Decizie în cazul doctorului Constantin Ciuce: Clasarea dată de Parchet este întemeiată

402

În toamna anului trecut, procurorul de caz de la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Cluj a hotărât să claseze dosarul în care era anchetat penal medicul Constantin Ciuce. În opinia magistratului, Ciuce poate opera fără specializare pentru că în altă dăţi a mai făcut acest lucru şi n-a murit nimeni. Însă, Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca a contestat în instanţă decizia anchetatorilor de neîncepere a urmăririi penale împotriva acuzatului de malpraxis.

 

20 de copii cu hernie diafragmatică, operată la Spitalul de Copii

Despre acest caz, Gazeta de Cluj a scris vreme bună. Scandalul împotriva medicului Constantin Ciuce a vrut să o opereze pe Sara Maria, deşi aceasta suferea de o hernie diafragmatică destul de severă, cu puţine şanse de supravieţuire, spunând că cei de la Spitalul de Copii nu au experienţă în domeniu. Surse din Spitalul de Copii ne-au arătat că au fost operaţi peste 20 de copii cu hernie diafragmatică în ultimii nouă ani. Deci medicii de acolo au experienţă, numai că Ciuce trebuie musai să încalce legea. Ei bine, suntem curioşi dacă acum va mai opera copii, deşi nu mai îi dă voie nici Ministerul Sănătăţii. Gazeta de Cluj va monitoriza săptămânal operaţiile făcute de profesorul Ciuce să vedem dacă acum mai încalcă legea. Pentru că până acum scuza lui a fost că nu l-a anunţat nimeni că încalcă legea, dar acum daca a fost deja notificat, atât de conducerea Spitalului, care i-a transmis răspunsul Ministerului Sănătăţii, cât şi de Corpul de Control al aceluiaşi minister, s-ar afla într-o situaţia destul de delicată. Nu că nu ar fi deja pentru că necunoaşterea unei legi nu te absolvă de rigorile ei.

 

SCJU Cluj-Napoca: procurorul nu a făcut destule cercetări.

Odată ce în septembrie 2016, procurorul de caz a decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Ciuce, cei de la SCJU Cluj-Napoca au acţionat deciza în instanţă invocând faptul că ancheta a fost făcută superficial.

„ Astfel, de esenţa urmăririi penale, fază procesuală în care procurorul deţine rolul activ principal, este strângerea unui probatoriu de o consistenţă suficientă care să îi formeze acestuia convingerea că se impune dispunerea unei anumite soluţii. Or, în situaţia de faţă, soluţia de clasare a fost precedată doar de administrarea unor înscrisuri.

Sub un prim aspect, dat fiind specificul cauzei, se impunea în vederea stabilirii adevărului, administrarea unor probe suplimentare, fără de care adevărul în cauză nu se poate stabili(…).În toate cele trei cazuri reclamate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, procurorul era obligat să verifice dacă în cauză efectuarea intervenţiei chirurgicale s-a efectuat conform specialităţii avute de dr. Ciuce Constantin, dacă au fost încălcate dispoziţiile în materie sau au fost nesocotite anumite măsuri de prevedere. În realitate, procurorul nu a administrat nicio probă în acest sens. Majoritatea înscrisurilor existente la dosar au fost depuse de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Mai mult, acesta a ignorat înscrisurile de la dosarul cauzei din care rezulta neîndoielnic faptul că dr. Ciuce Constantin şi-a depăşit competenţa aferentă specializării sale şi a procedat la efectuarea unor operaţii chirurgicale asupra nou-născuţilor sau copiilor, fără a fi specializat în chirurgie pediatrică. Având în vedere acest aspect, rezultă cu puterea evidenţei, că dr. Ciuce Constantin şi-a depăşit competenţele medicale şi a operat pacienţi nou născuţi şi minori, fără să fie autorizat de Colegiul Medicilor în specialitatea chirurgie pediatrică”, se arată în plângerea împotriva deciziei procurorului.

 

Instanţa respinge acţiunea

După ce procurorii Curţii de Apel respinseseră plângerea penală a Spitalului, conducerea a atacat-o în instanţă, dar nici aici nu a găsit înţelegere.

Solutia pe scurt: In baza art. 341 al 6 lit a C.pr.pen. respinge ca nefondata plângerea formulata de petentul SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA CLUJ împotriva soluţiei dispuse în dosarul nr. al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Cu alte cuvinte, ilegalităţile comise de medicul Ciuce au fost trecute cu vederea, chiar daca trei pacienti si-au pierdut viata după ce acesta i-a operat ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ