Scandalul din interiorul DNA a stârnit o reacţie şi din partea Danei Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. În opinia sa, situaţia tensionată din interiorul DNA a atins cote halucinante.

 

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan atrage atenţia că justiţia nu se face în numele poporului, aşa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulţimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. Justiţia într-un stat democratic se face în numele legii.

„Ceea ce se întâmplă în ultima perioada în DNA a atins cote halucinante şi s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcţii cheie, de la miniştri de justiţie la procurori generali, cât şi instituţii abilitate, cum sunt CSM şi Inspecţia Judiciară, nu au avut raţiunea şi detaşarea de a verifica şi analiza în timp real, obiectiv şi profesionist ceea ce se întâmplă în această instituţie”, este de părere Dana Gîrbovan.

 

Dana Gîrbovan: DNA se confruntă cu cea mai mare criza de la înfiinţare

Şefa UNJR consideră că o analiză şi o verificare fără patimă, fără prejudecăţi, urmărind mereu doar respectarea legii şi analizarea obiectivă a rezultatelor erau esenţiale pentru a continua ceea ce mergea bine şi a corecta ceea ce era de corectat.Ea subliniază că DNA nu e nici Laura Codruţa Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Ţuluş.

”După cum vedeţi, acest lucru nu s-a întâmplat, DNA-ul confruntându-se acum cu cea mai mare criză de la înfiinţare până în prezent.  DNA nu e nici Laura Codruţa Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Ţuluş. DNA nu e nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo. DNA este o instituţie care are o misiune legală, pe care trebuie să o îndeplinească şi în raport cu care trebuie să fie ţinută responsabilă, aşa cum răspunde fiecare instanţă şi fiecare parchet, fiecare judecător şi fiecare procuror din ţară asta.

Esenţă unei justiţii funcţionale este independenţa, care este înţeleasă ca dreptul cetăţenilor de a avea acces la un sistem de justiţie în care judecătorii şi procurorii sunt independenţi şi, totodată, acţionează independenţi unii de ceilalţi. Independenţa justiţiei este garanţia cetăţeanului că va fi judecat de un judecător doar pe baza legii şi a conştiinţei sale, ferit de orice tip de influenţe sau presiuni, precum şi că procurorii sunt autonomi în luarea deciziilor şi îşi îndeplineasc sarcinile în afară oricăror ingerinţe şi presiuni”, mai spune judecătoarea Dana Gîrbovan

 

DNA este supusă şi ea regulilor

Ea aminteşte şi de faptul că „o independenţa reală a justiţiei nu poate există fără responsabilitate. Independenţa fără responsabilitate este putere discreţionară care, inevitabil, ajunge să corupă.  Există mecanisme legale, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecţie Judiciară, iar DNA – ca parte din acest angrenaj al justiţiei – este supusă şi ea regulilor ce ţin de bună funcţionare a justiţiei.

Faptul că s-a permis ca DNA să se identifice cu persoane, că bilanţurile au devenit şedinţe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupţiei, justiţia şi statul de drept.  Justiţia nu se face în numele poporului, aşa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulţimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor.

Justitia intr-un stat democratic se face in numele LEGII, respectand absolut tot ceea ce e stipulat in lege. De aceea in democratie vorbim despre “domnia legii” (rule of law) si nu “legea domnitorului” (rule of ruler).

Revine acum Consiliului Superior al Magistraturii si, implicit, Inspectiei Judiciare sarcina, devenita extrem de grea in acest moment, de a clarifica toate problemele din DNA, de a stabili cine si cum a gresit, cine trebuie sa raspunda si, apoi, de a sprijini aceasta institutie sa se recredibilizeze si reprofesionalizeze pentru a-si continua activitatea in mod eficient si credibil.

Acest lucru este posibil numai prin asumarea responsabila a sarcinii ce revine CSM, chemat in aceste zile sa dea un raspuns clar cetatenilor acestei tari la toate intrebarile si toate nelinistile privind activitatea DNA, ce framanta in acest moment spatiul public”, a conchis Dana Gîrbovan.

laura kovesi dna

Kovesi: Nu îmi dau nicio demisie

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, 3 iulie, la sediul CSM, că nu îşi va da demisia şi că nu este niciun conflict la DNA. În ceea ce priveşte înregistrările din şedinţa DNA, Kovesi a spus că şi-a exercitat atribuţiile, precizând că aceste aspecte vor fi stabilite de inspectori.

„Nu e vorba de niciun conflict la DNA, am cerut revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot să detaliez motivele, în afară de cele date în cursul zilei de vineri, nu pot să fac comentarii. Este o procedură în curs, aşa că pe acest subiect nu voi face alte comentarii. Nu pot să explic care sunt motivele. Ce am de spus voi spune în cadrul secţiei. (..) Nu îmi dau nicio demisie, nu am de ce”, a declarat procurorul şef al DNA.

Referitor la plângerea făcută de Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Marin la Inspecţia Judiciară, din care reiese că în dosarul privind înregistrările unei şedinţe a DNA li s-a cerut testul cu detectorul de minciuni, Kovesi a spus : „Nu vă pot răspunde. Este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. niciuna dintre actviităţile care se desfăşoară într-un dosar penal nu sunt decise de alte persoane.”

Întrebată dacă a intervenit în anchetă, aşa cum acuză cei trei magistraţi, şefa DNA a răspuns : „Să vină CSM să verifice!

Laura Codruţa Kovesi nu a vrut să spună cine a făcut înregistrările, precizând că este o anchetă în curs. În legătură cu activitatea DNA, şefa DNA susţine că nu este afectată, desfăşurându-se normal.

„Nu este vorba de nicio tensiune. Activitatea se desfăşoară normal. Sunt peste 160 de procurori doar în DNA şi vorbim de propunerea de revocare a doi procurori din DNA”, a spus Kovesi.

Referitor la şedinţa înregistrată, în care cerea explicaţii procurorilor, procurorul şef al DNA a explicat: „V-aş sfătui să citiţi regulamentul de organizare şi funcţionare a DNA, care spune exact de atribuţii are procurorul şef. Trebuie să-mi exercit aceste atribuţii şi acest atribuţii le exerciţi discutând cu colegii, făcând şedinţe de lucru, făcând controale, făcând şedinţe cu procurorii şefi, trimiţând şi comunicând mail-uri, ordine scrise, dispoziţii. este o activitate normală, dar care, de altfel, va fi verificată de Inspecţia Judiciară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.