Dana Gîrbovan îi adresează, public, fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, o serie de întrebări referitoare la arhiva SIPA, după ce Macovei a susţinut că nu se aştepta ca un magistrat „să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are scop decredibilizarea justiţiei”.

Monica Macovei: „Îi solicit d-nei Dana Gârbovan să aducă dovezi”

„Îi solicit d-nei Dana Gârbovan să aducă dovezi pentru declarația cu care este citată în presă, și anume: „Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo”.

M-am referit la Victor Ponta în legătură cu SIPA pe 14 octombrie 2014, adică la circa 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA, în timpul campaniei prezidențiale, când apăruse informația că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit SIE.

În declarația mea din octombrie 2014 puneam în discuție modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA și informațiile din arhivă, despre care apăruseră alegații în spațiul public încă din 2005, motiv pentru care am și luat decizia de a desființa SIPA și a sigila arhiva. În niciun caz nu am afirmat că am informații din arhiva SIPA și că Victor Ponta ar putea fi șantajat astfel”, a afirmat Monica Macovei.

Monica Macovei a redat integral şi declarația făcută în 2014 cu privire la Victor Ponta : „Dovada că Pontaa fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”. Și am argumentat așa: „Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității” (14 octombrie 2014).

„Deși trăim într-o Românie a minciunilor și dezinformărilor, nu mă așteptam totuși ca un magistrat, care conduce o asociație a judecătorilor, să intre într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credință”, a mai spus fostul Ministru al Justiţiei.

Dana Gîrbovan: „Acuzaţii total nefondate la adresa mea”

Judecătoarea Dana Gîrbovan i-a dat replica Monicăi Macovei printr-o postare pe pagina sa de Facebook, intitulată „Răspuns şi 6 întrebari pentru doamna Monica Macovei.”

„Doamna Monica Macovei m-a somat pe data de 19 mai sa aduc „dovezi” cu privire la o declaratie care imi este atribuita de catre presă si o priveste pe dansa. Ca fost procuror, doamna Monica Macovei trebuie sa stie ca un minim de verificari ale informatiei sunt necesare inainte de a formula in spatiul public acuzatii atat de grave precum cele pe care le-a facut la adresa mea, si anume ca as intra „intr-un joc cu informatii nereale si insinuari, care are ca scop decredibilizarea justitiei si atacarea magistratilor”. De asemenea, ca jurist, doamna Monica Macovei trebuie sa stie ca raspunderea este, ca principiu, personala, adica raspund pentru ceea ce eu am declarat”, a replicat judecătoarea clujeană.

La rândul ei, Dana Gîrbovan  a citat declaraţia dată în emisiunea Romania9, de pe TVR, în data de 17 mai, pe subiectul SIPA.

„Vorbind despre „suspiciunea de santajabilitate”, in urma activitatii SIPA, suspiciune care se rasfrange asupra intregului sistem judiciar si este perpetuata pana in ziua de azi, am fost intrebata: „De ce spuneti ca este perpetuata pana in ziua de azi aceasta practica?”

Răspuns: „Pentru ca vedeti, de fiecare data cand se incearca fie deschiderea arhivei SIPA, fie se deschide din nou subiectul, despre acest lucru se vorbeste: SIPA cu potentialul sau exploziv de santaj la adresa magistratilor, sunt titlurile de presa pe care le regasiti din 2006 pana azi. Ba mai mult, au fost reprezentanti ai societatii civile, apropiati ai doamnei Monica Macovei, care la vremea respectiva exact acest lucru il declarau, in cunostinta de cauza, ca informatiile din dosarele SIPA au fost folosite – iar doamna Monica Macovei a spus-o expres – pentru a santaja cel mai probabil magistrati. Iar domnia sa a mai spus un lucru extrem de important, in contextul in care se vorbea despre calitatea de ofiter SIE al domnului Ponta, dansa a spus atunci textual: ca daca dorim sa gasim proba acestui fapt ar trebui sa cautam in arhiva SIPA, pentru ca informatiile privind viata privata a magistratilor au fost adunate si cu ajutorul ofiterilor acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor.”

Emisiunea este publica si orice persoana interesata poate auzi ce am spus. Cu un efort minim, doamna Macovei putea verifica exact declaratia mea, inainte sa faca acuzatii total nefondate la adresa mea. Referitor la „dovezile” pe care doamna Macovei mi le cere, acestea se află tocmai in declaratia dânsei din 2014, pe care o si citeaza”, a scris preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Dana Gîrbovan mai afirmă că interpelarea Monicăi Macovei o „bucură” şi că aşteaptă să-i răspundă la câteva lucruri concrete, „pentru a nu mai trăi în România „minciunilor şi dezinformărilor”, cel puţin cu privire la arhiva SIPA.”

Şase întrebări pentru Monica Macovei

„1. A avut loc o cercetare a arhivei SIPA inainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006? Daca da, cine a ordonat aceasta cercetare, cine a efectuat-o si unde au fost publicate concluziile acesteia?
2. Intre data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, si data desfiintarii SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care sa acceseze, cerceteze, inventarieze si opiseze arhiva SIPA? Daca da, cand s-a creat aceasta comisie si pana cand a activat?
3. Daca dupa data desfiintarii SIPA, 30 iunie 2006, si pana la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care sa cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Daca da, cand au fost create aceste comisii si pe ce perioada au activat?
4. De unde stie ce contineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
5. De unde stie ca SIPA culegea informatii si cu ajutorul unor magistrati care erau ofiteri acoperiti? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existentei ofiterilor acoperiti intre magistrati?
6. Pe ce isi sustine afirmatia ca in arhiva SIPA au fost documente numai incepand cu 2001 si ce s-a intamplat cu documentele dinainte de acest an?”, a întrebat-o judecătoarea Dana Gîrbovan pe Monica Macovei.

Judecătoarea clujeană afirmă că „după aproape 12 ani e timpul să întelegem ce s-a întâmplat cu această arhivă, începând cu mandatul domniei sale.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.