Mihai Seplecan a fost suspendat din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj ca urmare a faptului că prefectul Gheorghe Vușcan a atacat în contencios-administrativ hotărârea prin care consilierul PSD Ioan Oleleu a fost revocat din funcție, dar şi decizia administrației județene prin care în funcția de vicepreședinte al CJ Cluj a fost ales Mihai Seplecan.

 

Miercuri, 18 iunie, prefectul judeţului Cluj a depus la Tribunalul Cluj, secţia de contencios Administrativ şi Fiscal, o acţiune împotriva Consiliului judeţean Cluj, prin care solicită anularea a două hotărâri: 169/11.06.2014, prin care a fost eliberat din funcţie Ioan Oleleu, şi 178/11.06.2014, prin care în locul acestuia a fost numit vicepreşedinte al instituţiei Mihai Seplecan. Vă prezentăm mai jos motivarea Palatului Administrativ.

 

Vuşcan insistă că nu era urgenţă

Primul argument al prefectului pentru a solicita anularea celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Cluj ţine de faptul că urgenţa votării acestor decizii nu este justificată, dar este imperios necesară prin lege. Prefectul face referire la două articole din Legea administraţiei locale care ar impune ca suplimentarea ordinii de zi să se facă numai în cazul unor probleme urgente, şi consideră că schimbarea lui Ioan Oleleu nu este o astfel de situaţie. „Prin urmare, eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean nu se poate decide ca urmare a suplimentării ordinii de zi, decât dacă se face dovada existenţei un motiv întemeiat care să justifice adoptarea în regim de urgenţă a unei astfel de soluţii, condiţie neîndeplinită de speţă”, arată locotenentul lui Ponta în plângere.

În al doilea rând, prefectul consideră că prin votarea proiectului de eliberare din funcţie a lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan a încălcat prevederile Legii Administraţiei Publice potrivit cărora dacă există un interes patrimonial, persoana în cauză nu poate vota, iar dacă o face hotărârea respectivă este lovită de nulitate. Fiind ales în şedinţa extraordinară de îndată în locul lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan ar fi avut un astfel de interes.

 

Contradicţii în interpretarea legii

În ceea ce priveşte hotărârea prin care Seplecan a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, prefectura consideră că, din nou, s-a încălcat Legea Administraţiei Publice. Deşi recunoaşte că nu se specifică în ce fel de şedinţă se poate face alegerea unui vicepreşedinte, atâta timp cât există majoritatea necesară, Vuşcan contestă convocare şedinţei extraordinare în care a avut loc acest scrutin, pretextând că nu sunt justificate, nici de această dată, circumstanţele în care a avut loc.

De fapt, Gheorghe Vuşcan se contrazice încă o dată. Precizează că în referatul de aprobare a proiectului în urma căruia Mihai Seplecan a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean nu se dau motive pentru această măsură. Dar, cu un rând mai sus, arată că în document „se impune necesitatea ocupării acestei funcţii pentru buna desfăşurare a activităţii Consiliului Judeţean”.

După părerea prefectului, „alegerea unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean nu se poate decide într-o şedinţă extraordinară, dacă nu se circumscrie situaţiilor necesare pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea calamităţilor (…)”.  Acesta confundă motivele pentru convocarea şedinţei cu motivele pentru alegerea unui vicepreşedinte şi, în plus, trece cu vederea prevederile regulamentului CJ Cluj, care impune ca la conducerea instituţiei să fie mereu doi vicepreşedinţi şi un preşedinte.

 

Majoritatea decide

Contactat de Gazeta de Cluj, Mihai Seplecan a arătat că anularea numirii sale în funcţia de vicepreşedinte contravine dorinţei majorităţii aleşilor din administraţia judeţeană. „Consider că votul majorităţii Consiliului Judeţean este cel mai important şi dacă au votat că este o urgenţă să se ţină şedinţa de îndată, înseamnă că au luat această hotărâre din perspectiva constituirii unei noi majorităţi. Pentru că nu se poate menţine la conducerea instituţiei un vicepreşedinte fără o majoritate care să-l susţină. Orice iniţiativă era supusă riscului de a nu putea trece, astfel că se bloca întreaga administraţie judeţeană. În plus, investitorii, confruntându-se cu o asemenea situaţie de criză, ar fi evitat Clujul, din cauza instabilităţii politice.

Toţi au considerat că noua majoritate s-a constituit pentru binele cetăţenilor. Şi, prin urmare, au ales un reprezentant al acestei majorităţi care poate să conducă eficient Consiliul Judeţean. Astfel, s-ar debloca alocări, hotărâri, întregul aparat al administraţiei judeţene, şi am câştiga credibilitate în ochii investitorilor. De aceea noua majoritate a vrut să îşi aleagă un vicepreşedinte în conducerea Consiliului Judeţean. Aşa cum cetăţenii au avut dreptul de a alege şi i-au ales pe consilierii judeţeni de acum, şi aceştia, la rândul lor, au luat această decizie, tot pentru binele cetăţenilor”, a declarat Mihai Seplecan pentru Gazeta de Cluj.

Mihai Seplecan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.