Actualul șef al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Silviu Moga și deputatul Emanuel Ungureanu au ieșit luni cu declarații referitoare la colapsul financiar al spitalului, au explicat care era mecanismul prin care fostul șef la institutului, profesorul Mihai Lucan direcționa pacienții către clinica lui privată și au ridicat o problemă importantă: se urmărește ca Ciprian Lucan, fiul lui Mihai Lucan să fie pus la șefia institutului, care ar urma să fie transformat în secție?

Deputatul Emanuel Ungureanu consideră că DIICOT se învârte în jurul cozii în cazul situ-ației de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, deși ar putea interveni, mai ales că Ungureanu face sesizări ale neregulilor de la acest spital încă din 2003.

“Eu am trimis la DIICOT 150 de asemenea cazuri, cu nume, prenume, afecţiune. Circuitul era diabolic. Pacientul venea cu bilet de trimitere, ţinut ore întregi, cu cât durerile erau mai mari cu atât mai bine pentru că îi creştea şi preţul. Prima întrebare a profesorului Lucan era unde lucrezi, nu ce te doare. Asta ştiu mii de bolnavi, nu e niciun fel de secret. I se spunea nu avem aparat de spart pietre, dar avem această posibilitate la privat. Şi începea târguiala pentru preţ. «Eşti bătrână, maică? Da. Ai vacă? Ai bani? Nu. Vinde vaca». Eu eram în această instituţie în 2003 ca angajat şi am auzit de nenumărate ori acest tip de discuţie. Ştiţi când am reclamat eu acest lucru? În 2003 când nu exista Lukmed. De atunci, reclam aceste lucruri. Şi atunci, pacientul, seara, mulţi după anestezie, erau duşi aici şi primeau îngrijiri. Practic, Institutul a devenit centru de îngrijiri. Casa de Asigurări plăteşte un cost dacă faci şi operaţia şi îngrijirea şi o altă sumă dacă faci doar îngrijiri. Nu ştia DIICOT Cluj asta? Nu ştia DNA Cluj asta? Nu ştia SRI Cluj asta? Nu ştiau miniştrii asta, nu ştiau parlamentarii din Cluj care îşi trimiteau pilele pe un alt circuit, într-un alt salon VIP? De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat de fiecare dată pe cine trebuie. A operat miniştri, prim miniştri, preşedinţi de stat, Iliescu în 1994 s-a operat aici, aşa s-a acoperit activitatea de trafic de organe care a fost aici, de care eu vorbesc din 2003. Pentru că veneau ambasadori, s-a creat o reţea. Lucan nu neagă că veneau străini aici. Toţi au ştiut şi nu au făcut nimic. Acest oraş a suportat o dinastie”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Silviu Moga, directorul institutului spune că toată lumea știa de practicile lui Mihai Lucan, care au dus la colapsul financiar al spitalului.

“Toţi de aici ştiam de această practică (n.red. o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan). Ca şi majoritatea colegilor, noi am fost strict implicaţi pe partea medicală. Ni se tot spunea în ul-timii ani într-adevăr situaţia financiară se înrăutăţise, că sănătatea este subfinanţată. Odată cu preluarea managementului acestui spital, mi-am dat seama că practic lucrurile stau altfel. Subfinanţarea venea din faptul că nu făceam servicii medicale, doar îngrijeam pacienţii unei alte clinici. În aceste condiţii, Casa de Asigurări îţi oferă finanţare strict pentru ceea ce faci. A existat un contract de prestări servicii medicale între Institut şi Lukmed în care pacienţii de la clinica privată erau aduşi la clinica de stat şi îngrijiţi, după operaţie. Decontarea s-a făcut în mod discontinuu şi nu la valoarea reală a cheltuielilor cu pacientul respectiv. Se făcuse un contract similar celui cu CAS şi se făcea la o valoare mult mai mică faţă de valoarea reală. Mai era o altă categorie de pacienţi care erau internaţi aici, supuşi unor investigaţii, când se decidea operaţia, pacienţii se operau la clinica privată, după care se întorceau aici”, a spus Silviu Moga.

Acum se dorește salvarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal prin transferul acestuia către Spitalul Județean, ceea ce ar însemna că institutul s-ar transforma în secție a Spitalului Județean.

“S-au pus pe tapet şi alte soluţii – de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituţii. Însă trebuie să atragem atenţia dom-nului ministru şi opiniei publice că dorinţa noastră este de a ne păstra autonomia. Orice altă soluţie – de trecerea în subordinea altei unităţi – înseamnă pierderea autorităţii juridice, identităţii”, a mai spus Silviu Moga.

Emanuel Ungureanu ia în calcul variant ca transformarea institutului în secție să însemne plasarea la conducerea secției a lui Ciprian Lucan, fiul lui Mihai Lucan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.