Acum trei ani Primăria Cluj-Napoca i-a atenționat pe locatarii de pe strada Emil Isac, nr.4, imobil care este în stare avansată de degradare, să ia măsuri în vederea refațadizării imobilului, însă doar un singur locatar, Căciulă Gheorghe, a fost interesat de numeroasele atenționări ale Primăriei. Astfel, acesta a început  să facă demersurile necesare și a rezolvat singur problema, vecinii refuzând să îi acorde sprijin financiar. Aceștia se judecă acum în instanță, iar vinovat este și Emil Boc, după cum povestește domnul Gheorghe Căciulă.

emil isac

Problemele încep de când domnul Gheorghe Căciulă nu a avut niciun sprijin financiar din partea colocatarilor. Nu s-a oprit aici și a reparat singur acoperișul, cu surse financiare proprii, iar acum vecinii refuză să îi restituie acestuia banii care i se cuvin.

”Am reparat acoperișul în baza atenționărilor. Am pus 7.000 de țigle și am dat 36.000 de lei și acum vreau să-mi recuperez banii, nu am nicio obligație față de ei. I-am chemat pe toți proprietarii la mediere, cu un avocat, să fim de acord să reparăm ce trebuie pentru că eram atenționați că pică țigla de pe casă și omoară pe cineva 100%. Țigla are 100 de ani și garanție de 30 de ani. Și de frică, plus că mă ploua pe mine în casă, am reparat-o. Niciunul dintre proprietari nu a fost de acord și nu a vrut să semneze”, povestește Gheorghe Căciulă pentru Gazeta de Cluj.

Înainte de a începe lucrările, domnul Gheorghe a primit o autorizație de construire, ba mai mult acesta i-a găzduit pe meșteri  în casă la el timp de o lună de zile pe meșterii din Aiud care i au reparat acoperișul:

”Am cerut la Primărie o expertiza sa constate că plouă în casă. Am chemat un expert să constate ceea ce e adevărat, au constatat, deci s-a făcut o constatare. Mi-au dat aprobare, autorizație de urgență, am așteptat 10 zile până am primit autorizația și ei nu au făcut contestații, trebuia sa facă. Am chemat meșterii de la Aiud că era cu un preț la jumătate față de Cluj. În Aiud e 20 de lei mp și la Cluj 40-50 lei. Cinci meșteri din Aiud, i-am găzduit la mine în apartament o lună de zile ca să nu mai meargă în Aiud. Ei au mai multe lucrări, în mai multe locuri și ca să nu mă trișeze, i-am cazat la mine.

 

Proprietarii chemați în judecată

 

Pentru că domnul Gheorghe Căciulă dorește ca proprietarii să-i restituie banii cheltuiți pe reparații, acesta a recurs la ultima soluție și i-a chemat pe Tulai Ilie Octavian, Tulai Mihaela, Chiorean Ionel, Chiorean Nastasia, Floca Maria Florina, Schwartz Robert, Aleonte Erika, Gavris Florin, Gavris Mihaela Victoria, Sildan Nina Elena Corina, Ciulea Adrian, Ciulea Alexandrina Laura, Moisiuc Roxana, Moldovan Eugen Ionel, Moldovan Laura Georgeta, Moisiuc Vasile Adrian și Sima Minea Doina Cleopatra în judecată:

”După ce meșterii mi-au făcut acoperișul, i-am chemat în judecată să contribuie la cheltuieli în funcție de spațiul pe care îl are fiecare și am pierdut. Și acum sunt la recurs. Îi chem să restituie banii, eu mi-am făcut datoria”.

Mai mult, acesta povestește ca nici în instanță lucrurile nu au mers prea bine, întrucât a cerut să fie schimbat judecătorul, iar avocata nu a vrut să îl apere:

”Am cerut să fie schimbat judecătorul pentru că nu era cinstit. Am avut doi martori și ea nu i-a înregistrat în dosar. Am avut și două avocate, una dintre ele, Rus Maria, a refuzat să mă apere, până și judecătoarea mi-a spus să o schimb că nu mă apără. Avocata mea îmi spunea că de ce am reparat casa pentru că nu trebuia, trebuia să am consimțământul. Consimțământul nu vor să mi-l dea. Au justificat că au pus 80 de țigle pe casă și nu mai trebuia să pun eu țigle. La procesul verbal i-au pus data după ce eu începusem lucrarea, retroactiv. Și au venit cu doi martori în fața judecătoarei, că ei au pus țiglele. Fictiv! Și mă întreb, dacă nu are asigurat pe cineva în spate, putea să declare asta? Să riști să te duci la pușcărie? Ca în filme…

 

”Am cerut să mă amendeze”

”M-am dus la viceprimar, la Gheorghe Șurubaru și l-am întrebat: ”De trei ani, zi de zi, ne atenționează că ne amendează și nu ne amendează. De ce stai pe scaunul ăsta, băi, că nu ești corespunzător?”

După vizita domnului Ghrorghe Căciulă la viceprimar, ”Șurubaru a dat dispoziție la Poliția Locală la Urbanism să ne amendeze. Am cerut să mă amendeze cu scopul că ei susțin că nu trebuia să fac eu, că face Primăria, că e clădire istorică. Primăria asigură că le dă bani împrumut dacă au asociație de proprietari, dar ei nu au, eu am chemat pe un om competent care se ocupă de niște asociații să ne ia și pe noi în primire, că suntem 10 familii și de la patru familii, trebuie să fim asociați, ăștia nu au vrut și nu suntem, iar ei spun că Primăria trebuie să le dea bani împrumut Prima obligație e să ai asociație de proprietari, cui se adresează?  Pe persoane fizice? ”, adaugă Gheorghe Căciulă.

 

Supărat pe Boc

Gheorghe Căciulă e ferm convins că Boc nu merită să fie primar deoarece nu este în stare nici măcar să semneze corespondența. Are și un număr de ordine din 24 martir 2016 – ”Audiență la primar Emil Boc NR.197/2016, în care nu se specifică data și ora.

”Primăria ne-a amendat și Boc nu semnează amenzile astea de o luna și ceva, amenzile sunt pe birou la Boc și eu vreau sa primesc amenda pe 19 aprilie când mă judec. Cum face Primăria când ei te-au amendat și ca să nu ajungă amenda la timp, ei nu semnează. Vreau să-l întreb pe Boc când are de gând să semneze corespondența si vreau să-i întreb pe consilieri ce măsură iau că nu își fac datoria. Și vrea să mai fie primar? Păi daca vrea să mai fie primar, nu semnează corespondența, nu ține audiențe, cum să mai fie primar? ”, spune revoltat Gheorghe Căciulă.

 

Audiențe cu țârâita

E cunoscut faptul că cei care vor să ajungă în audiență la primarul Emil Boc trebuie să parcurgă o procedură anevoioasă până să îl întâlnească pe edil. Regulamentul a fost stabilit intern în Primăria Cluj-Napoca.

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei a explicat că ”cei care vor să se înscrie în audiență sunt direcționați la Registratură către direcțiile sau serviciile componente. Fiecare șef de direcție are stabilită o zi pe săptămână pentru audiențe și în funcție de câte cereri sunt, se programează. Cam în două săptămâni se ajunge”.

După audiența le șeful de direcție, în 30 de zile, solicitantul primește o notă de audiență, act necesar pentru a te putea înscrie în audiență la unul dintre cei doi viceprimari.

”De cele mai multe ori în aceste etape problemele se rezolvă, fie la șefii de direcții, fie de la viceprimari. Rămân nerezolvate acele probleme care nu pot fi rezolvate. După parcurgerea acestor etape, făcând dovada că s-a respectat procedura (prin notele de audiență primite) doritorii se pot înscrie în audiență la primar. Nu există o dată stabilită pentru audiențe pentru primar, se gestionează în funcție de numărul de cereri”, a mai explicat Oana Buzatu.

Cu alte cuvinte, ca să ajungi să discuți cu primarul, durează mult și bine. Mulți clujeni au cerut să discute cu Boc, însă nu au fost băgați în seamă nici după un an.

Instrucțiunile sumare sunt afișate și pe site-ul instituției: “Înscrierea la audiențe se face la sediul de pe str. Moților nr. 7 și la sediile primăriilor de cartier. Pentru înscrierea în audiență la executivul Primăriei este necesar ca persoana să facă dovada faptului că a depus o cerere în scris căreia i s-a răspuns negativ sau nu s-a răspuns. Cetățenii care se înscriu în audiențe la viceprimari vor prezenta actul din care să rezulte modul în care solicitările acestora au fost rezolvate de către directorii de resort din Primărie sau, după caz, de către secretar. Înscrierea în audiențe la primar se va face daca este prezentat actul din care să rezulte modul cum a fost rezolvată solicitarea de către viceprimar”.

Amintim totuși, că mai nou primarul Emil Boc ține audiențele pe Facebook, deci cine are nevoie de consultanță la primărie, nu mai trebuie să facă un drum până în centrul  orașului.

5 COMENTARII

  1. Si daca primaria nu ii atentiona, iar tigla ar fi accidentat pe cineva, evident tot primaria ar fi fost de vina, deci oricum am da , tot primarul e capul rautatilor in campanie 😉

  2. Neglijenta locatarilor fata de propriile locuinte lasate in paragina si problemele intre vecini nu sunt de atributia primarului sa le rezolve. De ce unii proprietari de pe zona centrala reusesc sa isi intretina fatadele si altii nu? Primaria nu poate cheltui bani publici pe imobile private.

    • Cu tot respectul, cred că nu ați înțeles esențialul. Domnului primar i se cere doar să țină audiențe și să semneze corespondența. Nu era vorba despre a finanța cheltuielile de refațadizare a clădirii.

  3. Asadar faceti campanie pentru Alexa si ALDE (vezi reclamele) si atunci ati zis sa scrieti un articol despre Emil Boc ca cica isi ‘bate joc’ de un clujean. Destul de credibil scenariul 🙂

    • Prin articolul scris, nu am avut niciun interes să-i fac reclamă lui Liviu Alexa. S-a prezentat o problemă a administrației Boc și atât. În concluzie, nu văd niciun spectacol. Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.