Fostul candidat la primăria Floreşti, preotul suspendat, Dinu Criste a efectuat o campanie electorală la baza căreia au stat mai multe minciuni. Gazeta de Cluj a intrat în posesia unor documente ce atestă că Dinu Criste a omis să îşi declare averile în momentul în care şi-a depus dosarul de candidatură.

 

Sărac şi curat sau un alt politician ”versat”

Candidaţii la unităţile administrativ teritoriale din România au fost nevoiţi să depună la dosarul de candidatură o declaraţie de avere prin intermediul căreia să precizeze veniturile şi bunurile din posesie.

Dinu Criste însă, a omis două astfel de avuţii.Vorbim de terenul de la Valea Gârboului din comuna Floreşti cu o suprafaţă de 5103 mp şi cel de la Şesul de Sus de 2479 mp despre care Dinu Criste nu vorbeşte nici în declaraţiile telefonice şi cu atât mai puţin în cea de avere depusă înainte de începerea campaniei electorale.

 

Ce a făcut cu maşinile?

Posesor a mai multor autovehicule, Dinu Criste, se zvoneşte ca ar fi avut anumite probleme la un moment dat, drept pentru care a mutat maşinile pe socrul său.

Întrebat ulterior, telefonic, de ce a făcut asta, Criste a dat de înţeles că nu are motive suficiente să răspundă public la o astfel de întrebare şi a dat-o în urări bisericeşti de tipul ”să ai parte de sănătate, precum ai sufletul”.

N-am zice tocmai că o expresie de genul ne-ar intimida, ci mai degrabă ne-ar încuraja să demonstrăm ce s-a ascuns în spatele candidatului ce promitea marea cu sarea şi care fiind jurnalist la bază, s-a folosit de lacune legislative pentru a ataca oponenţii săi.

 

Primul pe care l-a dezamăgit a fost Înalt Prea Sfinţitul

Chiar dacă a purtat discuţii cu Dinu Criste în care l-a sfătuit să nu candideze pentru funcţia de primar, ci să îşi caute un loc în administraţia publică tolerat de biserică, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Andrei Andreicuţ s-a văzut nevoit să îl suspende pe acesta în vinerea mare a Sfintelor Paşti. Acest gest a fost necesar, în vreme ce în săptămâna mare, Criste şi-a depus dosarul de candidatură pentru funcţia de primar.

Conducerea Bisericii Ortodoxe, la nivel naţional a decis să permită slujitorilor bisericii să candideze la alegerile locale, însă doar pe poziţia de consilier local şi nesprijinit sau fără a fi membru de partid.

Ceea ce nu a fost cazul lui Criste, care în pofida faptului că s-a proclamat independent, lansarea candidaturii şi-a făcut-o în sediul PSD din Cluj-Napoca.

„Nu este un preot în toată regula. Desigur, noi ne-am dat acordul să ţină slujbe la o bisericuţă din Floreşti, unde nu sunt foarte mulţi enoriaşi. Dar suspendarea lui Criste nu va provoca mare pagubă pentru Biserică. De asemenea nu sunt încântat că a ales să candideze pentru scaunul de primar şi nici nu ne aduce cinste asocierea lui cu partidele politice. În momentul în care acesta îşi depune candidatura îl voi suspenda din funcţie ” a declarat înainte de a-l suspenda, ÎPS Andrei Andreicuţ.

 

Riscurile unui fals în declaraţii

Potrivit legii, falsul în declaraţie reprezintă o infracţiune serioasă. Ilegalitatea se încadrează în Noul Cod Penal ca ”fals în înscrisuri” şi se pedepseşte cu închisoarea.

„Art. 326:Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” se arată în Noul Cod Penal.

În situaţii de acest gen, Agenţia Naţională de Integritate(ANI) poate fi sesizată sau se poate autosesiza pentru a verifica veridicitatea declaraţiei de avere, urmând ca mai apoi să îl încadreze la încălcarea articolului mai sus menţionat.

Spre exemplu, săptămâna aceasta, Mirela Niculescu, inspector vamal în cadrul Birpului Vamal Otopeni Călători a fost menţionată într-un comunicat oficial al ANI săvârşireas infracţiunii fals în declaraţii.

„ Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 72.500 Euro şi 4.000 Dolari, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 1 ianuarie 2000  – 31 decembrie 2012 de către NICULESCU MIRELA, motiv pentru care a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei.

De asemenea, au fost identificate indicii privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 326 din Codul penal, de către persoana evaluată, întrucât sumele de bani care au generat diferenţa semnificativă între averea dobândită şi veniturile realizate de către aceasta, nu au fost menţionate in nicio declaraţie de avere depusă până în prezent.În cauză, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii” arată cei de la ANI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.