ministru al unui departament precum MApN, cineva poate promova informaţii false care să se întoarcă împotriva ta prin a te pune în poziţia de a demisiona.

Mihai Fifor

După război viteazul se arată

După anunţul prin care Mihai Fifor a devenit oficial ministru al MApN, s-a aflat că acele legături cu fabricile de armament de la Cugir s-au dovedit a fi un AS în mâneca acestuia. Imediat s-au făcut speculaţii legate de faptul că Liviu Dragnea ”pusese ochii” pe Ţuţuianu, pe care îl bănuia că se află în spatele unui complot pentru schimbarea conducerii PSD, şi că la mijloc ar fi fost şi faptul că fostul ministru accepta orice decizie a lui Klaus Iohannis legată de achiziţiile de armament, chiar înainte ca ea să fie discutată şi în partid.

La două zile după intempestiva demisie, s-a aflat că Guvernul plănuia încă de la 1 septembrie înfiinţarea unui organism cheie în viitoarele achiziţii de armament, un Consiliu aflat sub conducerea ministrului Economiei, la acea dată Mihai Fifor, din care făceau parte şi ministerele Apărării şi Internelor, dar şi toate serviciile secrete. Miniştrii Carmen Dan şi Adrian Ţuţuianu se pare că-şi dăduseră acordul pentru înfiinţarea acestui organism menit să ”împartă” responsabilitatea deciderii acestor achiziţii între palatele Cotroceni şi Victoria.

Pe 8 septembrie, Guvernul a confirmat printr-un comunicat apariţia Consiliului, dar, în febra altor evenimente, apariţia acestui organism, cu putere de consiliere la nivel de Cotroceni şi Victoria a scăpat atenţiei altor colegi din presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.