Dezvăluiri din afacerea Rompetrol făcute de un fost ministru Kasah: 1 miliard USD pentru ginerele președintelui Nazarbaev

665

Oligarhul fugar kazah Mukhtar Ablyazov, fost ministru al energeticii, industriei și comerțului din Kazahstan,a făcut dezvăluiri explozive despre afacerea Rompetrol, scrie Telegraph.md, citat de flux24.ro.

Într-o postare pe Facebook apărută recent (link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1150669308400961&id=100003737098291), Ablyazov dezvăluie schema de corupție prin care întreprinderea de stat din Kazahstan KazMunai Gas a procurat în anul 2007 compania românească Rompetrol Group. Oligarhul condamnă și califică nerezonabilă investiția făcută de compania din Kazahstan în România, acuzând că în urma majorării artificiale a prețului tranzacției, ginerele președintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, Timur Kulibaev ar fi primit în conturi peste 1 miliard de dolari!

Și justiția din România a examinat anterior un dosar care a vizat tranzacția cu Rompetrol Group, în care a fost acuzat de delapidare de fonduri și spălare de bani afaceristul român Dinu Patriciu, decedat la Londra.

Scandalul legat de vânzarea frauduloasă a Rompetrol Group îl vizează și pe partenerul lui Patriciu, fostul premier de la Chișinău Ion Sturza, care după ce s-a retras din politică, în perioada 2002-2009 a activat în cadrul Rompetrol. Anume Sturza a intermediat tranzacția dintre Dinu Patriciu și KazMunai Gas, folosind relațiile  cu conducerea Kazahstanului și anturajul lui Nazarbaev, din perioada când era prim-ministru al Republicii Moldova, care a coincis cu perioada în care Ablyazov era ministru în Kazahstan.. Sturza s-a ales cu bonusuri grase pe conturile off-shore-urile sale în urma intermedierii procurării Rompetrol Group de către KazMunai Gas, fapt devenit cunoscut publicului anul trecut, în urma mediatizării scurgerii globale de informații Panama Papers.

Prin intermediul fundației sale Open Dialog, kazahul susține formațiunile politice ale Maiei Sandu și Andrei Năstase de la Chișinău, organizând pentru aceștia vizite de lobby la Bruxelles,

6 COMENTARII

  1. Pe ăștia i-a scutit Ponta de o jumătate de miliard USD, pe când românii erau captivați de avionul prăbușit în Apuseni. Mă întreb cât o fi fost șpaga lui.

  2. Să nu-i uităm pe DIP și infractorul Năstase- bombonel, jegul cu guler alb,sau…Tăriceanu,alt penal legați de Patriciu,un hoț mort ,”mare om de afaceri”-alintat de jurnaliști…pe șpăgi faine…

  3. Nu înțeleg de ce se dorește discreditarea uneia dintre cele mai serioase corporații care activiează în România. Să nu trecem cu vederea că Petromidia a fost repusă pe picioare de KMGI, acționarul majoritar de la Rompetrol.

LĂSAȚI UN MESAJ