Fostul şef al PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, este acuzat de incompatibilitate într-un memoriu al sindicaliştilor de la ROMATSA, compania unde a ocupat funcţia de şef al Consiliului de Administraţie. În acelaşi timp, Jorj spune că se consideră fără pată şi că a vorbit cu Gabriel Tudorache, unul dintre şefii de sindicat de la ROMATSA care l-a asigurat că nu la el se referea. Chestionat de reporterii Gazetei de Cluj, Tudorache nuanţează comunicatul, acceptă că în comunicatul cu incompatibili apare şi Jorj, dar că, de fapt, el nu ar trebui să apară.

 

Şefii de sindicat de la ROMATSA lansează acuzaţii de incompatibilitate, dar puşi faţă în faţă cu cei acuzaţi, ei îşi nuanţează ideile şi spun că ”dracul incompatibilităţii” nu e chiar atât de negru.

Fostul şef al PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a ocupat funcţia de şef al Consiliului de Administraţie al ROMATSA, iar acum are atribuţii similare în cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate. Cu alte cuvinte, omul este un sinecurist asumat care se descurcă de minune cu retribuţiile primite de la stat.

De curând, sindicaliştii de la ROMATSA, în cel mai pur stil caragialesc, au lansat un comunicat de presă în care îşi acuză şefii de incompatibilităţi şi alte orori similare. ”Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) susţine că desemnarea noii conduceri a ROMATSA şi numirea lui Aurel Stanciu în funcţia de director general s-au făcut cu încălcarea normelor legale aplicabile, ceea ce ar impune revocarea lor. Este probabil ca în calitatea de director general provizoriu al R.A. ROMATSA, domnul Ion Aurel Stanciu să fi semnat şi documentele de plată către firma care a organizat «concursul»”, se arată în documentul în care sindicaliştii avertizează că este posibil şi ca Stanciu să fi participat la selecţia firmei care a organizat concursul pentru director general.

Documentul face referire şi la alţi membri ai CA care nu ar fi putut să aibă, de fapt, această calitate. Astfel, despre Anişoara Cornilă se precizează că a fost membră a CA, timp în care a fost (şi este şi în prezent) angajată în calitate de director general la Direcţia Generală juridică şi resurse umane din cadrul autorităţii tutelare din cadrul Ministerului Transporturilor.

Elena Petraşcu a fost preşedinte al CA ROMATSA în aceeaşi perioadă fiind şi secretar general la Ministerul Transporturilor, în aceeaşi situaţie fiind şi Mircea Jorj, iar Petre Neacşa este membru provizoriu al CA ROMATSA şi director economic la Ministerul Transporturilor”, arată comunicatul.

 

Uite Jorj, ba nu e Jorj!

Întrebat cu ce le-a greşit sindicaliştilor, Mircea Jorj spune că el a fost cel mai cuminte preşedinte de CA din cadrul ROMATSA. ”Eu nu văd care este problema! Atunci când am fost numit şef al Consiliului de Administraţia eu mi-am prezentat situaţia la Agenţia Naţională de Integritate care nu au avut nimic de comentat. Apoi, la fiecare şedinţă au participat şi reprezentanţii sindicatului, care nu au avut nimic de obiectat atunci. Eu ştiam că problemele lor sunt legate de conducerea executivă, dar acum văd că ne fac plângeri la toţi, dar ştiţi cum e, oamenii pot spune orice!Vă repet, eu am fost numit provizoriu timp de 6 luni din partea Ministerului Transportului şi nu am avut reproşuri în urma exercitării funcţiei mele la ROMATSA. Am transmis situaţia mea la ANI şi nu au fost nici un fel de probleme”, explică Jorj.

În cadrul memoriului, sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că Mircea Jorj, care avea calitatea de preşedinte al CA şi de secretar general al Ministerului Transporturilor, a deţinut funcţii executive în calitate de director la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, Cluj-Napoca, director la SC Cluj Arena SA, director la SC Compania Ght. Impex SRL, care avea drept obiect de activitate investiţiile imobiliare.

După câteva minute de la discuţia telefonică pe care reporterul Gazeta de Cluj a avut-o cu Mircea Jorj, fostul şef al PSD Cluj Napoca a revenit cu un telefon pentru a spune că a discutat cu unul dintre reprezentanţii sindicatului ROMATSA, Gabriel Tudorache, care l-a asigurat că nu au nimic de împărţit cu el.

Contactat, Tudorache acceptă că numele politicianului clujean s-a strecurat în plângerea adresată şi către DNA, dar spune că, de fapt, cu Jorj nu are nimic de împărţit.

”El apare în document pentru că trebuia să pun componenţa întregului consiliu de administraţie. Dar el era singurul preşedinte legal, la fel ca şi doamna care era reprezentantul Ministerului Finanţelor”, declară Tudorache. Într-o altă convorbire telefonică, Tudorache spune că Mircea Jorj a fost numit în funcţia de şef al CA din cadrul ROMATSA fără respectarea legilor. ”Şi domnul Jorj a încălcat legea!”.

 

Cu furci, topoare şi-un memoriu

Semnatarii documentului spun că potrivit alin. 3 al art. 5 din OUG 109/2011, autoritatea tutelară are competenţa să numească în cadrul CA numai o persoană care are menirea să asigure reprezentarea Ministerului Transporturilor şi nu pe toţi membrii consiliului, aşa cum s-a întâmplat la ROMATSA.

„Aceeaşi competenţă revine şi Ministerului Finanţelor în sensul de a numi o persoană, cei doi reprezentanţi, unul din partea Ministerului de Finanţe şi unul din partea autorităţii tutelare sunt singurii cu legitimitate, în cazul când au fost numiţi membri plini şi nu provizoriu, toţi ceilalţi membri, inclusiv directorul general sunt incompatibili, conform OUG 109/2011”, se mai arată în documentul transmis MT şi DNA.

Un alt aspect de nelegalitate semnalat îl constituie desemnarea în cadrul CA a calităţii de membru provizoriu, contrar dispoziţiilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care nu reglementa instituţia membrilor cu mandat provizoriu.

„Este adevărat că ulterior desemnării persoanelor nominalizate în calitate de membri provizorii, pentru a acoperi aceste măsuri nelegale, a fost adoptată OUG nr. 10/13.05.2015 care a completat articolul 5 din OUG 109/2011 cu articolul 5 indice 1, prin care s-a introdus noţiunea de administratori provizorii, dar numai în cazul în care nu se finalizează procedura stabilită la articolul 5, alin. 4-6 din Ordonanţă. Chiar dacă Guvernul a încercat această strategie, numirea membrilor provizorii în Consiliul de Administraţie al RA ROMATSA este tot nulă absolut, pentru că acest act administrativ cu caracter normativ, OUG 10/13.05.2015, nu poate avea efect retroactiv”, se mai arată în document.

În acest context, ATSR solicită revocarea membrilor provizorii ai CA şi numirea în condiţiile legale a altor membri care să fie motivaţi să efectueze un management profitabil pentru regie.

 

Jorj la CFR

În momentul de faţă, din cadrul Consiliului de Administraţie, fac parte Dan Costescu, directorul general al companiei, Şerban Raicu, profesor la Facultatea de Transporturi, Marius Piţigoi, fost şef al Ţiriac Auto, Niculae Creţu, consilier în Ministerul Transporturilor şi Mircea Jorj, secretarul general al instituţiei. Mircea Jorj, fost preşedinte al PSD Cluj-Napoca, a fost numit în vara anului trecut de premierul Victor Ponta în postul de secretar general al Ministerului Transporturilor, la cererea ministrului de resort din acea perioadă, clujeanul Ioan Rus.  CFR SA a anunţat la finele lunii februarie că a numit un nou director general, Dan Costescu, conducerea companiei fiind asigurată anterior, din poziţia de interimar, de Macarie Alexandru Moldovan, revenit la funcţia de director general adjunct. Costescu, 46 de ani, a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.