Politicienii români vor să controleze afacerile cu bijuterii din metale preţioase. Mai mulţi deputaţi, printre care şi Mate Andras Levente, vor să treacă manufacturierii de bijuterii sub controlul strict al ANPC. Conform unui nou proiect de lege, toţi bijutierii vor fi obligaţi ca, atunci când fac o simplă verighetă, să se deplaseze la Bucureşti sau să trimită bijuteria cu un transport special în capitală pentru a i se aplica o stanţă  denumită “marca de stat”. Mate Andras Levente este avocat şi deputat clujean, iar în primăvara acestui an procurorii au început urmărirea penală pe numele lui pentru că şi-a angajat soţia în propriul cabinet şi a fost plătită cu bani de la buget.

Mai mulţi deputaţi, printre care şi clujeanul Mate Andras Levente, vor să schimbe legislaţia privitoare la producţia în sistem de manufactură a bijuteriilor din metale preţioase. Conform unui avocat,  proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 190/2000, prin care este vizată aplicarea mărcii de stat în cadrul tuturor operaţiunilor cu metale şi pietre preţioase, are drept consecinţă un cumul de efecte negative, care se răsfrâng asupra mediului economic de profil, asupra bugetului de stat şi la nivelul consumatorilor.

În legislaţia actuală, marcarea metalelor preţioase  reprezenta operaţiunea de atestare a conţinutului de metal preţios fin, prin aplicarea mărcii de titlu, a mărcii de garanţie proprie a producătorului intern, a importatorului şi/sau a vânzătorului cu amănuntul ori, după caz, a mărcii de certificare.

Dacă se va decide adoptarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 190/2000, pe o bijuterie din aur se vor aplică: marca de stat, marca de responsabilitate, marca de trasabilitate, şi marca de titlu. Aplicarea mai multor mărci pe bijuterii, în special pe cele de dimensiuni mici (ex. pe tijă unor cercei), sau care au aplicate deja mărci mai vechi, se va dovedi, în mod practic, imposibilă. Ca o consecinţă suplimentară, operatorul este expus riscului deteriorării obiectelor în timpul marcării.

Bijutierii puşi pe drumuri

“Dacă un bijutier din Cluj Napoca are o comandă urgentă de două verighete în valoare de 500 – 600 lei, trebuie să se deplaseze la Bucureşti pentru aplicarea mărcii de stat. Vor fi cel puţin două drumuri, o data ca să le aducă şi a două oară să le ridice, în condiţiile în care carburantul auto costă în jur de 250 lei iar costul suplimentar se va regăsi în preţul oferit consumatorului. Dacă un bijutier din Cluj Napoca trebuie să marcheze cu marca de stat o cantitate importantă de bijuterii, este obligat să asigure două transporturi de valori la Bucureşti, să plătească o asigurare a transportului, costul marcării în sine, cheltuielile transportului în sine, etc. În situaţia în care avea comenzi ferme de onorat, toate datele se vor decala cu timpul necesar marcării cu marca de stat. În timp, întârzierile cauzate de  aplicarea mărcii de stat vor conduce la pierderea clientelei şi, într-un final, la  pierderea business-ului în sine. Consecinţa imediată va fi dispariţia celei mai reprezentative părţi a domeniului metalelor preţioase în sectorul privat. ANPC nu dispune de personal calificat pentru realizarea în timp util a marcărilor. În prezent, la punctele de lucru din teritoriu există de regulă câte un singur angajat”, este de părere avocatul Simona Buta, account manager în cadrul SCA Ionescu şi Sava.

De asemenea, conform aceloraşi informaţii, ANPC nu are locaţii suficienţe în teritoriu. ANPC are doar 20 de puncte de lucru unde se efectuează marcarea, în principalele oraşe ale ţării, zone întinse fiind „neacoperite”, ex: cei din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi nu dispune de dotarea tehnică necesară operaţiunilor de control şi marcare.

Angajarea suplimentară de personal, care trebuie pregătit în materie, reprezintă o iluzie în contextul în care politica Guvernului este  de reducere a personalului bugetar.  Ca exemplu,  deşi obligată să organizeze anual o testare pentru autorizarea în vederea marcării cu marca de garanţie proprie, ANPC a refuzat îndeplinirea acestei obligaţii în ultimi trei ani, încălcând astfel prevederile legale în vigoare. În consecinţă, s-a generat o discriminare majoră între operatorii economici autorizaţi şi cei neautorizaţi. “În condiţiile necesităţii perfecţionării procedurilor de analiză şi marcare, după modelul statelor avansate în domeniu, bazate pe absorbţia atomică şi spectrometrie, statul ar trebui să investească milioane de euro, fapt irealizabil în condiţiile actuale bugetare. Statul, promotor al politicii de reducere a cheltuielilor, nu este capabil să acopere cheltuielile necesitate de chirii (spaţiile alocate  pentru  activitatea ANPC sunt, în totalitatea lor, închiriate), sau pentru dotarea cu materiale auxiliare a laboratoarelor agreate de ANPC pentru testare şi marcare cu marca de stat”, mai este de părere Buta.

ANPC inventează o directivă UE

Pentru a crea o stare de normalitate vizavi de acest proiect legislativ, în urmă cu aproximativ o săptămână, oficialii ANPC au prezentat în cadrul unei emisiuni televizate mai multe puncte de vedere conform cărora proiectul de lege ar veni în sprijinul micilor producători de bijuterii. Însă, conform aceloraşi surse, ANPC dezinformează publicul în aceeaşi măsura în care dezinformează Senatul şi Camera Deputaţilor prin expunerea de motive care a stat la baza promovării acestui proiect. În expunerea de motive, ANPC învederează că urmăreşte să implementeze Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European a Consiliului, privind serviciile în cadrul pieţei interne. În realitate, promovarea prezentului proiect de lege încalcă Directiva 2006/123/CE, prin menţinerea autorizării şi introducerea marcării obligatorii cu marca de stat.

Deputatul de “aur”

Liderul deputaţilor UDMR, Máté András Levente, şi-a angajat soţia la biroul parlamentar şi acum este urmărit penal pentru conflict de interese. Parlamentarul UDMR-ist e unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai Agenţiei Naţionale de Integritate. Parchetul General îl acuză pe deputatul UDMR că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, ceea ce este contrar legii. Soţia deputatului ar fi încasat astfel, ilegal, peste 5500 de lei. Iniţial, procurorii închiseseră dosarul lui Levente, însă şeful interimar al Parchetului general, Daniel Morar, a infirmat NUP-ul şi a redeschis ancheta. Cazul a fost semnalat de Agenţia Naţională de Integritate. Deputatul UDMR este unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai Agenţiei. El a vrut să taie bugetul ANI, a contestat legea de funcţionare la Curtea Constituţională şi a încercat să modifice legislaţia care îi asimilează pe parlamentari funcţionarilor publici.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.