Curtea de Apel da unda verde pentru Sala Polivalenta

Curtea de Apel Cluj a decis la inceputul saptamanii trecute, printr-o sentinţa irevocabila, sa menţina contractul caştigat de compania sibiana CON-A cu Primaria Cluj-Napoca pentru construirea Salii Polivalente. In acelaşi timp, instanţa a decis reevaluarea ofertelor depuse la licitaţia pentru acest obiectiv al administraţiei locale, din punctul in care ofertele raman aceleaşi, acestea fiind considerate conforme caietului de sarcini.

Judecatorii Curţii de Apel Cluj au admis in parte recursul CON-A la sentinţa Tribunalului Cluj prin care s-a anulat procedura licitaţiei in urma careia firma sibiana a caştigat contractul de executare a lucrarilor la sala polivalenta din municipiu. Contractul semnat intre Primaria Cluj-Napoca şi CON-A ramane valabil, dat fiind ca nici nu s-a cerut rezilierea lui.
„Admite recursul declarat de reclamanta SC ACI Cluj SA, in calitate de lider al asocierii formate din ACI Cluj SA, G4I, TIMC SA, BC SRL, DEG SRL, impotriva incheierii civile nr. 598/CC/20.04.2012, pronunţata de Tribunalul Cluj, in dosarul nr. 9064/117/2010*, pe care o modifica, in sensul ca admite cererea de indreptare a erorii materiale, in sensul ca in considerentele şi dispozitivul sentinţei civile nr. 3108/22.03.2012 pronunţata de Tribunalul Cluj se va elimina menţiunea privind "desfiinţarea masurii de respingere ca neconforma a ofertei reclamantei." Respinge excepţia tardivitaţii”, se arata in minuta sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Cluj la recursul formulat de CON-A.

Re-evaluarea ofertelor

De asemenea, procedura de reanalizare şi reevaluare a ofertelor, printre care se afla şi cea a companiei clujene ACI, va fi reluata. „Admite recursurile declarate de paraţii SC CON-A SRL, in calitate de lider al asocierii CON-A SRL, P31 R SRL, I SRL, N SRL, D&Ţ SRL şi M C-N, in calitate de autoritate contractanta, impotriva sentinţei civile nr. 3108/22.03.2012, pronunţata de Tribunalul Cluj, in dosarul nr. 9064/117/2010*, pe care o modifica in parte, in sensul ca inlatura soluţia cu privire la desfiinţarea masurii de atribuire a contractului de achiziţie publica de lucrari denumit "Sala multifuncţionala de sport, Aleea Stadionului FN Municipiul Cluj-Napoca" catre asicierea CON-A şi la obligarea autoritaţii contractante sa procedeze la reanalizarea şi reevaluarea ofertelor depuse in procedura de achiziţie publica sus menţionata cu respectarea considerentelor care au stat la baza sentinţei. Reduce cuantumul cheltuielilor de judecata de la suma de 181.788,86 lei, la 95.504,3 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Obliga recurenţii la plata, in favoarea intimatei SC ACI Cluj SA, a sumei de 1000 lei, cheltuieli de judecata parţiale in recurs. Irevocabila. Pronunţata in şedinţa publica din 11.06.2012.”, arata sentinţa definitiva a Curţii de Apel Cluj.
Dupa publicarea sentinţei, ACI a remis un comunicat de presa in care işi prezinta poziţia: „Asocierea condusa de ACI Cluj saluta hotararea pronunţata astazi, 11.06.2012, de catre Curtea de Apel Cluj, prin care aceasta instanţa a menţinut, cu caracter irevocabil, hotararea Tribunalului Cluj de anulare a rezultatului procedurii de atribuire emis de Municipiul Cluj Napoca in ceea ce priveşte contractul de proiectare şi execuţie al Salii Polivalente. Contestaţia iniţiala depusa in urma cu un an şi jumatate de catre Asocierea condusa de ACI Cluj este acum admisa in mod irevocabil. ACI Cluj va respecta cu stricteţe considerentele hotararii Curţii de Apel, aşteptand punerea ei in executare de indata de catre Municipiul Cluj Napoca”.

CON-A, oferta minima

Lucrarile la Sala Polivalenta, ridicata in proporţie de aproape 50%, au fost sistate in luna martie, dupa ce sentinţa Tribunalului Cluj in cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabila celei din urma. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta caştigatorului a fost declarata neconforma. Potrivit acelei sentinţe, Primaria Cluj-Napoca era obligata sa reanalizeze şi sa reevalueze ofertele depuse la licitaţie, iar consorţiul care a caştigat licitaţia, in solidaritate cu Primaria Cluj-Napoca, in calitate de autoritate contractanta, era obligat la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecata, catre reclamant. Sentinţa a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Primaria municipiului Cluj-Napoca a desemnat in luna noiembrie 2010 caştigatorul contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii “Sala Multifuncţionala de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca”. Societatea desemnata caştigatoare este CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei fara TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, preţul cel mai scazut.  „Va reamintim ca licitaţia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achiziţii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON – A  – 50.926.063,83 lei fara TVA – 36 luni calendaristice; DAFORA – 88.273.678,21 lei fara TVA – 36 luni calendaristice; ACI – 91.874.820 lei fara TVA – 36 luni calendaristice”, arata reprezentanţii primariei clujene intr-un comunicat de presa care lamureşte istoria litigiului cu ACI.
Aceştia arata ca societatea ACI a depus o plangere in instanţa solicitand anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsa de catre Tribunalul Cluj ca inadmisibila. „In urma sentinţei de fond, in conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice şi ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP (Agenţia Naţionala de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, n.r.) privind dreptul autoritaţii contractante de a incheia contractul de achiziţie publica, municipalitatea a semnat contractul de execuţie şi proiectare cu compania desemnata caştigatoare la licitaţie, Con A”, adauga biroul mass-media al instituţiei.   

Tribunalul vrea ACI

Chiar daca lucrarile au inceput imediat dupa semnarea contractului, compania ACI a atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Cluj şi in cursul anului 2011, Curtea de Apel a dispus casarea şi rejudecarea pe fond a contestaţiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost inregistrata astfel din nou contestaţia iniţiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond, iar soluţia pronunţata in noul dosar este cea pronunţata in 22 martie 2012.  
Aceasta chiar daca primaria a obţinut deja din partea Curţii de Apel Cluj o sentinţa care confirma legalitatea incheierii contractului cu CON-A. „Mai precizam ca pe rolul instanţelor judecatoreşti a mai existat un dosar care a avut ca obiect suspendarea executarii contractului de proiectare şi execuţie a Salii Polivalente cat şi constatare a nulitaţii aceluiaşi contract, proces care a fost caştigat in mod irevocabil de catre municipiul Cluj-Napoca, atat in fond cat şi in recurs in februarie 2012, Curtea de Apel constatand legalitatea incheierii contractului de proiectare şi execuţie a salii polivalente”, subliniaza comunicatul de presa al Primariei.   
Astfel, Primaria municipiului Cluj-Napoca a atacat sentinţa Tribunalului Cluj, avand in vedere faptul ca instanţa s-a pronunţat pe chestiuni care nu fac obiectul procesului intentat de catre ACI,  „va solicita lamurirea dispozitivului, deoarece considera ca decizia comisiei de evaluare a fost cea corecta şi urmareşte utilizarea eficienta a fondurilor publice, principiul prevazut la art. 2 din OUG 34/2006, privind achiziţiile publice”.
Sentinţa Tribunalului Cluj a fost pronunţat la un an dupa deschiderea şantierului şi a blocat lucrarile tocmai intr-o perioada in care acestea s-ar putea desfaşura in condiţii meteorologice optime, amanand astfel finalizarea construcţiei. Consorţiul format din companiile ACI, SC Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi Das Engineering au reuşit astfel sa faulteze lucrarile colegilor de la CON-A, Plan 3 I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţiganaş şi sa iroseasca banii Primariei Cluj-Napoca.

Trebuia inaugurata in toamna

Sala Polivalenta a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorita de la Compania Naţionala de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul sa fie inaugurat in plin an electoral, in aceasta toamna. Sala Polivalenta va avea un subsol şi doua etaje, o capacitate de 7.109 de locuri, un parking pe doua etaje, anexe şi zone speciale pentru sportivi, precum şi o zona tehnica pe trei niveluri. Sala a fost gandita cu gradene retractabile care sa permita marirea suprafeţei de joc. Cladirea va avea trei zone relaţionate cu sala principala, respectiv o zona VIP, o zona a publicului şi o zona a sportivilor. Accesul publicului se va realiza de pe partea dinspre Someş, media, sportivii şi VIP avand cai de acces separate.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.