Deputatul clujean USR Adrian Dohotaru a sesizat Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu neregulile de la Pata Rât. Sesizarea politicianului vine după ce sute de litri de lichid toxic, provenit de la deşeurile de la Pata Rât, s-au scurs în pârâul Zăpodie din apropierea gropii de gunoi care ar trebui dezafectată. Problema este mult mai gravă pentru că în cazul unor ploi torenţiale, cum au fost în ultimele zile în zonă, există posibilitatea ca apa revărsată să erodeze o porţiune din centura Vâlcele – Apahida.

 

Corpul de control al Primului Ministru a fost sesizat de deputatul clujean USR Adrian Dohotaru, care a cerut identificarea funcţionarilor responsabili de dezastrul ecologic de la Pata Rât.

”Problemele întâmpinate în cadrul acestor proiecte au fost agravate recent datorită unei alunecări de teren în data de 22.07.2017, care a determinat dislocarea unui volum de maxim 20% din depozitul de deşeuri, ducând la contaminarea mediului situaţie constatată de către Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj, şi de către  Apele Române. Conform informaţiilor disponibile în presă, posibilitatea acestor probleme a fost ignorată de autorităţile abilitate încă din perioada realizării caietului de sarcini, fiind acceptate soluţii tehnice care nu erau apte de a preîntâmpina aceste alunecări. Totodată, există informaţii privind efectuarea unor demersuri pentru a preîntâmpina aceste alunecări, însă nu au fost emise avizele necesare în timp util.

La începutul lunii iulie 2017, Consiliul Judeţean Cluj anunţa semnarea contractului de finanţare vizând „Fazarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Cluj” (Faza a II-a) şi a cheltuielilor legate de implementarea acestuia, ceea ce se traduce prin continuarea investiţiile începute în Faza I în sectorul de gestionare a deşeurilor, prin completarea, respectiv extinderea infrastructurii existente în domeniu. Valoarea totală a fazei a II-a a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” este de 199.661.868,58 lei, din care 116.429.565,34 lei reprezintă finanţare din fonduri europene nerambursabile, faza a II-a a proiectului SMID fiind finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM).

În legătură cu acest proiect, în spaţiul public au apărut informaţii că există dosare penale înregistrate atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cât şi la DNA Cluj care privesc modul în care au fost realizate lucrările”, a explicat Dohotaru într-o interpelare adresată Corpului de control al Primului Ministru.

 

Tăvălug de gunoaie peste centura Vâlcele – Apahida

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Prefectul Aurel Cherecheş a declarat că nivelul de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor) din fosta rampă deşeuri de la Pata Rât nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă.

”A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În plus, nivelul de levigat nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a spus Cherecheş.

În cadrul şedinţei s-a dispus Consiliului Judeţean Cluj să intervină rapid şi să ia măsuri pentru oprirea alunecării de teren, decolmatarea albiei pârâului Zăpodie şi oprirea scurgerii levigatului, care trebuie preluat şi dus la staţii de epurare.

”Prin instituţiile statului putem dispune termene de conformare, dacă nu se conformează Consiliul Judeţean Cluj putem chema alte instituţii ale statului”, a mai spus prefectul judeţului Cluj.

Potrivit unei note de constatare de la începutul lunii august, întocmită de mai multe instituţii, privind situaţia alunecării de teren de la Pata Rât, deşeurile dislocate din corpul depozitului au fost apreciate la circa 15-20% din volumul acestuia.

În aval de rampa de deşeuri de la Pata Rât se află satul Sânnicoară şi depozite ale unor societăţi comerciale.

aurel chereches

Băieţii deştepţi care ”vântură” gunoiul clujenilor

La Cluj, proiectul SMID, finanţat de Uniunea Europeană, costă 45,5 milioane de euro iar această afacere este anchetată de DNA.

Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile CLUJ, Gherla, Turda şi Oraşul Huedin” a fost câştigat de Asocierea SC NORDCONFOREST SA- SC FINARA CONSULT SRL- SC INTERDEVELOPMENT SRL pentru suma de 27.267.933,79 de lei, fără TVA. Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile Câmpia Turzii şi Dej”, în valoare de 7.492.419,84 de lei, fără TVA, a fost câştigat de Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL WILHELM GEIGER Gmbh&Co.KG-COPLAN CONSULTANTI ARHITECTI INGINERI SRL. Contractul ”Construire 3 staţii de transfer” a fost câştigat de SC Confort SA Subantreprenori aprobaţi: SC EUROPROCONSULT SRL pentru suma de 14.436.478,45 de lei, fără TVA.

Nordconforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin şi Emil Aşchilean, alături de Dumitru Iorga. Dorin Aşchilean este acţionar şi la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Aşchilean şi fondatorul Băncii Transilvania Horia Ciorcilă şi oamenii de afaceri Agenor Gânscă şi Dorel Goia.

Interdevelopment SRL este deţinută de Radu Dan Păunescu şi Mihai Mircea Cozariuc, doi foşti angajaţi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor. Cozariuc s-a ocupat, la un moment dat, de implementarea unor proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, în domeniul mediului şi al transportului, componente ale Programului ISPA (Instrumentul Structural pentru Preaderare), înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.


Dohotaru vrea capetele funcţionarilor vinovaţi de dezastrul de la Pata Rât

Având în vedere gravele deficienţe în implementarea acestui proiect, vă cerem să dispuneţi un control al Corpului de Control al Primului Ministru care să verifice modul în care această instituţie a administrat problemele survenite, modul în care au fost recuperate sau se are în vedere recuperarea prejudiciilor aduse din culpa prestatorilor de lucrări şi servicii, contractaţi în faza I a proiectului SMID.

Pentru a pune capăt problemelor recurente care apar în administrarea acestor proiecte considerăm necesară identificarea funcţionarilor responsabili de aceste deficienţe, în vederea aplicării unor sancţiuni corespunzătoare.


Auditorul SMID Cluj este Boer, un baron local

La Cluj, valoarea totală a proiectului SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL CLUJ BENEFICIAR: CJ Cluj a fost de 175.653.175,68 de lei, fără TVA. SC EPMC Consulting SRL in asociere cu SC BLOM Romania SRL a luat 1.335.449 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă Tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului ”SMID din Judeţul Cluj”. SC Vitrina Felix Media SA a semnat un contract de 697.773,55 de lei, fără TVA, pentru ”Servicii de conştientizare publică”, SC Expert Cont SRL a semnat un contract de 80.000 de lei, fără TVA, pentru auditul proiectului, Asocierea SC Romair Consulting SRL – Enviroplan SA – EPEM a semnat un contract în valoare de 403.680 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, este cercetat în dosarul „Herţanu”, pentru că ar fi dat mită şi pentru obţinerea unor contracte de consultanţă cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti. Andrei Chiliman. Potrivit mediului de afaceri, Boeru era perceput ca „trimisul special” al lui Călin Popescu Tăriceanu în Prahova.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.