Dan Gherghelaş, un sinecurist convins, numit în conducerea Broker Cluj

701

În cadrul Broker Cluj, Dan Gherghelaş a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al BRK Financial Group, iar Cristian But a fost nominalizat pentru ocuparea poziţiei de membru provizoriu în consiliul de administraţie. Gherghelaş a fost şef în cadrul APIA şi Hidrotarniţa, două ”vaci” de stat bune de muls. Grigore Chiş a fost (re)numit în funcţia de director general al casei de brokeraj, deţinută anterior de Adrian Pop, care a anunţat că demisionează din ”motive personale”.

 

Dan Gherghelaş, unul dintre foştii şefi ai APIA şi fostul CFO al companiei de stat Hidrotarniţa, aflată de ani buni la stadiul de proiect, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte la compania clujeană de brokeraj, Broker Cluj.  Gherghelaş a fost dir adj. la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). La sfârşitul lui 2007,  Dacian Ciolos, care ocupa atunci funcţia de Ministru al Agriculturii l-a numit pe Gherghelaş în funcţia de dir.gen. al APIA(1.10.2007). ”La 10 zile de la numire, într-o flagrantă incompatibilitate, Gherghelaş cesionează procentele din două firme, S.C. DDH WINDPOWER S.R.L. şi S.C. DDF ENERGY & UTILITIES S.R.L către Dragoş Apostol, Managing Partner la Wieser Consult România. În 2009, Dragoş i le da înapoi, că deh, Dan nu mai era dir. gen. la APIA. Wieser Hermann-asociat cu Gherghelas -, taticu’ firmei de consultanţă amintite mai sus, devine foarte activ pe perioadă directoratului lui Dan, făcând la greu consultanţă cu fermierii din bază de date IACS (vezi site-ul firmei la Portofoliu – http://www.wieserconsult.ro/portofoliu.php). Reclama Wieser era asigurată tot de către APIA”, se arată pe blogul antoniupoienaru.finantare.ro.

Dan Gherghelaş a fost numit director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  în octombrie 2007, după ce a câştigat un concurs la care ar fi fost singurul candidat. Contracandidatul său, Doru Nechiti, care asigura pe atunci interimatul la APIA, a renunţat să se prezinte la probe.

Gherghelaş şi-a dat demisia în urma unui control al Ministerului Agriculturii care a evidenţiat deficienţe în activitatea instituţiei cum ar fi întreruperi dese ale sistemului informatic şi suprapuneri de atribuţii la nivelul aparatului central al instituţiei, ceea ce a condus la ineficienţă. Însă, nu a stat mult timp fără o sinecură pentru că în 2012 a fost desemnat să ocupe o poziţie în cadrul consiliului de supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, anul acesta, numele lui a fost vehiculat pentru ocuparea unei funcţii de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii condus de Achim Irimescu, însă numirea nu a avut loc.

 

Dosar penal cu un prejudiciu de 22 milioane de euro

Din Consiliul de Administraţie al Broker Cluj se remarcă Cătălin Mancaş, unul dintre acţionarii importanţi de la SIF Muntenia care, iniţial, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Broker Cluj şi a fost director general al BCR România. Însă, acţionarii l-au ales în noul consiliu de administraţie.

De asemenea, Mancaş a fost administrator la SC Brânduşa SRL, firmă aflată în reţeaua de influenţă a fostului general DIE, Dragoş Florian Diaconescu. În această firmă, soţia generalului, Florentina Diaconescu, a fost asociată cu Aurel Şaramet, fostul şef al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), o instituţie prin care s-au sifonat câteva milioane bune. Şaramet a fost cercetat în dosarul mafiei creditelor ilegale care ar fi prejudiciat statul cu peste 22 mil. Euro. În urma verificărilor efectuate asupra cheltuielilor realizate de Fondul Român de Contragarantare în perioada 2009 – 2013, Corpul de control al premierului a stabilit că s-au oferit duble garanţii în perioada 2010 – 2013, atât de către FRC, cât şi de FNGCIMM, „reprezentând 94,97% din totalul contragaranţiilor acordate în perioada amintită”. În 2012,  procurorii de la Crimă Organizată au demarat o anchetă în care ar fi fost implicaţi oficiali din cadrul Ministerul Economiei, ai  Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi ai băncilor, prin care s-a încercat fraudarea statului cu aproximativ 22 mil. euro.

În urma celor 50 de percheziţii domiciliare, efectuate la locuinţele şi firmele învinuiţilor, printre care şi Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare, au fost aduse la audieri 100 de persoane, unele dintre ele având funcţii importante în cadrul Ministerului Economiei.

grigore chis broker cluj citynews

Noul şef este cel vechi

La începutul lunii aprilie, Adrian Pop a anunţat că demisionează din ”motive personale” din funcţia de şef al Broker Cluj. În 2010 el a fost condamnat cu suspendare într-un dosar penal în care au fost implicaţi oficiali BT şi jucători importanţi din piaţa de capital clujeană.

Acum conducerea firmei clujene de brokeraj este asigurată de Grigore Chiş, care a mai ocupat acest post în perioada 2009 – 2015. Chiş ”a fost demisionat” pentru că soţia lui, Maria Chiş, a cumpărat un pachet de acţiuni (464.500 acţiuni) de la compania Cemacon Zalău. Conform unor surse din domeniul finanţelor, Maria Chiş ar fi tranzacţionat o parte din acţiunile respective din conturile clienţilor Broker Cluj în cele proprii. Cu două zile înainte de această tranzacţie, Cemacon fusese notificată de BCR că, o parte (12 milioană de euro) din creditul pe care firma zălăoană îl avea faţă de bancă a fost vândut către Business Capital for Romania Opportunity Fund, iar, conform informaţiilor deţinute de reporterii Gazeta de Cluj, Maria Chiş ar fi beneficiat de informaţii din interior (inside trading, n.red.).

Pe de altă parte, reprezentanţii Broker spun că informaţiile prin intermediul cărora s-a făcut această tranzacţie ar fi fost vizibile pentru orice broker interesat de această companie.


Broker Cluj a fondat BVB

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.


Fostul şef a luat cu suspendare

Adrian Pop a fost condamnat pentru violarea corespondenţei la doi ani cu suspendare. Practic, din dosarul lui procurorii DIICOT Cluj au instrumentat mai multe dosare cu obiectul unor infracţiuni la piaţa de capital. Este vorba de un alt fost director al BT Securities, Rareş Nilaş, sau de oamenii de afaceri Gicu Gânscă Agenor sau Horia Ciorcilă. Însă, dosarele disjunse din cel al actualului şef al Broker Cluj s-au soldat cu achitări, în mare parte din cauza neprofesionalismului procurorilor care au instrumentat cazurile respective.

a fost luat în vizorul procurorilor DIICOT Cluj în anul 2008, când a şi fost deschis un dosar penal împotriva lui, pentru că Pop accesa ilegal mail-urile colegilor lui de la BT Securities, unde era şef. Pe baza informaţiilor obţinute în acest mod, Pop efectua diverse tranzacţii extrem de profitabile.

După ce a fost condamnat, el nu a atacat decizia de condamnare pentru a nu face valuri. În acest dosar au fost martori nume importante din piaţa de capital cum ar fi Rareş Nilaş, Mircea Pinte, Ţaica Radu sau avocatul Rusa Victor. Ultimul nume a fost introdus artificial în rechizitoriu pentru ca dosarul să poată ajunge la Curtea de Apel Cluj, unde procurorii DIICOT Cluj care anchetau cazul, Mircea Hrudei (fostul şef al DIICOT Cluj) şi Daciana Deritei, aveau o ”pilă”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ