În Cluj, de când cu criza gunoaielor în care nimeni nu mai ştie unde se vor depozita, iar şefii se plimbă din poartă-n poartă să ceară loc de groapă, firmele care prestează servicii de colectare a deşeurilor apar ca prin minune la porţile oamenilor. În satele din judeţ, oamenii se plâng că de săptămâni nu le mai ridică nimeni gunoaiele, că firmele s-au dat bătute după ce nimeni nu mai vrea să plătească taxa majorată pentru depozitarea pe rampa temporară a Salprest, şi că unii folosesc pădurile sau albiile pâraielor ca să scape de deşeurile casnice.

 

În comuna Mociu, societatea Cocias Logistic din Ghirişu Român prestează servicii de colectare a deşeurilor direct la poarta omului. Patronii firmei merg alături de angajaţi pentru a încheia abonamente şi pentru a strânge sumele de 10 lei lunar de la oamenii din satele din zonă.

Ioan Cocias, patronul firmei, povesteşte că la rampa Salprest e aglomeraţie mare. ”De când au închis groapa veche, aştepţi mult până să intri cu maşina pe rampă. E şi periculos. A fost un accident, pe un om l-a călcat o maşină de gunoi din Baciu de vreo două luni. La Baciu au maşinile loc cu care strâng gunoiul şi îl duc ei la rampă”, arată acesta.

Dat fiind că la Cluj s-au majorat preţurile pentru depozitarea gunoiului, Cocias duce deşeurilor colectate la Arad. ”Foarte scump e acum, au crescut preţul mai mult de dublu la tonă. Oamenii nu ar plăti mai mult pentru gunoi, dar nu au ce face. Am tot umblat pe la primarii care au groapă de gunoi, am fost şi la Gherla, dar până la urmă ducem gunoiul la Arad. Costă tot cam atâta, dar nu e nebunia ca la noi la groapa de gunoi”, spune Ioan Cocias.

De voie, de nevoie, oamenii trebuie să îşi facă abonament cu cei care vin până la ei. ”Unde să duc eu gunoiul, sunt femeie bătrână, vecinii mei aruncă pe la pădure, duhneşte de nu poţi să treci pe acolo. Nici să arzi nu e bine, că miroase tare gunoiul”, a declarat o femeie din Mociu.

 

Necesar şi puţin ilegal

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), comuna Mociu nu are încheiat contract public pentru ridicarea deşeurilor pe raza localităţii. Contactată de Gazeta de Cluj, Mariana Raţiu, director executiv al Consiliului Judeţean Cluj, a explicat că în absenţa unui contract licitat cu primăria, în nicio localitate din judeţul Cluj nu se poate presta acest serviciu, din punct de vedere legal. ”Tocmai pentru a evita ca fiecare să trebuiască să organizeze licitaţii şi să-şi găsească câte un operator, ADI Eco Metropolitan va crea un cadru prin care să se contracteze la nivel judeţean aceste servicii”, a mai explicat aceasta.

Primarul din Mociu Horvath Marton a declarat că deşi a încercat cu diferite societăţi să asigure serviciile de colectare a deşeurilor, după majorarea preţului la rampa Salprest oamenii nu au mai vrut să plătească taxa pentru gunoi. ”La noi în prezent nu prestează nimeni serviciile de colectare a deşeurilor. Tocmai de aceea nu avem, pentru că au fost probleme multe cu încasarea taxei de gunoi. Mai ales după ce au mărit cei de la Salprest costurile de depozitare. S-a ajuns ca gunoiul să îi coste pe oameni mai mult ca pâinea cea de toate zilele. Au mărit costul de la 3 lei la 9,6”, a explicat primarul.

 

comuna mociu pt trimitere

Capitalism pe pâine

În ceea ce priveşte societatea Cocias Logistic, primarul spune că deocamdată aceasta nu îşi poate desfăşura activitatea pentru că are nevoie de autorizaţie şi de licenţă. ”Ei au încercat să întocmească direct cu oamenii contracte individuale. Probabil vor cere ei licenţa de la ANRSC, noi nu avem niciun contract cu ei, dar am tot încercat să găsesc operatori care fac contract individual, ca la gaz sau la curent, ca să nu rămână oamenii care vor să plătească taxa cu gunoiul în curte”, precizează Horvath Marton.

Până acum, comuna a avut contract cu Rosal, până la finalul anului trecut, apoi cu firme Salubrizare Câmpia Turzii, şi pe când să se treacă pe regim de contracte individuale, Salprest a venit cu mărirea de preţ, iar oamenii au refuzat să mai plătească. ”Pe când am reuşit să avem curăţenie peste tot, iar oamenii s-au obişnuit să scoată frumos gunoiul la poartă când vine maşina, a apărut problema aceasta. E greu acum dacă nu ai operator. După părerea mea, ar trebui să fie vreo 2-3 rampe provizorii în judeţ, ca să aibă unde duce gunoiul până la finalizarea depozitului ecologic”, concluzionează edilul.

 

masina gunoi

Rampa se tot umple în ”unghiul mort” al autorităţilor

Amintim că în 15 mai Salprest Rampă a mărit tarifele pentru depozitarea deşeurilor de la 20 la 90 de lei pe metru cub, punând astfel o mare presiune pe societăţile care ridică gunoiul în judeţul Cluj. Societăţile care ridică gunoaiele au cerut primăriilor să mărească tariful la fiecare cetăţean, ca să-şi poată acoperi costurile majorate de depozitare.

Cu două zile înainte, Salprest Rampă a anunţat Garda de Mediu, Prefectura Judeţului Cluj şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca că s-au atins cotele maxime admisibile conform normelor de mediu de depozitare a deşeurilor menajere, motiv pentru care au închis rampa. Termenul dat de Garda de Mediu pentru închiderea rampei era 14 iunie. În prezent se foloseşte rampa temporară, singura care are aprobările necesare de pe raza întregului judeţ.

Şi anul trecut, la începutul lunii august, societatea Salprest Rampă SA a trimis o adresă oficială către Primăria Cluj-Napoca în care anunţa că va închide groapa de gunoi. În adresa înregistrată la primărie, aceasta a subliniat că rampa era oricum temporară, iar decizia ţine de atingerea capacităţii maxime a acesteia. „Datorită supraîncărcării platformei de stocare temporară de la Pata Rât, începând cu data de 01.08.2014, suntem obligaţi să suspendăm activitatea. Rugăm precizaţi o soluţie de continuare a preluării deşeurilor”, a scris societatea în adresa trimisă municipalităţii. Rampa de gunoi de la Pata Rât trebuia închisă de ani buni, această măsură fiind dispusă chiar de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.