Dacă în luna mai 2017 anunţam că în Cluj-Napoca va apărea un nou mall, după ce Tribunalul Cluj le-a dat câştig de cauză spaniolilor de la Nervia Center şi lui Adam Ambruş în disputa ce o aveau cu Primăria, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat definitiv asupra acestei cauze şi odată cu această decizie s-a ales praful de marele proiect.

 

După un deceniu a primit dreptul de a construi un mall

Investitorul, SC Nevia Center SRL, firmă controlată de omul de afaceri Adam Ambruş, a concesionat 5 hectare de teren de la Primăria Cluj-Napoca încă din 2009, situat pe str. Aurel Vlaicu, lângă Expo Transilvania, pentru a construi un mall, un hotel, parking şi un ansamblu rezidenţial, dar nu a construit nimic pentru că a constatat ulterior că aproape 50% din acest teren are destinaţia de spaţiu verde. Contractul de concesiune dintre Primăria Cluj şi Nervia s-a încheiat în 2009, iar la întocmirea PUZ a apărut acest diferend, faptul că PUG în vigoare la acea vreme prevedea că jumătate din teren este zonă verde.

proiect-Nervia

Reprezentanţii investitorului au susţinut, într-o plângere prealabilă adresată primăriei la începutul anului 2016, că la momentul aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local în 2010, pe planşa PUZ avizată de Comisia de Urbanism s-a menţionat explicit că prin noul PUG, ce urma să fie aprobat, respectiva zonă verde îşi va schimba funcţiunea în teren construibil, tocmai pentru a face posibilă realizarea investiţiei ce face obiectul contractului de concesiune. Numai că prin noul PUG, aprobat în decembrie 2014, acea suprafaţă a rămas tot cu funcţiunea de spaţiu verde
Reprezentanţii municipalităţii au considerat atunci că reglementările urbanistice stabilite prin PUZ şi PUG pentru acea zonă „nu sunt în contradicţie cu contractul de concesiune şi nu împiedică realizarea construcţiilor propuse la articolul 2 din acesta şi au respins plângerea.
Nervia s-a adresat instanţei de judecată şi în 5 mai 2017, Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să modifice PUG-ul şi să schimbe destinaţia spaţiului respectiv din spaţiu verde în spaţiu construibil.

”Admite acţiunea formulată de reclamanta SC N.C. SRL în contradictoriu cu Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca şi în consecinţă: Dispune anularea HCL de respingere a plângerii prealabile formulate de SC N.C. SRL adoptată în cadrul şedinţei din 04.02.2016. Dispune anularea în parte a HCL nr. 493/2014 şi HCL 437/2014, strict cu privire la instituirea funcţiunii de spaţiu verde (V2a) pentru o suprafaţă de circa 50% din terenul în suprafaţă de 50.000 mp. situat în str. A. Vlaicu F.N. înscris în CF 70396, 70397 Cluj-Napoca, nr. topo 24572/1, 15860/1/2, obiect al contractului de concesiune încheiat la data de 02.02.20109 între Consiliul Local în calitate de concedent şi reclamantă în calitate de concesionar. Obligă pârâtul să adopte un HCL în sensul corectării/modificării parţiale a PUG Cluj-Napoca aprobat prin HCL 493/2014 în vederea punerii în concordanţă a funcţiunii unei părţi (circa 50%) din teresul indicat mai sus cu planşele PUZ aprobat prin HCL 474/14.12.2010 şi cu obiectivele de investiţii agreate prin contractul de concesiune, respectiv modificării funcţiunii de spaţii verzi prevăzute în PUG într-o funcţiune compatibilă cu cea de teren construibil CB6. Obligă pârâta la 5568 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.05.2017″, este soluţia pe scurt a Tribunalului Cluj în acest caz.

 

Nervia a pierdut definitiv procesul cu primăria
Municipalitatea a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a avut ultimul cuvânt în această speţă. La sfârşitul anului 2017, magistraţii Curţii de Apel au respins acţiunea firmei Nervia
“Admite recursul declarat de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile din 05.05.2017 pronunţată în dosarul Tribunalului Cluj, pe care o casează în tot, în sensul că: rejudecând respinge acţiunea formulată de către reclamanta SC Nervia Center SRL”. Decizia este definitivă.
Între Primăria Cluj şi firma respectivă este şi un alt proces pe rolul instanţei după ce municipalitatea a dat în judecată investitorul pentru că nu a mai plătit taxa de concesiune pe teren. Această taxă a fost stabilită la 200.000 de euro pe an şi a fost plătită doar în primii ani, până în momentul în care a apărut disputa privind modificarea zonei verzi.

 

Ambruş a intrat în legalitate
În vara anului trecut, mai multe construcţii controversate au intrat în legalitate, printre care şi cea de pe Calea Baciului nr. 2-4, edificată de societatea Amera Tower SRL, firmă patronată de Adam Ambruş, implicat în dosarul de corupţie ce o vizează pe Anna Horvath, fostul viceprimar al Clujului.
Se speculează că Adam Ambrus ar fi sponsorizat campania electorală a Annei Horvath şi că la schimb ar fi beneficiat de sprijin administrativ în vederea modificării destinaţiei clădirii Amera Tower, de pe strada Calea Baciului, nr. 2-4.
Surse ale Ziar de Cluj afirmau că una dintre verigile slabe în apărarea viceprimarului Anna Horvath, cum că a avut parte de o sponsorizare curată în timpul companiei pentru locale, ar fi HCL nr. 36/6.07.2016 prin care se aprobă Planul Urbanistic Zonal pentru instituire subzonă S_Is (subzonă pentru investiţii şi servicii) pe Calea Baciului nr. 2-4 – unde deja există un bloc turn de birouri. Beneficiar al acestei modificări de PUZ este SC Amera Tower SRL, pe o documentaţie întocmită de SC Planwerk SRL.
Adam Ambruş a modernizat un spaţiu mai vechi pe care l-a închiriat la E.On Servicii Bussines. Ulterior, cei de la E.On i-au solicitat lui Ambruş să modernizeze un alt spaţiu, în care să funcţioneze o grădiniţă pentru angajaţii companiei.
Cum funcţionarii din Primăria Cluj Napoca i-au băgat beţe în roate lui Ambruş, acesta a intervenit la viceprimarul Anna Horvath, pe care, în timpul campaniei electorale l-a sponsorizat cu 8.000 de lei.
”În calitate de persoană fizică am donat 8.000 de lei pentru campania electorală a doamnei Horvath Anna, iar în calitate de persoană juridică (Amera Grup SRL), am donat suma de 9.900 de lei pentru formaţiunea politică UDMR”, a recunoscut Ambruş Adam. Sursele Gazetei de Cluj afirmau la acea vreme că prin documentaţia aprobată, clădirea Amera Tower a fost scutită oarecum de la plata impozitului.
La dosar există mai multe SMS-uri schimbate de viceprimar şi omul de afaceri care se interesa de soarta proiectului.
Acum, Amera Tower devine din clădire de birouri în clădire multifuncţională.
”Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru intrarea în legalitate conform procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 080200 din 20.04.2017 – modificare soluţie constructivă autorizată iniţial AC 1671 din 26.09.2016 pentru ”schimbare destinaţie din clădire de birouri în clădire multifuncţională conform PUZ aprobat cu HCL nr. 419/06.07.2016.
Modificări propuse: modificări interioare la nivel parter, etaj 1 şi etaj 2, montare balustradă inox pe marginea trotuarului de pe faţadele est, respectiv sud, modificarea balustradei terasei aferente etajului 1 de la 1,0m la 1,5 m, modificare funcţiune din sala de mese în sală de mişcare, realizarea unei împrejmuiri din lemn pe latura sudică a imobilului, realizarea unor lucrări în parcarea imobilului în sensul reamenajării locurilor de parcare, cu încadrarea în limitele avizelor şi acordurilor obţinute”, se arată în noua autorizaţie de construire din iulie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.