Despre jocuri politice, scuze și acuze între PSD Cluj și CJ. Abatorul din Iclod în impas

591

Cititorii de presă ajung să fie dezinformați câteodată cu privire la adevăratele motive pentru care unele proiecte din județul Cluj nu sunt realizate. Partidele ajung să își facă jocurile politice prin prisma unor informații prezentate subiectiv publicului larg, acest lucru aducând o imagine negativă autorităților județene. Un astfel de caz ne este prezentat printr-un comunicat de presă trimis de PSD Cluj, Consiliul Județean este acuzat de abandonul a unui proiect important.

În anul 2014, Consiliul Județean Cluj a dat undă verde proiectului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiții unitate de abatorizare, tranșare și livrare carne în comuna Iclod.

Necesitatea acestui proiect a plecat de la faptul că în județul Cluj nu există decât o unitate de abatorizare, iar fermierii din județ s-au plâns că nu au condițiile necesare în zonă și de faptul că sunt nevoiși să ducă animalele la abatoare din alte județe. După ce s-a aprobat acordul de asociere dintre județul Cluj și comuna Iclod, Consiliul Județean a dat aviz favorabil studiului de fezabilitate. Proiectul abatorului de la Iclod era gândit pentru  a avea o capacitate de sacrificare a 100 de capete de bovine/zi, 260-300 de capete porcine/zi și 500-800 capete de ovine/zi.

Deși au trecut mai mult de trei ani, proiectul nu a înaintat în nici un fel, fermierii fiind nevoiți în continuare să apeleze la alte județe pentru a sacrifica animalele.

nasra_0

PSD „atotștiutorul”

Această situație a creat de-a lungul timpului numeroase discuții prin care Consiliul Județean a fost atacat de PSD pentru faptul că a abandonat un proiect important pentru județ și pentru faptul că acesta nu s-a realizat din cauza unor criterii politice.

„Proiectul a fost inițiat de Ioan Oleleu și colegii săi social-democrați din Consiliul Județean Cluj. Actualul Executiv a abandonat proiectul pe criterii strict politice, în condițiile în care de la Iara și până în Bistrița-Năsăud nu există o astfel de unitate. Și mai grav este faptul că Alin Tișe și consilierii PNL Cluj ignoră faptul că primarul comunei Iclod, Emil Pîrțoc, și consilierii locali au inițiat un proiect de hotărâre de consiliu prin care au cedat Consiliului Județean Cluj, în participațiune, 2,5 hectare de teren pentru abator,  care era în proximitatea unei stații de epurare, lângă un transformator și cu două intrări cu drum asfaltat”, se arată într-un comunicat trimis de Horia Nasra.

alin-tise-465x390

Alin Tișe i-a dat peste nas lui Nasra: „Sunt opoziții, iar eu le accept. Realitatea însă este alta”

„Proiectele nu au fost abandonate, doar că în ordinea de priorități a finanțării Consiliului Județean în anul acesta nu au intrat sume pentru finalizarea lor. Abatorul de la Iclod nu poate fi finanțat direct de Consiliul Județean aparține de primăria de la Iclod. In ceea ce privesc studiile de fezabilitate s-au aprobat niște bani pentru acest aspect dar nu s-au concretizat încă. S-a făcut o asociere între Iclod și Consiliul Județean și în baza acestui acord urmează s-au luat în discuție și studiile de fezabilitate și urmează să se facă o licitație pentru estimarea costului lucrării și o licitație de execuție a lucrării. În baza acestei asocieri s-a constatat că investiția nu se poate face de către Consiliul Județean în mod direct, pentru că nu e suficient doar să te asociezi, ci trebuie să ai terenul și în proprietate. Proiectul nu a fost făcut pentru că sunt cauze bugetare și de ordin juridic.

Problema juridică constă în faptul că terenul încă nu este în proprietatea județului, deci încă nu s-a lămurit problema de proprietate. Momentan terenul este în proprietatea celor de la Iclod, chiar dacă l-au cedat acesta nu a intrat în patrimoniul nostru.

Problema cealaltă o reprezintă bugetul. Anul acesta am avut cheltuieli foarte mari cu restul proiectelor care au fost blocate și au necesitat cheltuieli suplimentare. Dacă ne uităm numai la Tetarom unde a alunecat dealul și s-au impus lucrări suplimentare, situația de la rampă, stațiile de epurare pentru care a fost nevoie de bani în plus. Cu alte cuvinte, bugetul anului acesta a fost foarte presat de aceste cheltuieli suplimentare pe care noi la începutul anului nu le-am avut în plan.

Acuzațiile precum că proiectul a fost abandonat pe criterii politice nu au nici o legătură cu realitatea, dovadă că până acum la Consiliul Județean toate proiectele au fost votate de toate partidele, mai ales au fost acordate și sume pentru unele lucrări suplimentare. Aceasta este politica de fapt, sunt opoziții, eu le accept.

În legătură cu celălalt proiect, „Centrul de colectare a produselor agricole, a fructelor și a legumelor din Câmpia Turzii, situația este relativ asemănătoare

Acolo nici măcar nu s-a început proiectul pentru că nu a fost bugetat. La Câmpia Turzii insistăm pe un parc industrial și sperăm anul viitor să prindem o sumă de câteva milioane de euro pentru a îl începe. Iarăși și aici avem lipsă de finanțare. Deci după cum se vede, realitatea e alta și nu așa cum au prezentat-o cei de la PSD”, a declarat Tișe.

bani

Dacă tot e să discutăm de acuzațiile PSD, dorim niște explicații legate de alte probleme și mai mari

Având în vedere că cele două proiecte sunt stopate de problema juridică a terenului și de bugetare, probleme ce nu țin de Consiliul Județean, chiar dacă acesta joacă un rol important pentru realizarea lor, Alin Tișe atacă PSD-ul pentru faptul că acuză în neștiință de cauză. Mai mult decât atât președintele CJ, susține că înainte să atace, PSD-ul ar trebui să de-a explicații pentru alte probleme cu care se confruntă primăria și județul Cluj, care din cauza unei legi date de PSD pierd bani.

„Dacă tot e să discutăm de acuzațiile și atacurile celor de la PSD, ar trebui să ne spună cum a reușit să ne ia bani prin noul cod fiscal ce s-a aprobat acuma, prin care Primăria municipiului Cluj-Napoca pierde 30 de milioane de euro, iar județul Cluj prin reducerea cotelor defalcate de la 16% la 10% pierde 10 milioane de euro. O să avem mai puțin cu 10 milioane de euro la buget anul viitor. PSD-ul nu spune nimic despre asta, dar pentru aia acuză că de ce nu facem, necunoscând motivele reale.

Acum aud că vor să ne ia și sumele excedente ca buget. Dacă nu reușim să cheltuim toată suma la finalul anului, tot ce e excedent bugetar să-l preia la bugetul de stat ca să-și acopere deficitul la nivel de țară. Până acuma dacă rămâneam cu un contract și nu îl puteai plăti totul până la 31 decembrie, banii respectivi intrau în fondul de rezervă, acum vor să îi ia și pe aceștia. Aceasta este o crimă administrativă! Deja sunt și primari PSD care protestează pentru acest lucru.

Eu cred că aceste probleme sunt mai grave decât faptul că până acum nu am reușit să implementăm abatorul din Iclod sau centrul de colectare a produselor agricole din Câmpia Turzii. Să nu ne mai acuze, deoarece proiectele respective nu au fost făcute din cauza unor probleme ce nu țin de noi”, a mai spus Tișe.

 

Horia Nasra: „Tișe minte cu o ipocrizie cumplită!” 

„Proiectul a fost susținut de consilierii județeni PSD în 2013, au fost plătiți niște bani pentru studii de fezabilitate. Prin urmare de ce nu îl facem? Primarul din Iclod a acordat teren Consiliului Județean. Chiar dacă sunt probleme juridice pentru terenul respectiv și așteptăm o hotărâre din partea Guvernului, întrebarea mea este următoarea: În 2016 când a fost Guvernul tehnocrat , Tișe de ce nu a rezolvat aceste probleme? Și Tișe și cine mai minte în acest hal, sunt de o ipocrizie cumplită! Până si primarul din Iclod are mai multe declarații date în presă în legătură cu faptul că Tișe nu face nimic.

În 2016 Tișe a fost ales președinte a Consiliului Județean, avea timp să se înțeleagă cu prietenul lui Dacian Cioloș, susținut de PNL în caz că într-adevăr era o problemă cu terenul, așa cum susține el.

Uitați-vă numai peste alocările date de Consiliul Județean să vedeți exact cât primăriile PSD și cât primesc primăriile PNL. Eu mai mult nu am ce comenta”, a declara Nasra.


Jocurile politice dintre partide își vor spune cuvântul în continuare, pasând mâța moartă de la unul la celălalt prin presă, iar cititorilor nu le rămâne decât să ia în considerare faptul că nu tot ce zboară se mănâncă. Cu toate că proiectul nu a fost făcut datorită unor probleme juridice și financiare, acest lucru nu scuză întru totul Consiliul Județean de faptul că în trei ani de zile nu a reușit să obțină de la Guvern o hotărâre de trecere a terenului din Iclod, în patrimoniul său.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ