Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a lansat sâmbătă o nouă teorie pe tema „impozitării” Bisericii.

 

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, la Antena 3, întrebat dacă mai susţine impozitarea bisericii, potrivit cotidianul.ro.

În ce priveşte modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activităţi sociale, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”.

„Repet. Asta a fost ideea. Discutăm împreună care sunt acele activităţi pe care statul ar putea să….(le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul şi rămâne la nivelul bisericii, pentru că Biserica a demonstrat foarte clar că mult mai bine gestionează acest tip de probleme. Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale, iar biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. (…) Astfel de acţiuni, să spunem, opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!”, a precizat ministrul Finanţelor .

Întrebat cum ar putea primi un angajament din partea Bisericii Ortodoxe prin care să se ştie că banii pe care nu îi dă la bugetul de stat se vor duce pe partea socială, Teodorovici a afirmat: „(…) Repet, este o evidenţiere a unor sume de bani cu destinaţie clară către zona socială de care statul din păcate nu ştie de ani de zile”.

Chestionat dacă urmează o discuție cu Patriarhul Daniel, Teodorovici a răspuns afirmativ: „De ce să nu avem? Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discuție informală. Putem avea această discuţie chiar şi la Biserică, la slujba de duminică”.

Eugen Teodorovici susţinea în vara anului trecut impozitarea bisericii şi le cerea reprezentanţilor BOR să ajungă în secolul XXI.

„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate”, declara atunci Teodorovici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.