Recent, la Suceava şi în localitatea Berzasca, jud. Caraş-Severin s-au încheiat două festivaluri de anvergură internaţională, respectiv naţională, în domeniul muzicii populare şi uşoare, cu rezultate de excepţie pentru cursanţii Şcolii de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Astfel, la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Neamului”, de la Suceava, desfăşurat în perioada 25-26 octombrie, la secţiunea “Solişti instrumentişti”, locul III a fost obţinut de Romică Lucian Mocan, cursant în anul II la clasa de taragot a expertului Petrică Pleşca. Acolo, un juriu select a evaluat prestaţia celor 29 de concurenţi – 21 de solişti vocali şi 8 solişti instrumentali din România, Republica Moldova şi Ucraina.

suceava

 

„Concursul a fost destul de dificil pentru că am avut concurenţi valoroşi din Ucraina şi România şi cred că am obţinut acest loc onorant datorită pregătirii intense făcute în timpul orelor cu dl. expert Petrică Pleşca. Cred, de asemenea, că a contat şi repertoriul ales– în totalitate din Câmpia Transilvaniei, alcătuit dintr-o purtată şi o haţegană”, a declarat, mândru de rezultat, Romică Lucian Mocan. “Este un băiat de nota 10, dornic să se afirme, să muncească , iar formaţia lui  de militar de profesie se distinge  în tot ceea ce face. Acesta este cel de-al doilea premiu internaţional câştigat de Lucian, după cel de anul trecut din Ucraina şi multe altele din ţară. Eu îi prevăd acestui tânăr, acum în vârstă de 22 de ani, un viitor strălucit”, a precizat, la rândul său expertul clasei de instrumente populare, Petrică Pleşca.

romica-mocan

Romică Mocan

 

De asemenea, la Festivalul – concurs de muzică uşoară “Ritmuri în mileniul III”, desfăşurat în perioada 2-3 noiembrie la Berzasca, jud. Caraş Severin, Şcoala de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca a cucerit două premii I, prin Timea Piper, categoria de vârstă 13-15 ani şi Melania Tiponuţ, la categoria 16 – 24 de ani. Timea Piper, 14 ani, cursantă la clasa de canto muzică uşoară a expertului Maria Marina Simionescu mărturiseşte că festivalul a fost extrem de bine organizat, în ciuda faptului că a avut loc într-o comună:

“Pot să spun că am avut o concurenţă foarte mare, cu solişti bine pregătiţi. Cât despre juriu, acesta mi s-a părut a fi foarte corect, iar atuul meu au fost pregătirea făcută cu d-na expert Maria Simionescu şi repertoriul, care mi s-a potrivit ca o mănuşă, compus din piesele “Writings on the Wall” – Sam Smith şi “Ce are ea” – Delia ”.

Profesoara tinerei, d-na expert Maria Marina Simionescu afirmă că tânăra de 14 ani este o speranţă a şcolii: “Timea a început studiul muzicii la Turda, la vârsta de 11 ani, dovedind de la început un talent deosebit. La vârsta de 12 ani s-a înscris la Şcoala de Arte Cluj, la clasa pe care o coordonez şi printr-o muncă asiduă a făcut rapid progrese remarcabile. Deşi de o mare timiditate în viaţa de zi cu zi, Timea reuşeşte pe scenă, întotdeauna, să degaje o mare forţă, dublată de muzicalitate şi rafinament artistic”.

Cealaltă merituoasă câştigătoare a premiului I  al festivalului de la Berzasca –  în limitele de vârstă 16 – 24 de ani – este Melania Tiponuţ, cursanta d-nei expert Petrovici Tunde. “A fost o experienţă foarte frumoasă, primul concurs la care am participat de când sunt cursantă a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, iar în acest an am mai participat şi la concursul televizat Vocea României. Festivalul în sine a fost foarte disputat, cu concurenţi de toate felurile – ca nivel de pregătire – dar cei care au avut ceva de spus au câştigat un premiu. Cred că am câştigat aprecierea juriului prin starea de emoţie pe care am transmis-o,  prin prezenţa scenică, la care am lucrat îndelung – precum şi prin  interpretarea „curată” a celor două piese alese, una din repertoriul naţional şi una din cel internaţional”, a mărturisit Melania Tiponuţ, tânăra cursantă a Şcolii de Arte Cluj, în vârstă de 22 de ani.

“Lucrez cu Melania din anul I – acum e-n anul III – şi pot să spun că şarmul ei constă în modul original , propriu prin  care se prezintă pe scenă. Şi, pe lângă vocea bună şi prezenţa angelică este şi o fiinţă adorabilă în viaţa de zi cu zi, pe care o iubim şi o apreciem cu toţii”, a mărturisit, la rândul său, despre câştigătoare, Petrovici Tunde, expertul clasei unde  Melania deprinde tainele muzicii uşoare.

Trei rezultate de excepţie, trei tineri ai Şcolii de Arte Cluj-Napoca, de mare perspectivă în domeniul interpretării artistice, de care suntem siguri că se va mai auzi curând şi pe alte scene ale ţării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.